Dumitru Borloveanu, dascălul de şcoală veche îndrăgostit de Ponoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Are în spate 43 de ani petrecuţi la catedră, dintre care peste 20 la conducerea şcolii din localitate.

În cei peste 40 de ani de învăţământ, Dumitru Borloveanu a adunat numeroase amintiri şi pilde. Ar fi în stare să vorbească ore în şir despre tinereţea şi pasiunile lui, dar mai ales despre vremurile în care făcea numeroase expediţii pionereşti, numite sugestiv „Cutezătorii“. „Hobby-ul meu a fost muntele. În 1986, am organizat o expediţie de la Tuşnad Băi până la Hăşmaşul Mare, pentru 14 copii, cu care am ecologizat ecologizarea zona. Am scris apoi un jurnal, care a fost premiat“, îşi aminteşte Dumitru Borloveanu.

A scris monografia locului


Pasiunile lui Dumitru Borloveanu au fost dintotdeauna lectura, folclorul, muntele, drumeţia, expediţiile, vânătoarea şi geografia. A refuzat să aleagă o carieră sugerată de părinţi şi a făcut Filologia, ajungând profesor de română şi franceză. „Taică-meu a vrut să mă dea la o facultate care nu mi-a plăcut mie, Ştiinţe Economice, sau în cadrul armatei. Însă mie mi-a plăcut filologia. Au vrut să mă dea şi la şcoala de popi. Am dat admitere la seminar, dar am plecat şi de-acolo“, îşi aminteşte bărbatul. Între timp, a devenit expert al Ponoarelor, cunoscând atât legendele locului, cât şi argumentele ştiinţifice legate de acestea. A scris chiar şi o monografie a satului, împreună cu un coleg, în care a cuprins neamurile din zonă. „Am cules folclor timp de peste 30 de ani. Am valorificat asta, împreună cu un coleg, şi am publicat un studiu monografic al Ponoarelor, fiind apreciat de Biblioteca Naţională. Am plecat de la Alexandru Vodă, când erau două neamuri, Albu şi Stan, şi am ajuns până la actualii locuitori şi ultimii născuţi ai satului“, conchide Dumitru Borloveanu.

O veche monografie a comunei confirmă faptul că, pe când era vătaf al plaiului Cloșani, Tudor Vladimirescu a avut strânse legături cu locuitorii acestui sat. Existenţa unui bilet scoate la iveală comerţul cu ceară pe care îl făcea Tudor Vladimirescu cu turcii din insula Ada-Kaleh. „Avem un bilet al lui, în original, prin care trimitea un mesaj unei băciţe de aici care îngrijea de stupină, să-i trimită 100 de kilograme de ceară şi miere pe vreo şapte cai în insula Ada Kaleh. Asta era pe la 1817-1818“, mărturiseşte Borloveanu.
O căpetenie în oastea lui Tudor Vladimirescu a fost şi Ion Sibinescu, din localitate. „A fost unul din căpitanii lui. Am mers la un bordei în care a locuit el, în pământ, construit din lemne, cu o fereastră din piele de capră. A trăit 110 ani. Iar legat de Tudor Vladimirescu, pandurii lui aveau unul din locurile de întâlnire aici, la Ponoarele, în pădurea de liliac. Atunci când înflorea liliacul, era un consemn: veneau în pădure, adunaţi de Sibinescu“, conchide profesorul.

Întrebări şi răspunsuri:
Cum sunt oamenii din această zonă a ţării?
Suntem singurul judeţ din România cu podiş, munte, deal, câmpie, luncă, Dunăre şi mare. Avem de toate. Şi avem şi oameni bogaţi sufleteşte, oameni generoşi. Un muntean, de aici, din zonă, dacă a văzut un călător care s-a oprit şi n-are unde să meargă, nu-l alungă. Îl culcă undeva. Şi-i mai dă şi să mănânce.

Ce ar trebui să ştie cei care n-au ajuns încă în această zonă?
Le adresez o invitaţie. E sufletească, pentru că e un loc, un peisaj, unde pot să se confrunte cu cele mai frumoase creaţii ale lui Dumnezeu. Podul lui Dumnezeu, Peştera Ponoare, rezervaţie a Academiei Române, lacul fantomă - Lacul Ztonul Mare, rezervaţia botanică, pădurea de liliac, unde primăvara pot să întâlnească şi laleaua neagră, dar şi vipera cu corn.

Ce-i place?
„La oameni, admir sensibilitatea, sinceritatea, bunul simţ şi dorinţa de cunoaştere, de cultură. Îmi plac cei care fac bine celor din jurul lor.“ 

Ce nu-i place?
„Ipocrizia şi minciuna. Nu-i agreez pe cei care luptă prin orice mijloace să se îmbogăţească şi care-şi calcă semenii în picioare.“

Profil
Născut:  1 aprilie 1943, satul Gărdăneasa, comuna Ponoare.
Studii: Facultatea de Filologie, Universitatea Bucureşti.
Familie: Căsătorit, are patru copii şi patru nepoţi.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite