Doliu în cultura bârlădeană/ A murit marele scriitor Ion Hobana, absolvent al Colegiului „Codreanu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe numele său adevărat, Aurelian Mantaroşie, sciitorul născut în judeţul Timiş a trecut aseară în lumea celor drepţi. El s-a stins la Spitalul Colţea din Bucureşti, după o lungă suferinţă.

Ion Hobana s-a născut pe 25 ianuarie 1931, la Sânnicolaul Mare, judeţul Timiş. A fost scriitor, ziarist, editor, secretar al Uniunii Scriitorilor. În ultimii ani, el a condus secţia de literatură pentru copii şi tineret a Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, fiind şi membru în Consiliul Uniunii Scriitorilor din România.

A publicat cinci volume de versuri pentru copii şi un roman, "Sfârşitul vacanţei", înainte de a se consacra, cu precădere, literaturii SF. Debutul în literatura de gen datează din 1955, cu povestirea "Glasul mării". Au urmat nuvela "Ultimul văl" (1957), volumele de povestiri "Oameni şi stele" (1963), "Un fel de spaţiu" (1988) şi "Timp pentru dragoste" (2009), versiunea teatrală a "Omului invizibil", după H. G. Wells, pusă în scenă la Bucureşti (1974), Braşov (1976) şi Iaşi (2008).

Scriitorul C.D. Zeletin, despre prietenul Hobana: „Era un om excepţional“

Ion Hobana a copilărit, împreună cu părinţii săi, la o casă de pe strada Pescarilor din Bârlad. În 1949 a absolvit liceul la Colegiul Naţional „Gheorghe Roşca Codreanu". Întreaga suflare culturală bârlădeană este întristată de trecerea în nefiinţă a marelui scriitor roman.

„El a fost membru al Academiei bârlădene, iar noi am avut o relaţie foarte bună cu dumnealui. De altfel, în cariera sa a lansat două cărţi la Bârlad", ne-a spus Elena Monu, preşedintele Academiei bârlădene.

Tatăl lui Ion Hobana, Ioan Mantaroşie, a fost magistrat la Bârlad. Scriitorul este tatăl cunoscutului comentator sportiv de la TVR, Sorin Hobana.

Într-un interviu acordat ziarului „Adevărul“, Ion Hobana amintea de oraşul în care a copilărit şi de clipele petrecute la liceul la care a învăţat. „Eram avid de cunoştinţe şi admirabilii profesori ai liceului bârlădean «Gheorghe Roşca Codreanu» au jucat un rol foarte important în realizarea acestei aspiraţii“, spunea regretatul artist.

Citeşte mâine, pe vaslui.adevarul.ro, un interviu acordat în exclusivitate de Ion Hobana pentru ziarul „Adevărul“.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite