Vârste matusalemice la români. Povestea lui Ilie Stamate din Mehedinţi, care ar fi trăit 138 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În România au existat oameni care au atins suta de ani şi chiar au depăşit-o, uimind comunităţile în care au trăit.

Ştefan Meteş, autorul unui articol intitulat “Vârste matusalemice la români”, apărut în revista “Magazin istoric” din 1968 prezintă mai multe cazuri de persoane care au atins recordul unor vârste, la care acum nici măcar nu mai putem visa, pe care le-a identificat cu ocazia cercetărilor documentare privitoare la istoria Transilvaniei.

Din vremea guvernării generalului Marcy se menţionează īn Banat un oarecare Ciortan Petruţi („Czartan Petracz„), care a murit la 1724, īn oraşul Caransebeş, īn vārstă de 185 de ani. īn acel timp, fiul său din a treia căsătorie avea 90 de ani.

Acelaşi autor face referire la un alt român, Juon Groza, din judeţul Hunedoara, care ar fi murit la vârsta de 120 de ani, rănindu-se mortal cu o coasă ce o avea în mână atunci când s-a împiedicat de o buturugă. Evenimentul a fost consemnat în ziarul Erdelyi Hiradó, din Cluj, īn ianuarie 1839.

Iobagul care a trăit 225 de ani

„Acum ne oprim la ultimul care, prin vārsta lui, depăşeşte cu mult pe toţi cei despre care am vorbit mai īnainte. Acesta este iobagul Lupu Basa din satul Cărpinet (judeţul Bihor) pe care-l aminteşte şi urbariul domeniului Beiuş, din 1600. Cu ocazia anchetei din 9 noiembrie 1619, pentru a se dovedi — printr-o hārtie dată, se pare, de īmpăratul Sigismund (1382–1438) — că preotul Pīrvu este scutit de slujba oştirii şi de plata dării după pămāntul bisericii, se ascultă peste 20 de bătrāni din 6 sate, dintre care mulţi sunt trecuţi de 100 de ani. Toţi depun mărturie īn favoarea preotului Pīrvu. Printre aceşti martori se aminteşte unul, Lupu Basa, de circa 225 de ani, vārstă notată de două ori īn actul de judecată”, se mai arată în acelaşi articol.

Moş Mandău de la Mehedinţi

La Firizu-Mehedinţi a trăit Ilie Stamate, un cioban care ar fi murit la vârsta de 138 de ani, în 1966. Ilie Stamate s-ar fi născut în 1828. Revoluţia paşoptistă l-a prins flăcău, iar la Războiul de Independenţă avea 49 de ani. Izbucnirea Primului Război Mondial l-a surprins la venerabila vârstă de 86 de ani. La Primăria de la Ilovăţ de care aparţine satul Firizu nu există însă documente care să ateste vârsta acestuia, dar sătenii sunt convinşi că moş Măndău a trăit în jur de 130 de ani.

„A trăit în jur de 130 de ani, exact nu se ştie, nu putem spune cu precizie. Am auzit la bătrânii satului că ar fi trăit peste 125 de ani şi asta mi-a spus-o un bătrân, Belitu Ion, care a murit în urmă cu două luni, mai avea puţin şi împlinea 100 de ani. Când a venit el aici în sat la 20 şi ceva de ani l-a găsit tot bătrând pe acest Stamate Ilie, zis Mandău. Acest om mânca produse de carne numai la Paşte sau la Crăciun, cel mai mult se hrănea cu vegetale, cu dragavei, lobodă. Era un om care nu se certa cu vecinii, cumsecade, el muncea singur, îşi punea acolo câteva tufe de fasole. Îmi amintesc eram copil şi m-am dus cu tata până la el acasă, îşi făcuse o mămăligă şi avea într-o oală ceva ca ştirul. Era un om nu prea înalt, avea o barbă mare, nu cred că avea vreun an de şcoală, dar ştia să citească fără să fi făcut şcoală”, povesteşte Andronie Grigore din Ilovăţ.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite