Credincioşii din satul Godeanu prăznuiesc mâine Ciumarca, preoţii din parohii organizează pelerinaj la această sărbătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
credincioşii participă în număr mare la această sărbătoare în fiecare an
credincioşii participă în număr mare la această sărbătoare în fiecare an

Credincioşii din satul Godeanu, judeţul Mehedinţi, prăznuiesc mâine Ciumarca, o sărbătoare lăsată de însuşi Sf. Nicodim de la Tismana, ocrotitorul Olteniei. Programul manifestărilor va începe la ora 09.00 cu Sfânta Liturghie săvârşită de un sobor de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod, pe un podium special amenajat în vârful Chiciora, comuna Godeanu.

Se va merge în procesiune de la poalele dealului şi până în vârful acestuia, unde se vor ruga laolaltă ierarhi, preoţi şi credincioşi. "Răspunsurile stranei vor fi date de către corul Kinonia al Episcopiei Severinului şi Strehaiei, condus de către arhid. drd. Adrian Cristian Maziliţa", a precizat preotul Viorel Vlăducu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Severinului şi Strehaiei. Ciumarca reprezintă o zi specială ce se ţinea pentru apărarea de ciumă. Aceasta a fost instituită de Sfântul Nicodim cel Sfinţit de la Tismana, care ajungând în satele Mehedinţiului a constatat că acestea erau bântuite de ciumă, o boală molipsitoare foarte periculoasă. Sfântul mergea prin sate în zilele de vineri, făcea rugăciuni împreună cu toţi locuitorii ca molima să ia sfârşit. Rânduiala se păstrează şi astăzi. Astfel, fiecare sat de deal şi de munte din Mehedinţi ţine această sărbătoare denumită ciumarca, la data stabilită pentru fiecare zonă. Credincioşii care doresc să participe la acest eveniment o pot face adresându-se preoţilor de la parohii care organizează pelerinaj la această zi de sărbătoare.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite