Simpozion naţional dedicat savantului Ştefan Odobleja

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În organizarea Fundaţiei „Ştefan Odobleja”, la Drobeta Turnu Severin are loc zilele acestea ediţia a IV-a a simpozionului naţional „Ştefan Odobleja – Eternitate la timpul prezent”, eveniment la care participă o serie de personalităţi din lumea academică şi culturală.

Simpozionul închinat memoriei celui care a fost părintele ciberneticii generalizate şi autorul „Psihologiei consonantiste” a debutat sâmbătă dimineaţă cu prezentarea  unui film documentar „Ştefan Odobleja” realizat în urmă cu mulţi ani de Aristide Buhoiu. Participanţii la eveniment au vorbit apoi despre opera ilustrului savant român, născut în Mehedinţi, care avea să marcheze în mod decisiv, prin contribuţia sa în domeniul ciberneticii sfârşitul mileniului II şi începutul celui de-al treilea mileniu. Despre „Orientări filozofice în opera lui Ştefan Odobleja” a vorbit profesorul Liviu Sofonea, „Invenţia, o creaţie” – inventatorul Iustin Capră, „Eternitate prin sculptură” – artistul plastic Adrian Curcan, iar Ştefan Odobleja jr., fiul savantului, a prezentat aspecte din viaţa lui Ştefan Odobleja, dar şi proiectele pe care fundaţia pe care o conduce la Drobeta Turnu Severin le are în ceea ce priveşte înfiinţarea unei case memoriale, precum şi ridicarea unui monument în centrul municipiului. Totodată, Fundaţia „Ştefan Odobleja” a înmânat diplome de excelenţă celor care au contribuit la promovarea operei şi personalităţii marelui savant român. Uniunea Juriştilor din România, prin preşedintele acesteia, dr. Gavril Iosif Chiuzbaian, şi-a manifestat disponibilitatea de a sprijini în continuare orice iniţiativă valoroasă a Fundaţiei „Ştefan Odobleja”, precum şi revitalizarea Academiei „Ştefan Odobleja” de la Lugano. De asemenea, revista „Palatul de Justiţie”, editată de UJR, va milita pentru reaşezarea savantului român pe piedestalul ce i se cuvine în istoria ştiinţei româneşti.

Rămâne de văzut în ce măsură şi autorităţile locale vor sprijini proiectele Fundaţiei „Ştefan Odobleja”, care doreşte să ridice în centrul municipiului Drobeta Turnu Severin un monument închinat memoriei marelui savant. Având în vedere că momumentul original a fost furat din cimitirul ortodox la data de 1 iulie 1998, Ştefan Odobleja jr. consideră că realizarea acestuia va fi un act de restituire, iar amplasarea sa în zona centrală va da un prilej tinerilor căsătoriţi să se fotografieze în faţa acestui simbol al oraşului. Practic, ar fi nevoie ca Primăria să-şi dea acordul pentru a locaţie centrală, finanţarea fiind asigurată de un colectiv de oameni de bine.

Artistul plastic Adrian Curcan, cel care va realiza acest monument, a precizat astăzi la Drobeta Turnu Severin  că prin forma, proporţiile şi materialele propuse, monumentul va fi unic în lume. „Soclul are 5-7 trepte pentru a crea monumentalitate lucării, pe axa străzii pietonale pentru a se trece prin lucrare, atingând cubul cu mâinile-simbol al raţiunii umane în dialogi cu sfera – simbol al perfecţiunii naturii, bipolaritate a lumii şi a Ciberneticii, al datului primordial de la atom la stea, din care se ciopleşte cubul prin conştiinţa existenţei umane. După macheta la scara de 1/7, dacă va fi acceptată,  se poate turna în bronz, lucrarea montată în 1979 la cimitir şi dispărută în prezent, care ar trebui refăcută printr-o replică identică, montată mult mai bine şi asigurată într-un sistem şi înlocuită acea <<caricatură>> de la mormântul savantului, care nu-mi aparţine şi nici nu face cinste memoriei dr. Ştefan Odobleja”, a spus sculptorul Adrian Curcan.

Duminică, simpozionul va continua cu vizitarea fondului Ştefan Odobleja la Arhivele Statului Mehedinţi.

Citiţi şi:

Un monument pentru savantul Ştefan Odobleja

O anchetă criminalistică, în viziunea savantului Ştefan Odobleja

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite