Adrian Porumboiu, cel mai bogat vasluian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adrian Porumboiu ocupă locul 32 în Topul „Forbes 500 Miliardari" editat de Adevărul Holding

Pentru Adrian Porumboiu, ultimul an a fost unul plin de succes atât în ceea ce priveşte businessurile pe care le derulează, cât şi în activitatea sportivă.

Asta după ce echipa pe care o finanţează, FC Vaslui, a încheiat campionatul trecut pe locul doi și a ajuns în premieră în grupele Europa League, unde se bate cu șanse reale de promovare în faza următoare a competiției cu formații de top ca Lazio Roma, Sporting Lisabona sau FC Zurich. Însă dacă fotbalul este acum mai mult un hobby sau chiar o ambiție personală, agricultura rămâne domeniul care l-a adus pe Porumboiu pe culmile succesului în afaceri. Grupul de firme condus de Porumboiu însumează nouă societăți, cele mai prolifice fiind Agrocomplex Bârlad şi Comcereal Vaslui (cul­tura cerealelor). Prin intermediul celor două firme, Adrian Porumboiu exploatează o suprafaţă de peste 40.000 de hec­tare de teren agricol în judeţele Vaslui, Neamţ, Galaţi sau Iaşi. La o așa suprafață, și recolta e pe măsură, mai ales dacă Porumboiu a avut cel mai bun an în agricultură, din ultimii trei. Cu o recoltă de 145.000 de tone de grâu faţă de 126.000 de tone recoltate în vara lui 2010, dar și cu o producție foarte bună la grâu și la rapiță, cifra de afaceri de aproximativ 170 milione euro pe care a avut-o Comcereal anul trecut nu mai pare așa mare. „Ploaia mi-a salvat recolta de porumb", spunea el la mijlocul lunii august.

Vezi şi:

14 ieşeni în topul celor mai bogaţi români

Succesul în afaceri este susținut și de celelalte firme, printre care se numără Ulerom Vaslui (fabricarea ule­iurilor vegetale), Ilvas Vaslui (prelucrarea lap­telui), Mopan Suceava (morărit şi panificaţie) sau Racova Vaslui (cu activităţi în industria turismului).

Fost fotbalist şi arbitru internaţional FIFA, Adrian Porumboiu a înce­put să se dedice afacerilor la finalul anilor '90. În prezent, omul de afaceri este unul dintre cei mai mari proprietari de terenuri din ţară, alături de Culiţă Tărâţă sau Mihai Anghel. Porumboiu s-a dedicat fotbalului până în 1976, jucând mai întâi la echipa de juniori şi tineret a FC Argeş şi apoi în echipa Viitorul Vaslui. A fost arbitru în diviziile C, B şi A. În 2005, Vasluiul a ajuns pentru prima dată în isto­rie în Liga I, la finalul acelui sezon clasându-se pe locul 14 din 16 echipe.

Cu o avere estimată de Forbes România la aproximativ 130-140 milioane euro, finanţatorul lui FC Vaslui nu pleacă din casă fără aproximativ 500 lei şi conduce aceleaşi două maşini de ani buni, respectiv Mercedes S600 şi Porsche Cayenne.

Află de pe forbes.ro

Veronica Guşă de Drăgan: Moştenitoarea unui imperiu

Edward Popescu: Tânăr, bogat şi celebru

Dinu Patriciu: Vinde ca să cumpere iar

Bogații și mersul economiei

Top 10 miliardari Forbes

Mai puteţi citi şi:

30 de nume noi în Top 500 Miliardari 2011

Dinu Patriciu – pe primul loc în clasamentul celor mai bogaţi români

Casele şi domeniile miliardarilor din Top 500

Cele mai bogate femei din România

Cine sunt cei mai tineri miliardari din topul Forbes

Cine sunt miliardarii români care au pierdut 80 de milioane de euro într-un an

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite