Seceta a trântit la pământ cu agricultura din Mehedinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicu Stroescu pe terenul cultivat cu floarea soarelui FOTO Corina Macavei
Nicu Stroescu pe terenul cultivat cu floarea soarelui FOTO Corina Macavei

Preşedinte Asociaţiei Producătorilor Agricoli (APA) Mehedinţi, Cornel Stroescu, spune că judeţul Mehedinţi este cea mai afectată zonă din ţară din cauza secetei.

În Mehedinţi nu a mai plouat de o lună de zile, astfel că o mare parte din culturile de toamnă, dar şi cele de primăvară sunt afectate.

„Este un an secetos, deja şi cultura de toamnă este afectată, chiar dacă vor mai veni ploi eu cred că 50 la sută din producaţia de anul acesta este afectată. Pentru cultura de primăvară, după cum se anunţă secetă în lunile iulie şi august, putem spune că este un dezastru. Eu cred că Mehedinţiul este cea mai afectată zonă din ţară, nu a plouat de peste o lună de zile şi este al 3 lea an consecutiv de secetă Anul trecut am pierdut 13 miliarde de lei vechi şi anul acesta cred că pierderile vor fi duble”, a declarat Cornel Stroescu.

La ferma sa HASTRO ŞOVARNA cu punct de lucru  la Gârla Mare, cultura de floarea soarelui este deja compromisă, iar pierderile sunt de circa 3 miliarde şi jumătate lei vechi din cauza secetei. Florea soarelui a răsărit doar în proporţie de 20-25 la sută şi nu măsoară mai mult de 5-6 centimetri, când în mord normal la această dată ar fi trebuit să măsoare 60-70 de centimetri. Şi culturile de păioase vor fi afectate dacă în cel mult o săptămână nu va ploua.

„Seceta deja s-a instalat, iar floarea soarelui a răsărit doar în proporţie de 20-25 la sută. Nu a mai plouat de 40 de zile de la ultimele ploi la începutul lunii aprilie. Dacă nu dă ploaie în următoarea săptămână  va fi compromisă undeva la 20-25 la sută şi cultura de grâu. Avem înfiinţate 150 hectare de floare, s-a investit 1700 de lei pe hectar, iar pierderea cred că ajunge undeva la  3 miliarde şi jumătate vechi din cauza lipsei de apă”, spune Nicu Stroescu, administratorul fermei de la Gârla Mare. Planurile fermierilor au fost date peste cap şi din cauza ploilor care au căzut în luna aprilie, care au întârziat lucrările agricole cu aproximativ 15 zile.
Şi micii producători agricoli se roagă la Dumnezeu pentru o ploaie salvatoare, asta în timp ce sistemul de irigaţii din Mehedinţi a fost distrus după 1990, asta în timp ce Dunărea curge la marginea terenurilor agricole, fără a fi exploatată. Este al treilea an consecutiv în care judeţul Mehedinţi este afectat de secetă.

„Dacă Domnul o vrea să dea ploaie vom face ceva”

„A fost un început promiţător dar acum seceta ne afectează foarte mult, sistemele de irigaţii sunt la pământ şi aşteptăm ploaia, dacă vine Dumnezeu e cu noi, dacă nu vine o să rămânem cu banii aruncaţi pe drumuri. De 10-15 ani ne arde acest soare, care ne face nefericiţi”, spune Daniel Dumangiu, din comuna Gârla Mare. „Cum se anunţă secetă mare pentru această vară tocmai atunci când este legatul porumbului nu o să facem nimic. Culturile sunt mici că nu au avut umezeală şi sperăm dacă Domnul o vrea să dea ploaie vom face ceva, dacă nu suntem la pământ. Până la ora actuală am investit 18 milioane de lei vechi într-un hectar de porumb şi nu suntem siguri dacă vom scoate ceva. Pământul a bârnă de uscat, discuitura cum s-a semănat aşa este, multe culturi sunt compromise că nu merg”, spune Costel Chiriţă, un alt localnic.

Proiect de refacere a irigaţiilor

Preşedintele APA Mehedinţi a pus la punct un proiect de refacere a sistemului de irigaţii din judeţul Mehedinţi. Starea de inerţie în care se blocaseră fostele asociaţii de udători din judeţ fac însă ca lucrurile să se mişte greu, astfel că iniţiatorul proiectului are nevoie de sprijinul autorităţilor locale.
„Avem o iniţiativă pentru refacerea irigaţiilor, dar lucrurile se mişcă încet; singuri fără sprijinul autorităţilor nu vom putea face mare lucru. Cert este că fără irigaţii în judeţul Mehedinţi nu se mai poate face agricultură”, mai spune Cornel Stroescu.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite