Bârlad: Schimbă programul pentru a face economie la gaz/ Elevii de la „Complex“ vor învăţa în două schimburi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei 1.200 de elevii de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu" din Bârlad vor învăţa, de săptămâna viitoare, în două schimburi. Decizia a fost luată de conducerea unităţii după ce reprezentanţii Primăriei Bârlad au atenţionat că nu mai pot face faţă la plata utilităţilor.

Programul singurei unităţi de învăţământ din judeţ în care activitatea se desfăşoară într-un singur schimb se va modifica. Din cauza consumului foarte mare de la gaz, autorităţile bârlădene au propus conducerii Liceului Teoretic „Mihai Eminescu" să închidă unul dintre corpurile instituţiei. Este vorba de corpul C, acolo de unde elevii vor fi mutaţi în alte clase. Astfel se face că, de săptămâna viitoare, se va învăţa în două schimburi: 8.00-14.00 şi 14.00-20.00.

Conducerea unităţii crede că schimbarea nu-i va afecta foarte mult pe liceeni.

Economie de un miliard

„Nu ştim ziua exactă din care vom face această schimbare. Încă mai lucrăm la orar. Elevii din clasele a X-a şi a XI-a vor învăţa după-amiază, iar ceilalţi ca şi până acum. Noi suntem singura unitate de învăţământ în care se învaţă doar dimineaţă şi am funcţionat în acest fel de mai bine de 20 de ani", ne-a spus Jenică Durchi, directorul liceului bârlădean.

Reprezentanţii Primăriei Bârlad susţin că facturile la gaz de la unitatea bârlădeană sunt foarte mari, iar contextul economic actual i-a determinat să ia această decizie. „La acest liceu, după ce elevii pleacă acasă instalaţia termică rămâne în funcţiune pentru că altfel ar exista riscul ca ţevile să îngheţe. În 2010, am fost nevoiţi să plătim în jur de 330.000 de lei pentru căldură. Noi i-am atenţionat pe reprezentanţii unităţii să fie mai atenţi cu modul în care distribuie căldura, să nu mai lase geamurile deschise sau centrala termică la maxim când nu este cazul. Sperăm ca prin această măsură să economisim, în 2011, în jur de 100.000 de lei", ne-a spus Mihai Vicol, directorul tehnic al Primăriei Bârlad.

Elevii spun că se vor obişnui

Liceenii de la „Complex" spun că nu sunt foarte deranjaţi de această schimbare. „E bine că acum nu se mai înnoptează târziu aşa că nu văd de ce nu ne-ar conveni acest program. Mai rău cred că o să fie pentru profesorii care vor avea ore şi dimineaţa şi după-amiaza", ne-a Ioana B, elevă în clasa a XI-a.

Jenică Durchi ne-a mai spus că după ce vremea se va încălzi şi alimentarea cu energie termică nu va mai fi necesară, se va învăţa din nou într-un singur schimb.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite