Anulează în instanţă amenzile poliţiştilor la Vaslui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

867 de vasluieni s-au considerat nedreptăţiţi de agenţi şi au mers la Tribunal. Dintre aceştia, deocamdată 185 au avut câştig de cauză.În prima jumătate a acestui an, poliţiștii au aplicat peste 45.000 de sancţiuni contravenţionale.

În primele şase luni din acest an, 867 de vasluieni au contestat în instanţă amenzile primite de la poliţişti. „Din numărul total de plângeri contravenţionale înregistrate, peste 90% sunt cele împotriva sancţiunilor primite la regimul circulaţiei rutiere. De regulă au fost atacate în instanţă amenzile primite pentru încălcări la regimul vitezei, pentru abateri care prevăd aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce, dar şi pentru alte abateri pentru care se aplică puncte de penalizare“, a precizat Mihaela Ştraub, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Vaslui, adăugând că în peste 70% din cazuri judecătorii au dat câştig de cauză poliţiştilor.

Salvaţi de absenţa martorilor


Au fost însă şi 185 de vasluieni norocoşi care au scăpat de amenzile date de oamenii legii. „683 din numărul total de plângeri formulate împotriva proceselor verbale au fost soluţionate. În 498 de cauze (73%) instanţa a menţinut procesul-verbal de contravenţie şi consecinţele sale juridice. În celelalte 185 de situaţii, procesele verbale întocmite au fost anulate în instanţă“, a adăugat Mihaela Ştraub. Potrivit juriştilor, în majoritatea situaţiilor, contestatarii sunt salvaţi în instanţă de faptul că martorii trecuţi de poliţişti în procesele verbale fie nu se prezintă la proces, fie declaraţia lor este diferită de cea a poliţistului.


„Poliţistul nu are întotdeauna la îndemână mijloace tehnice prin care să probeze fapta contravenientului. Atunci, acesta din urmă face contestaţie şi prezintă judecătorilor o altă situaţie, de multe ori sprijinită şi de afirmaţiile unui martor pe care şi-l aduce“, a spus Valentin Radu, juristul IPJ Vaslui. Pierd procesul, dar râmân cu permisul.


Contestarea amenzilor primite reprezintă însă de cele mai multe ori un tertip prin care şoferii reuşesc să-şi păstreze permisul. Conducătorii auto sunt conştienţi că vor pierde în instanţă, însă mizează pe faptul că punctele de penalizare nu pot fi aplicate decât după ce judecătorii se pronunţă. Astfel, procesul este tergiversat până când expiră celelalte puncte pe care le mai aveau acumulate şoferii.

„Cei mai mulţi dintre clienţii pe care i-am avut au contestat amenzile pentru că deja aveau multe puncte de penalizare. Dacă nu făceau contestaţie, trebuiau să predea permsiul. Astfel, faci plângere în instanţă, încerci să amâni procesul cât mai mult, astfel încât punctele precedente să expire. La final, deşi pierzi procesul, rămâi cu permsiul în buzunar“, a explicat avocatul Dragoş Blăniţă.


Acesta a adăugat că cel mai dificil de câştigat sunt plângerile împotriva amenzilor pentru viteză. „Este foarte greu să scapi de o amendă primită pentru viteză, asta pentru că există probe video. Unde nu există înregistrări, este mult mai uşor să câştigi“, a încheiat Blăniţă.

Cum contestați o amendă

Contestarea unei amenzi se face prin redactarea unui act de investire a instanţei (plângere). Acesta se depune la sediul poliţiei în a cărei raza teritorială lucrează agentul care v-a amendat şi se va adresa judecătoriei în a cărei raza teritorială a fost săvârşită fapta. Totodată, trebuie să alcătuiţi un dosar şi să îl depuneţi în termen de 15 zile de la data întocmirii procesului verbal de contravenţie. Dosarul trebuie să conţină câte două exemplare din următoarele acte:
- fotocopie act de identitate;
- fotocopie proces-verbal de contravenţie;
- plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei;
- memoriu împotriva poliţistului, dacă consideraţi că s-a comis un abuz.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite