DEZBATERE: Avalanșă de demisii în rândul profesorilor din județ. Este școala atractivă pentru dascăli?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nici nu a început bine anul școlar că peste 60 de profesori vasluieni și-au depus deja la IȘJ cereri de concediu fără plată. Profesorii de gardă veche cred că numărul plecărilor va crește după ce cadrele didactice își vor lua primul salariu.

Scăderea cu 25 de la sută a salariilor a făcut ca sistemul de învățământ să fie considerat neinterensat pentru mulți profesori. Și e greu să păstrezi un tânăr cu studii superioare la catedră, când salariu mediu al unui profesor debutant se învârte în jurul sumei de 700 de lei.

În doar două săptămâni 64 de profesori vasluieni au ales să părăsească sistemul, intrând în concediu fără plată. De fapt, acest tertip este folosit de profesori pentru a mai prinde un an pe cartea de muncă, pentru că, de regulă, în astfel de situații, foarte puțiuni sunt cei care se vor mai întoarce la clase.

Mircea Marinescu, președintele Sindicatului Învățământ „Tutova" Bârlad crede că numărul celor care vor alege să părăsească sistemul va crește în perioada următoare. „Luna viitoare, după ce își vor lua salariile pe septembrie, vor fi foarte multe plecări din sistem, mai ales în rândul celor tineri", crede profesorul bârlădean.

Cei care încă mai sunt la catedră cred că statul nu face nimic pentru a încuraja valorile să nu plece. „Sincer, dacă ar fi s-o iau de la început, cred că aș alege altceva. Mi-e greu să gândesc așa pentru că dintotdeauna mi-a plăcut să predau, însă când la sfârșitul lunii pleci cu doar opt milioane acasă după cinci ani de experiență e greu să ai altă opinie", ne-a spus Marinela Enache, profesoară de română.

Șefa IȘJ, Mihaela Cososchi, spune că numărul mare al cererilor de concediu fără plată nu ar trebui să ne îngrijoreze. „E un pic mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut. Mărturisesc că eu dacă ar fi s-o iau de la capăt aș alege tot învățământul. Un singur regret am, că nu am devenit educatoare", ne-a spus Cososchi.

Până și profesorii de gardă veche cred că educația a luat-o pe un drum greșit. „Sistemul de învățământ actual este «bolnav», avem nevoie de o schimbare", ne-a spus profesorul de matematică, Maximilian Opaiț.

TU CE CREZI?

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite