Alertă în Vaslui din cauza căpuşelor! Vezi aici câteva sfaturi utile date de specialişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Căpușă. Foto Adevărul
Căpușă. Foto Adevărul

În ultimele zile, peste 10 persoane din judeţul Vaslui, cele mai multe din Bârlad, au ajuns la spital după ce au fost muşcate de căpuşe.

Acesta este motivul pentru care reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimenetelor (DSVSA) Vaslui au intrat în alertă şi a transmis câteva măsuri de prevenire pentru a evita astfel de neplăceri.

Căpuşele sunt insecte parazite care se hrănesc cu sânge (hematofage). Căpuşele sunt grupate în trei familii şi peste 850 de specii descrise. 

Dintre bolile majore transmise de căpuşe la om şi animale în Europa şi în România, amintim: boala Lyme sau  complexul encefalitei transmise de căpuşe

Măsurile generale de prevenire constau în evitarea, pe cât posibil, a zonelor de risc. Este recomandată purtarea de haine deschise la culoare, pe care să se vadă uşor căpuşele, bluze cu mâneci lungi, strânse pe încheietura mâinii, pantaloni lungi şi strânşi pe gleznă şi peste care se trag şosetele, iar pantofii să acopere zona respectivă a piciorului în totalitate.

Îndepărtarea precoce a căpuşelor fixate este foarte importantă în reducerea riscului de îmbolnăvire cu boli transmise de căpuşe. În cazul omului, îndepărtarea trebuie facută de medicul uman, cu o pensă anatomică sau o pensă specială de îndepărtat căpuşe.

Se recomandă ca persoana care îndepărtează căpuşele să poarte mănuşi pentru protecţia personală, deoarece există riscul ca, în manevra de îndepărtare a căpuşelor, acestea să fie „sparte" şi sângele din corpul lor să ajungă în contact cu pielea medicului sau a persoanei care face această manevră. În cazul în care căpuşa este infectată cu bacterii sau virusuri, acestea pot fi transmise prin microleziunile de la nivelul pielii. 

Aplicarea unor produse care nu au efect anti-căpuşe (ulei, untură, acetonă, petrol, alcool iodat, alcool, arderea cu ţigara sau alte produse) este absolut interzisă pentru că acestea nu fac decât să irite căpuşa iar aceasta va produce mai multă salivă, salivă care este injectată în organismul gazdei din care se hrăneşte şi astfel, creşte riscul transmiterii agenţilor patogeni.

Este recomandat să se îndepărteze căpuşele, dacă este posibil, sau să se facă tratament cu un acaricid, după care căpuşele vor cădea singure.

Intră pe
vaslui.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite