2010, anul negru al economiei vasluiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de firme şi-au închis porţile, mii de vasluieni şi-au pierdut locurile de muncă şi au ajuns în şomaj în ultimele luni. 352 de societăţi au fost dizolvate, 500 radiate şi 623 au cerut suspendarea activităţii. Oamenii de afaceri susţin că profitul va fi o misiune aproape imposibilă şi în 2011.

2010 a fost unul cum nu se poate mai prost pentru agenţii economici din judeţ. Potrivit datelor oferite de Oficiul pentru Registrul Comerţului (ORC), în acest an peste 1.000 de firme au intrat în faliment. Statistica întocmită de ORC arată că 352 de firme au fost dizolvate, aproape 500 de societăţi au fost radiate, iar altele 623 au depus cereri de suspendare a activităţii.

Principala cauză pentru care aceste firme şi-au închis porţile sunt datoriile pe care le-au avut către stat, cele mai multe cauzate de taxe şi impozite. „Din păcate, se poate spune că anul 2010 a fost anul negru al economiei vasluiene. S-a înregistrat cel mai mare număr al firmelor care au falimentat şi asta din cauză că statul nu iartă atunci când vine vorba de datorii", a declarat Ioan Zaharia, directorul ORC.

Doar 13 investitori străini

În acest moment, în judeţul Vaslui există 262 de firme cu capital străin, care au fost înmatriculate în ultimii 21 de ani. În 2010, potrivit datelor oferite de Direcţia Judeţeană de Statistică, au fost înregistrate doar 13 astfel de societăţi, a căror valoare totală de capital se ridică la „colosala" sumă de 2.262 de euro.

Mai mult, aceleaşi statistici arată că, până în luna octombrie a acestui an, numărul firmelor înmatriculate în judeţul Vaslui este considerabil mai mic faţă de cel de anul trecut. Dacă în 2009 la ORC Vaslui au fost înmatriculate 1.305 societăţi, în acest an doar 980.

Statul, principalul vinovat

Pentru situaţia neagră în care se află întreprinzătorii, oamenii de afaceri vasluieni dau vina pe stat şi pe legislaţie. „Măsurile de austeritate luate în ultimul timp, mai ales majorarea TVA-ului, nu au făcut altceva decât să restrângă volumul prestărilor de servicii şi al producţiei. Dacă la aceste măsuri amintim şi comportamentul nesimetric al statului cu mediul privat, în sensul că doar firmele sunt obligate să îşi achite datoriile, atunci ne dăm seama clar cine e de vină", a explicat Ovidiu Copacinschi, preşedintele Asociaţiei Patronale a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (IMM) Vaslui.

Acesta a adăugat că cea mai eficientă măsură pentru o resuscitare a mediului de afaceri ar fi compensarea reciprocă a datoriilor.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite