O scurtă pauză pentru deținuții scoși la muncă în Mehedinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-a finalizat prima etapă a proiectul transnaţional prin care deținuții din penitenciarul severinean erau scoși la muncă.

Deținuții din penitenciarul severinean au luat un scurt concediu de odihnă. Şi asta, pentru că s-a  finalizat prima etapă a proiectului cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial-Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Nu mai puţin de 80 de persoane private de libertate s-au oferit să îngrijească spațiile verzi și au participat la plantarea de  arbori, atât în muncipiul Drobeta Turnu Severin, cât şi în comuna Godeanu.

Intitulat  „Persoanele private de libertate, în slujba protecţiei mediului înconjurător, pentru creşterea competitivităţii şi a atractivităţii teritoriilor”, acest program le-a oferit deţinuţilor șansa de a păstra contactul cu  comunitatea și le-a creat o serie de avantaje.

“Au învățat să igienizeze spațiile verzi, au avut o ocupație și nu s-au gândit la pedeapsa care le-a rămas de executat.

Persoanele private de libertate care s-au oferit voluntare pentru acest proiect vor fi recompensaţi cu articole de îmbrăcăminte și materiale necesare pentru activitățile ocupaționale în funcție de cât au lucrat”, ne-a spus Florentin Boengiu, asistent manager în cadrul proiectului.

Proiectul transnaţional este dezvoltat de Penitenciarul de femei Târgşor, în calitate de beneficiar, Asociaţa Adhoc Mediterranee şi Agenţia de Formare Profesională a Adulţilor din Franţa- ca parteneri transnaţionali- şi de partenerii naţionali, precum Penitenciarul Târgu-Jiu, Penitenciarul Drobeta-Turnu Severin, Penitenciarul Iaşi, Penitenciarul Mărgineni şi Centrul de Reeducare Buziaş. Va¬loarea totală a acestuia este de 7.799.232 de lei.

image


Deținuții își răscumpără greșelile 

Se urmărește o contribuţie pozitivă la promovarea politicilor Uniunii Europene în privinţa egalităţii de şanse, prin furnizarea de tratament egal şi oportunităţi nediscriminatorii în toate activităţile planificate, prezentând o iniţiativă transnaţională prin schimbul de informaţii, experienţă, rezultate şi bune practici şi un aport de expertiză specializată în domeniul formării-acţiunii.

Persoanele private de libertate sunt selecţionate pe baza unui comportament adecvat pe perioada deţinerii, completarea unui angajament de voluntariat şi din dorinţa acestora de răscumpărare a greşelii comise faţă de societate.

Finalitatea proiectului constă în sprijinirea deținuților ca în momentul liberării să beneficieze de oportunităţile obţinerii unui loc de muncă şi de creştere a şanselor de reintegrare socială.

Proiectul urmăreşte schimbarea mentalităţii comunităţilor locale implicate în proiect şi îmbunătăţirea modului de interrelaţionare dintre pușcăriași şi lumea din afară. 

“Pentru persoanele private de libertate, aceste ieșiri reprezintă o șansă, activitățile îi ajută să păstreze contactul cu realitatea și determină schimbarea mentalității oamenilor în privința celor aflați după gratii”, a precizat inspectorul principal Florentin Boengiu.

image


Învață să fie responsabili

Activităţile de prestări servicii, realizate de persoanele private de libertate voluntare în ucenicie, au ca scop dezvoltarea motivaţiei şi a competenţelor persoanelor private de libertate, facilitarea accesului la formarea specializată pentru noile meserii din domeniul protecţiei mediului înconjurător, dezvoltarea unei forme de tutorat pentru tutore şi persoana privată de libertate şi creşterea motivaţiei societăţii de a integra mai uşor aceste persoane.

Integrarea deținuților, prin ocupare, are ca efect educarea lor în spiritul responsabilităţii şi al respectării mediului înconjurător.

Beneficiul pentru persoanele private de libertate este construirea propriului proiect de viaţă, în momentul liberării, prin participarea concretă la realizarea unui teritoriu mai atractiv şi mai competitiv.

“La 1 august va începe cea de-a doua etapă a proiectului, iar în cadrul acesteia persoanele private de libertate, pe lângă activitățile de igenizare, vor participa și la  organizarea târgurilor cu diverse obiecte realizate de ei, pentru a menține contactul cu exteriorul”, a conchis Florentin Boengiu.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite