Soţia primarului din Baia de Aramă, condamnată un an şi jumătate la închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihaela Dunărinţu, soţia primarului de la Baia de Aramă, a fost condamnată de Tribunalul Mehedinţi la o pedeapsă de un an şi jumătate cu suspendare, având un termen de supraveghere de doi ani într-un dosar de fraude cu fonduri europene.

Primarul oraşului Baia de Aramă, Rafael Dunărinţu (PSD), şi soţia sa, Mihaela Dunărinţu, au fost trimişi în judecată în cursul lunii decembrie 2015, după ce procurorii DNA au stabilit că aceştia ar fi beneficat de fonduri europene în baza Măsurii 112 a proiectului "Instalarea tinerilor fermieri”, în sumă totală de 40.000 de euro, deşi nu îndeplineau condiţiile pentru obţinerea sumelor. Aceştia au fost ajutaţi de mai mulţi funcţionari ai Centrului Regional şi Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale să întocmească, în fals, declaraţiile necesare la dosar.

Magistraţii Tribunalului Mehedinţi au hotărât joi, 15 decembrie a.c., condamnarea acesteia la o pedeapsă de un an, şase luni şi douăzeci de zile de închisoare cu suspendare, cu termen de supraveghere de doi ani pentru comiterea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată.

Muncă în folosul comunităţii

Totodată, Tribunalul Mehedinţi o obligă pe Mihaela Dunărinţu ca, pe durata termenului de supraveghere, să execute obligaţia de a frecventa un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Mehedinţi sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. De asemenea, pe parcursul termenului de supraveghere, Dunărinţu Mihaela va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, în cadrul Primăriei Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi, sau în cadrul unei unităţi şcolare subordonate Inspectoratului Şcolar Judeţean Mehedinţi, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare. Mare dilemă pentru Mihaela Dunărinţu având în vedere că primăria din Baia de Aramă este condusă de soţul său, iar liceul din localitate chiar de ea în calitate de director.

În soluţia pronunţată de Tribunalul Mehedinţi se mai arată că: „S-a dispus anularea declaraţiei pe propria răspundere datată 21.12.2011, în care Mihaela Dunărinţu Mihaela a relatat că este membru al familiei de fermieri Ploscariu Maria din localitatea Baia de Aramă, sat Mărăşeşti şi că a lucrat, în perioada aprilie 2010 – mai 2011, un număr de 5 ore pe zi la ferma lui Ploscariu Maria”.

Parte civilă în dosar, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale şi-a recuperat de la aceasta prejudiciul, estimat la suma de 172.931,80 lei (conform chitanţei nr. 5924659/1 din 24.10.2016). Mihaela Dunărinţu mai este obligată să achite suma de 4.250 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare în folosul statului, din care suma de 3.750 lei reprezintă cheltuielile pentru faza de urmărire penală.

S-a disjuns dosarul

Ceilalţi inculpaţi, respectiv Rafael Dunărinţu (primarul localităţii Baia de Aramă), Virgil Cătălin Coifan, Ileana Brează, Cosmin Şteanţă, Eugen Surdilă, Cornelia Iovici şi Adelina Şerdin urmează să fie judecaţi într-un alt dosar, magistraţii dispunând disjungerea cauzei, atât sub aspectul laturii penale cât şi civile, cu termen la data de 18 ianuarie 2017., la orele 12,00.

Decizia Tribunalului Mehedinţi este cu apel, în 10 zile de la comunicare.

Ce spun procurorii DNA

Potrivit unui comunicat de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, iniţial Mihaela Dunărinţu, director al Liceului Tehnologic "Constantin Brâncoveanu" din Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi, a fost trimisă în judecată, în cursul lunii decembrie, pentru două fapte de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, pentru obţinerea fondurilor europene şi pentru patru infracţiuni de fals în declaraţii.
Totodată, primarul din Baia de Aramă, Rafael Dunărinţu, a fost trimis în judecată pentru două infracţiuni de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete şi patru infracţiuni de complicitate la fals intelectual.
DNA a mai arătat că alţi şase funcţionari - Coifan Cătălin Virgil, Cosmin Dumitru Şteanţă, Ileana Brează, Eugen Surdilă, Iovici Cornelia şi Adelina Şerdin - din cadrul Centrului Regional şi Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale 4 SV Oltenia, Serviciul Leader şi Investiţii Non - Agricole au fost trimişi în judecată pentru complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete în vederea accesări de fonduri europene şi fals intelectual.

Declaraţii în fals

În rechizitoriul întocmit, procurorii au arătat că, în perioada 2012-2014, Mihaela Dunărinţu, în calitate de director la Liceul Tehnologic "Constantin Brâncoveanu", din oraşul Baia de Aramă, cu ajutorul primarului şi al funcţionarilor, a declarat în fals şi a folosit declaraţii care atestau fapte şi împrejurări nereale ce au fost folosite ulterior, drept condiţii esenţiale, la accesarea fondurilor nerambursabile din bugetul Uniunii Europene prin Măsura 112 a proiectului "Instalarea tânărului fermier", în sumă totală de 40.000 euro.

"Dunărinţu Ionel Rafael, în calitate de primar al oraşului Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi, i-a determinat şi i-a ajutat pe ceilalţi inculpaţi, funcţionari în cadrul Centrului Regional şi Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, să întocmească două rapoarte de verificare în teren, în care au menţionat, în mod nereal, că situaţia verificată în teren este conformă cu realitatea, iar verificarea s-a efectuat în prezenţa inculpatei Dunărinţu Mihaela. Aceste documente au fost întocmite în prezenţa inculpatului Dunărinţu Ionel Rafael şi ştampilate de acesta din urmă, deşi nu avea calitatea cerută de lege", se arată în rechizitoriul întocmit de către procurorii DNA.

Totodată, soţia primarului ar fi omis cu intenţie, potrivit anchetatorilor, să cuprindă în declaraţiile de avere aferente anilor 2011, 2012, 2013 şi 2014 mai multe bunuri imobile pe care le dobândise la data completării documentelor respective.

Citeşte şi:

Cum a tăiat ilegal primarul de la Baia de Aramă o pădure ca să facă un patinoar şi o pârtie de schi

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite