250.000 de euro îngropaţi la Vaslui în puţuri fără apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar 7 din cele 35 de foraje făcute încă din 2007 cu bani de la Guvern sunt funcţionale. Prefectura Vaslui a demarat o anchetă şi a descoperit că în multe cazuri proiectarea şi execuţia lucrărilor s-au făcut în mod defectuos, în locaţii neconforme şi fără studii geo-hidrologice.

În peste 400 de localităţi din mediul rural mii de familii nu au apă pentru consumul propriu sau pentru animale. Oamenii au crezut în 2007 că necazul lor îşi va găsi rezolvare după ce Guvernul a alocat peste 300.000 de euro pentru forarea a 35 de puţuri de mare adâncime în comunele unde apa potabilă lipsea aproape cu desăvârşire. La patru ani de la demararea acestui proiect, doar şapte sunt funcţionale. Restul fie nu au fost racordate la reţea, fie s-au colmatat după ce lucrările au fost sistate pentru că fondurile alocate nu au fost suficiente, iar primarii nu au avut posibilităţi să le suplimenteze.


Primarii, scoşi vinovaţi


În localitatea Sauca, din comuna Laza, de exemplu, în 2008 a fost forat un puţ adânc de 210 metri, care acum riscă să se colmateze din cauză că nu e folosit.  „Noi am primit în 2008 aproape 100.000 de lei, bani cu care am executat forarea unui puţ în satul Sauca. Proiectul era mult mai mare şi mai cuprindea forarea unui alt puţ, valoarea lui ridicându-se la 4 milioane de lei. În aceşti bani intra şi aducţiunea cu apă şi distribuţia. Am fost uitaţi însă de toată lumea şi nu am mai primit niciun leu“, a declarat primarul Emilian Agafiţei.


Reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Vaslui, instituţia care ar fi trebuit să se asigure că puţurile vor fi funcţionale, dau vina pe edilii locali. „Am solicitat autorităţilor locale să aloce fonduri pentru studii de fezabilitate pentru efectuarea de noi foraje de adâncime ca rezervă de apă pe viitor, dar şi pentru achiziţionarea echipamentelor necesare pentru pomparea apei sau racordare la reţea, acolo unde este cazul de foraje deja făcute“, a declarat Iancu Arcălianu, directorul SGA Vaslui.

Banii s-au dus, seceta a rămas. Aşa se poate caracteriza, pe scurt, situaţia din judeţul Vaslui. Autorităţile locale au primit de la Guvern peste 300.000 de euro pentru a fora 35 de puţuri pe teritoriul judeţului. Execuţia forajelor de mare adâncime a început în 2007, atunci când peste 1.400 de fântâni au secat şi 10.700 de surse de apă şi-au redus considerabil volumul din cauza secetei. Banii au început să fie distribuiţi de Executiv încă de acum patru ani, însă oficialii de la nivel local n-au reuşit să-i folosească în mod util.


Aşa se face că jumătate dintre puţurile în care statul a băgat bani nu funcţionează în momentul de faţă, spre disperarea locuitorilor din zonele defavorizate. Oficialii care ar fi trebuit să se asigure că banii de la stat vor fi cheltuiţi cu cap aruncă pisica moartă în alte curţi.

Neracordate la reţea

Iancu Arcălianu, şeful Serviciului de Gospodărire a Apelor, instituţie care ar fi trebuit să verifice că puţurile în care s-a investit sunt funcţionale, se disculpă şi spune că vina aparţine primăriilor locale şi a condiţiilor meteo nefavorabile din ultimii ani. „Forajele executate nu rezolvă decât parţial problemele apărute după seceta prelungită, pe de o parte datorită faptului că n-au fost integral racordate la sistemele centralizate de alimentare cu apă. Pe de altă parte, nefuncţionarea conduce în timp la colmatarea filtrelor şi scăderea debitului capabil al sursei“, a explicat directorul SGA Vaslui. Iancu Arcălianu n-a vrut să facă niciun comentariu în legătură cu sumele uriaşe de bani cheltuite, precizând că singura instituţie abilitată să-i ceară explicaţii este Prefectura Vaslui.


Anchetă a Prefecturii


Şefii Prefecturii au descoperit că în mai multe cazuri proiectarea şi execuţia s-au făcut în grabă şi în mod defectuos, în spaţii neconforme şi fără vreun studiu geo-hidrologic realizat anterior. „În unele cazuri nici nu era nevoie să se foreze la adâncimi atât de mari, de 60-80 de metri, aşa cum era prevăzut în proiectele respective, şi să se cheltuie degeaba banii. I-am cerut şefului SGA Vaslui o situaţie foarte clară şi numele celor care au efectuat aceste foraje, pentru ca, în cazul în care au fost greşeli de proiectare, cei răspunzători să plătească“, a declarat subprefectul Ciprian Iftimoaei, precizând că cele şapte foraje nefuncţionale, prost executate, sunt în localităţile Bălţăteni, Băcani, Deal, Băcani, Pribeşti, Ivăneşti, Ghergheleu şi Oşeşti. La Gura Bustei n-a fost găsită apă potabilă în urma forajelor, iar în alte 16 comune puţurile nu pot fi folosite pentru că investiţiile n-au fost finalizate.

Mii de familii din judeţ au de suferit după ce fântânile au secat

Zeci de mii de vasluieni sunt disperaţi din cauză că n-au apă pentru consumul propriu şi nici pentru animale. În comuna Hoceni, spre exemplu, situaţia este dramatică. Peste 2.000 de familii au de suferit pentru că fântânile au secat. Mulţi săteni se gândesc să-şi vândă animalele, ca să nu le mai chinuie. „Dacă de foame mai rabzi, de sete nu. N-am crezut că o să ajungem în această situaţie. Am fost şi am umplut bidoanele cu nişte apă tulbure la un izvor de la marginea satului să dau la animale. Pentru noi, cumpărăm apă de la magazine, dar sunt mulţi care nu-şi permit luxul ăsta“, a spus Gheorghe Obreja, de 54 de ani.


Deşi au în derulare o investiţie care să rezolve problema apei, autorităţile locale se plâng de lipsa banilor.  Lucrările au început anul trecut, dar au fost întrerupte din lipsă de fonduri.


Lipsuri financiare imense


„În satele Oţeleni şi Deleni suntem în curs de implementare a unui proiect finanţat prin Ordonanţa Guvernului nr. 7. Proiectul cuprinde două alimentări cu apă. Ne aflăm undeva la jumătatea lucrărilor. Din cauza lipsei de fonduri de anul trecut ne aflăm în situaţia aceasta şi nu putem duce la capăt această investiţie care să le asigure locuitorilor comunei alimentarea cu apă“, s-a plâns primarul Vasile Ţabără. Până acum, comuna a primit aproximativ 800.000 de lei, dar mai sunt necesare în jur de 2,2 milioane de lei.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite