Acte semnate ca primarul... ilegal!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Prefecturii au demarat o anchetă la Primăria Tătărăni, după ce presa a relatat modalitatea ilegală în care fotoliul de primar a fost ocupat de un consilier local.

Potrivit conducerii Prefecturii Vaslui, Doina Antohi a semnat şi a emis zeci de acte fără a avea nicio autoritate în acest sens, deoarece legea nu i-a permis să preia scaunul de primar în locul fostului edil, Vasile Filip, care a murit la sfârşitul lunii iulie. Astfel, toate documentele semnate în primele două săptămâni ale lunii septembrie nu au nicio valoare. Mai mult, Doina Antohi a demisionat din funcţia de consilier local la începutul lunii, ceea ce a însemnat şi pierderea funcţiei de viceprimar.

„Dacă ştia legea, Doina Antohi nu ar fi trebuit să demisioneze din funcţie pentru că, automat, a preluat atribuţiile fostului primar. În consecinţă, toate actele semnate după data de 3 septembrie, atunci când şi-a dat demisia, au fost semnate ilegal. Acum verificăm toate aceste acte pentru a le ataca în instanţă şi a le anula, aşa cum prevede legea“, a declarat Levente Csaba Szekely, prefectul judeţului Vaslui. Reprezentanţii Prefecturii au mai spus că, în mod normal, aleşii locali din Tătărăni trebuie să voteze în şedinţă de Consiliu Local (CL) numirea unui alt viceprimar pe postul lăsat liber de Doina Antohi.

Abia noul viceprimar va putea prelua şi atribuţiile edilului-şef, prin ordin al prefectului. Pentru că până la alegerile din iunie 2o12 este mai puţin de un an, în localitatea Tătărăni nu va putea fi organizat un scrutin anticipat, iar noul viceprimar ales prin vot de consilieri va avea şi atribuţii de primar până anul viitor.

„Sunt primar interimar la această dată“

Disperată de situaţia în care se află, Doina Antohi s-a prezentat, ieri, în faţa prefectului Csaba Levente Szekely pentru a-i cere ajutor. Din nefericire pentru ea, şi de această dată s-a lovit de litera legii pe care, se pare, că nu vrea să o respecte nici în ruptul capului. Aceasta insistă să fie lăsată în funcţia de primar interimar, deşi şi-a dat demisia din forul local.

Ce spune legea administraţiei publice

„Eu mi-am dat demisia din funcţia de consilier şi sunt primar interimar la această dată. Nu am avut acordul Consiliului Local, nici nu l-am cerut, dar colegii mei nu au spus nimic, ba din contră, chiar au fost entuziasmaţi când i-am anunţat că sunt primar interimar“, a declarat Doina Antohi, fost ales local în Tătărăni. Potrivit Legii 215 din 2001, legea administraţiei publice locale, prevederile sunt clare. Mandatul unui primar este de 4 ani şi se exercită până la investirea unui nou ales.

Mai mult, acelaşi act legislativ din 2001 prevede că atribuţiile unui nou primar, atunci când funcţia devine vacantă, îi vor reveni viceprimarului în funcţie sau, după caz, unuia dintre viceprimari, dar numai după ce se obţine, prin vot secret, acceptul majorităţii consilierilor locali.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite