Agricultorii vasluieni fac naveta după apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuitorii din comuna Perieni merg câţiva kilometri pentru a umple mai multe găleţi şi butoaie cu apă
Locuitorii din comuna Perieni merg câţiva kilometri pentru a umple mai multe găleţi şi butoaie cu apă

disperare Sătenii din Perieni organizează convoaie şi aduc apă în butoaie de la câţiva kilometri distanţă

Agricultorii vasluieni aşteaptă cu nerăbdare ploaia salvatoare în timp ce privesc neputincioşi cum li se usucă culturile şi insulele de păşunat ale animalelor se restrâng de la o  zi la alta. Cea mai gravă situaţie este înregistrată în comuna Perieni, acolo unde lipsa apei tinde să devină o boală cronică. După ce în urmă cu câţiva ani localnicii au ajuns „vedete“ în ţară din cauză că nu aveau apă de băut, situaţia se repetă şi acum. „Seceta a distrus tot aici, iar toate fântânile pe care le avem sunt ca şi dispărute. Sunt secate, iar cele două, trei care mai au apă sunt golite imediat încă din zorii zilei pentru că oamenii vin cu noaptea în cap să ia apă“, a spus primarul Alexandru Iacob.

Animale condamnate la înfometare

Cel mai greu, adaugă edilul, este pentru animale, care pe lângă lipsa apei se confruntă şi cu lipsa hranei. „Păşunile sunt toate uscate, animalele nu mai au ce să mănânce. Dacă nu plouă cât mai repede, probabil că o să le vândă  pe nimic numai să nu le moară de foame în bătătură“, a subliniat primarul. Pentru a adăpa animalele, dar şi pentru alte treburi gospodăreşti, localnicii din Perieni sunt nevoiţi să care apă în butoaie de la barajul Cuibul Vulturilor, aflat la câţiva kilometri depărtare de comună. „Sunt convoaie ca în deşert, numai că acolo oameni merg cu cămilele şi cară tot felul de mărfuri, iar noi cărăm apă cu butoaiele“, a încheiat edilul.   

Potrivit specialiştilor din cadrul Direcţiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Vaslui, recolta din acest an a fost una bună, în unele cazuri chiar superioră celei de anul trecut. Anul viitor, însă, producţia s-ar putea înjumătăţi din cauza secetei, mai ales în cazul culturilor de rapiţă.

„Avem o suprafaţă de 22.455 de hectare, programată pentru semănarea rapiţei pentru ulei, însă până acum s-a realizat doar 47% pe o suprafaţă de 10.456 de hectare. Cei mai mulţi fermieri au şi intrerupt semănatul la această cultură pentru că perioada optimă de semănat, cuprinsă între 20 august şi 15 septembrie, a fost depăşită. Aceeaşi situaţie o avem şi la grâu şi la arăturile de toamnă. Aveam programate pentru arat 98.000 de hectare, însă au fost arate puţin peste jumătate“, a explicat Mihai Ardeleanu, directorul DADR Vaslui.

Porumboiu vrea ploaie la aniversare

Adrian Porumboiu, finanţatorul lui FC Vaslui şi unul dintre cei mai mari investitori în agricultură împlineşte astăzi 61 de ani. El a precizat că cea mai mare dorinţă a sa pe moment este să plouă. „Poate cel mai frumos cadou pentru mine ar fi să plouă. Pentru că dacă nu plouă s-a dus agricultura pe anul viitor“, a declarat Adrian Porumboiu.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite