EXCLUSIV/ Bârlad: Curse gratuite cu bilete trase la imprimantă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteștenii vor aștepta până la 30 de minute un autobuz
Piteștenii vor aștepta până la 30 de minute un autobuz

Reprezentanţii firmei care se ocupă de transportul în comun în Bârlad au găsit în ultima perioadă mai multe bilete trase la imprimantă. Dacă vor fi prinşi, călătorii care falsifică bilete pot primi până la trei ani de închisoare, potrivit legii.

Taxatoarele angajate la SC Unistil Sa, firma care se ocupă cu transportul în comun în Bârlad, sunt cu ochii în patru la fiecare bilet pe care-l primesc din partea călătorilor. Asta pentru că, în ultima perioadă, au sesizat că mai multe persoane care au călătorit cu autobuzul au oferit bilete care aveau aceeaşi serie cu cele emise de la firmă. Aşa şi-au dat seama că acele bilete erau trase la imprimantă.

Falsificatorii profită de faptul că, la Bârlad, persoanele defavorizate primesc un anumit număr de bilete lunar din partea autorităţilor. Pentru ca acele bilete să fie recunoscute, călătorul trebuie să prezinte taxatorului şi o legitimaţie vizată de Unistil. Cum aceştia au găsit bilete falsificate, au tras concluzia că şi o serie de legitimaţii ar fi fost făcute la imprimantă de către falsificatori.

Nu s-a făcut plângere la poliţie

„Nu am reuşit să identificăm persoanele care au falsificat biletele, pentru că de abia la sfârşitul cursei am găsit biletele a căror serie coincidea cu a celor emise de firmă. Oricum, ni s-a spus să fim foarte atenţi când cineva care are legitimaţie ne oferă bilet pentru a nu mai avea surprize de genul acesta. E destul de greu, însă, pentru că în unele momente ale zilei autobuzele sunt foarte aglomerate şi nu avem timp efectiv să analizăm fiecare bilet", ne-a spus o taxatoare din Bârlad.

Reprezentanţii Unistil spun că nu au făcut plângere la Poliţie pentru că, până acum, nu a fost identificată nicio persoană dintre cele care au mers cu autobuzul cu bilete false.

„E destul de greu să le identificăm pentru că ne dăm seama că un bilet a fost falsificat la sfârşitul cursei, când vedem că seria lui coincide cu a altui bilet. Când vom avea ceva concret vom apela la organele de lege", a spus pentru Adevărul de Seară Vaslui, Sorin Hoţoi, directorul SC Unistil SA.

„Bilete prea scumpe"

Călătorii care recurg la astfel de metode pot suferi consecinţe legale destul de drastice. „Acest tip de faptă se încadrează la articolul 290 din Codul Penal care spune că falsul în înscrisuri sub semnătură privată se pedepseşte cu închisoarea de la trei luni la trei ani sau cu amendă penală", ne-a spus Mihaela Ştraub, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui.

Pe de altă parte, bârlădenii cred că apariţia acestor situaţii este cauzată de preţul prea mare al biletului.

„Ne comparăm cu oraşele mari, acolo unde preţul biletului este apropiat, însă distanţa pe care o poţi parcurge cu autobozul poate fi şi de zece ori mai mare", ne-a spus Daniel Chiru, student.

Contravaloarea unei călătorii în Bârlad s-a scumpit cu 20 de bani de la 1 aprilie, după ce la sfârşitul anului trecut mai fusese majorat cu 30 de bani.

Cifră: 1,8 lei. Atât costă un bilet de autobuz la Bârlad.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite