Un fost primar, un funcţionar de la APIA Mehedinţi şi alte patru persoane, trimise în judecată pentru fraudă cu fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul primar al comunei mehedinţene Rogova, Ion Balaure, un consilier în cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Mehedinţi şi alte patru persoane au fost trimise în judecată, în stare de libertate, de procurorii DNA pentru că au obţinut bani pe terenuri pe care nu le deţineau.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, în cursul anului 2011, Drăgoiescu Anu-Ion, Balaure Daniela, Popescu Anişoara şi Huza Costel — Nicuşor au completat, semnat şi depus mai multe documente false, inexacte sau incomplete, la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură — Centrul Judeţean Dolj, în vederea acordării sprijinului financiar, în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă, pentru suprafeţe de teren pe care nu le deţineau în realitate.

“De asemenea, Drăgoiescu Anu-Ion s-a implicat direct în crearea aparenţei de legalitate a adeverinţelor eliberate pe numele inculpaţilor Balaure Daniela, Huza Costel Nicuşor şi Popescu Anişoara, făcând copii xerox ale acestora pe care le-a depus ulterior la APIA — Centrul Local Drobeta Turnu Severin (profitând de faptul că soţia sa, funcţionar în cadrul APIA, era desemnată să primească aceste cereri). Toate acestea, în condiţiile în care Drăgoiescu Anu-Ion ştia că persoanele respective nu deţin teren pe raza comunei Rogova, judeţul Mehedinţi”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

La data de 7 aprilie 2011,  Balaure Ion, în calitate de primar al comunei Rogova, judeţul Mehedinţi, a semnat şi ştampilat patru adeverinţe prin care a atestat, în fals, cu ocazia întocmirii acestora, că Drăgoiescu Anu — Ion, Huza Costel — Nicuşor, Balaure Daniela şi Popescu Anişoara, deţin terenuri pe raza comunei Rogova. “Tot el i-a instigat pe cei patru inculpaţi să formuleze cereri la APIA — Centrul Local Drobeta Turnu Severin, în scopul obţinerii de scheme de sprijin pe suprafaţă cu componentă europeană şi naţională, folosindu-se de documentele respective”, se mai arată în comunicatul de presă.

În acelaşi context, Drăgoiescu Luminiţa, în calitate de consilier superior în cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură — Centrul Judeţean Mehedinţi (pe perioada ce face obiectul investigaţiei penale detaşată în interesul serviciului la APIA — Centrul Local Drobeta Turnu Severin), nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu, în sensul că nu a verificat îndeplinirea condiţiilor cerute de lege pentru cererile de plată de sprijin pe suprafaţă, formulate de Huza Costel — Nicuşor, Balaure Daniela şi Popescu Anişoara, activităţi ce au avut drept rezultat obţinerea pe nedrept de către cei trei de fonduri nerambursabile.

De asemenea, în acelaşi scop, aceasta a primit cererea de plată de sprijin pe suprafaţă formulată de soţul său, Drăgoiescu Anu-Ion, cunoscând că acesta nu deţine nicio suprafaţă de teren pe raza comunei Rogova, judeţul Mehedinţi.

Ca urmare a acestor demersuri, i Huza Costel — Nicuşor, Drăgoiescu Anu-Ion, Balaure Daniela şi Popescu Anişoara au încasat nelegal 87.560 lei, sumă cu care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale — Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale s-a şi constituit parte civilă în cadrul procesului penal.

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparţin lui Drăgoiescu Anu — Ion şi Drăgoiescu Luminiţa. Drăgoiescu Anu Ion a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de  folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, înşelăciune, fals în declaraţii, complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, înşelăciune în formă continuată.
Balaure Daniela, Popescu Anişoara şi Huza Costel — Nicuşor vor da socoteală pentru folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, înşelăciune şi fals în declaraţii.

Fostul primar, Ion Balaure, este acuzat de fals intelectual, în formă continuată, instigare la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată şi instigare la înşelăciune, în formă continuată. Luminiţa Drăgoiescu, consilier în cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură — Centrul Judeţean Mehedinţi, a fost trimisă în judecată pentru abuz în serviciu, în formă continuată, complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi complicitate la înşelăciune.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mehedinţi, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite