Foştii salariaţi de la CELROM Turnu Severin nu şi-au primit salariile compensatorii. Oamenii se luptă în instanţă pentru acest drept

0
Publicat:
Ultima actualizare:
combinatul şi-a închis porţile în anul 2009
combinatul şi-a închis porţile în anul 2009

O parte din foştii salariaţi ai Combinatului de Celuloză şi Hârtie (CELROM) din Drobeta Turnu Severin se luptă în instanţă de peste doi ani de zile pentru a primi salariile compensatorii.

Deşi au trecut trei luni de zile de când fabrica de celuloză a fost vândută unui om de afaceri din Turnu Severin, foştii salariaţi nu şi-au primit salariile compensatorii. Conform contractului colectiv de muncă, fiecare salariat ar trebui să primească, în funcţie de vechime, între 5 şi 18 salarii compensatorii. Cea mai mare parte a salariaţilor au cesionat sumele pe care le aveau de primit către o firmă, dar mai sunt 150 de persoane care speră să primească aceşti bani de la lichidatorii judiciari. În urmă cu doi ani oamenii au intentat acţiune în judecată pentru a li se acorda drepturile cuvenite. Magistraţii le-au dat dreptate şi au o hotărâre definitivă şi irevocabilă în acest sens, dar cu toate acestea continuă să fie la mâna lichidatorilor judiciari. Acum se judecă din nou cu lichidatorii pentru aceleaşi drepturi întrucât doi creditori au găsit de cuviinţă să depună contestaţii. „CELROM-ul s-a vândut de trei luni de zile, banii din vânzarea fabricii au intrat în contul lichidatorilor. Aceştia spuneau mereu că în momentul în care se vinde fabrica se vor primi banii restanţi, dar iată că deşi au trecut trei luni de zile noi nu ne-am primit banii. Eu nu ştiu cui să mă mai adresez. Mereu ni se pun piedici, se depun contestaţii, acum cică s-au contestat tabele, încă un chiţibuş, încă o jmecherie pentru a nu se da banii", spune liderul de sindicat de la CELROM, Gheorghe Talianu.  De cealaltă parte, lichidatorii judiciari care s-au ocupat de CELROM susţin că nu pot achita salariile compensatorii până nu se încheie procesul aflat pe rol.

 Cazuri dramatice

 Între timp, cei care au de suferit sunt foştii salariaţi, care şi-au pierdut locurile de muncă. Cei care au avut vechimea completă s-au pensionat, însă cei mai mulţi trăiesc de pe o zi pe alta fiindcă nu au reuşit să-şi mai găsească un loc de muncă. O vreme au supravieţuit cu banii din şomaj, dar apoi au trebuit să se lupte cu necazurile, cu ratele la bănci şi facturile la utilităţi. Nu puţine au fost cazurile în care foştii salariaţi de la Celrom şi-au pierdut locuinţele la licitaţiile organizate de executorii judecătoreşti. „Acum trei zile am înmormântat un coleg, a făcut infarct din cauza lipsei de bani. Aştepta şi el de doi şi jumătate aceşti bani. Acum o săptămână a mai avut o colegă laborantă, Dumnezeu să o ierte, a decedat. Au blocat banii salariaţilor până vor deceda toţi", mai spune Gheorghe Talianu. „Eu am fost muncitor din anul 1971 la secţia CET - tratarea apei. S-a închis combinatul, ne-au aruncat în stradă cum se spune, mulţi au rămas, printre care sunt şi eu, cu datorii la băncă. Am intrat în şomaj, iar apoi am avut noroc că am putut să ies la pensie, dar alţi colegi au rămas pe drumuri, nu au niciun venit.  Eu ar trebui să primesc 18 salarii compensatorii adică 157 de milioane lei vechi", povesteşte Emil Ene, fost salariat la Celrom.

 Avea 800 de creditori

Potrivit lichidatorului judi­ciar, activul funcţional al SC CELROM SA este compus din: secţie semi-celuloză prelucrarea maculatură hârtie, ambalaj; secţie carton ondulat, confecţii carton ondulat; secţia preparare lemn; secţia grup chimic; secţia tratare apă; teren în suprafaţă de 42 de hectare. Accesul la pro­prietate este posibil pe cale ru­tieră, din E70 - B-dul Nicolae Iorga, cale ferată - magistrala Bu­cureşti - Timişoara, şi cale flu­vială - fluviul Dunărea. Fa­brica a fost deţinută cu un pa­chet de 51% de către AVAS, 38% de salariaţi, 10% de SIF Banat Cri­şana, iar restul alţi acţionari. În iunie 2009, Celrom Drobeta-Tur­nu-Severin a intrat în in­solvenţă la cererea BRD, unul dintre creditorii companiei.  Com­pania avea datorii estimate atunci la 16 milioane de euro. Celrom avea 800 de creditori, prin­tre care BRD, BCR, CEZ şi ANAF. BRD şi BCR şi-au cesio­nat creanţele către alte com­panii. La o lună de la intrarea în insolvenţă, 560 dintre cei 640 de salariaţi ai combinatului au fost trimişi în şomaj. Compania avea în 2009 o cifră de afaceri de 3,5 milioane de lei (830.000 de euro) şi pierderi de 7,7 milioane de lei (1,8 mil. euro), la un număr de 430 de angajaţi, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. În 2005, compania avea o cifră de afaceri de 65,6 milioane de lei, pierderi de 5,6 milioane de lei şi un număr de angajaţi de 875, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. În urmă cu trei luni de zile, combinatul a fost cumpărat de firma UNICONS din Drobeta Turnu Severin pentru suma de 10,2 milioane de euro. Patro­nul firmei UNICONS S.A., Costi Isvoranu, a de­clarat, imediat după câştigarea licitaţiei, că va păstra obiectul de ac­tivitate al fabricii, dar nu poate estima când va reporni combinatul.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite