Romulus Opriţa şi Remus Luca se luptă pentru funcţia de inspector şef al IPJ Mehedinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi ofiţeri de poliţie se luptă pentru funcţia de inspector şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi, post care a rămas vacant după ce fostul comandant, Ştefan Ponea, a fost reţinut în aprilie a.c. pentru trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă în acelaşi dosar de corupţie cu baronul de Mehedinţi, Adrian Duicu.

Inspectoratul General al Poliţiei Române organizează în data de 8 ianuarie a.c., concurs pentru ocuparea funcţiei de inspector şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi. Concursul va avea loc la sediul IGPR, începând cu orele 10,00 şi va consta în susţinerea unei probe unice de selecţie, respectiv interviu  pe subiecte profesionale.

Aprecierea rezultatului final al interviului pe subiecte profesionale se face cu note de la 1 la 10. Este declarat „admis” candidatul care are nota cea mai mare şi este notat cu cel puţin 7.00.

În situaţia în care mai mulţi candidaţi au aceeaşi notă este declarat „admis” la concurs candidatul care are cea mai mare vechime în specialitatea postului scos la concurs.

Dacă  mai mulţi candidaţi au aceeaşi vechime în specialitatea postului scos la concurs, este declarat „admis” candidatul care are cea mai mare vechime în studiile necesare postului scos la concurs.

Cei doi candidaţi care s-au înscris la acest concurs sunt comisarul şef Romulus Opriţa, cel numit la comanda IPJ Mehedinţi după ce fostul şef al poliţiei mehedinţene a fost reţinut de procurorii DNA, şi subcomisarul de poliţie Remus Lucian Luca, şeful Serviciului Judeţean Anticorupţie Mehedinţi.

Comisarul şef Romului Opriţa a fost împuternicit să conducă Inspectoratul Judeţean de Poliţie Arad de către conducerea Ministerului Afacerilor Interne începând cu data de 26 aprilie 2013. În februarie 2014, Opriţa s-a întors pe funcţia de adjunct al inspectorului şef al IPJ Mehedinţi, după ce a întocmit un raport de încetare a împuternicirii la IPJ Arad, iar în data de 3 aprilie 2014, prin dispoziţie a şefului Poliţiei Române, a preluat atribuţiile funcţiei de inspector şef.

În cadrul IPJ Mehedinţi, comisarul şef Romulus Opriţa a fost şeful Biroului de Ordine Publică al Poliţiei Municipiului Drobeta Turnu Severin în perioada 2001 – 2003, apoi adjunct al Poliţiei Drobeta Turnu Severin în perioada 2003 – 2009, iar din 2009 a condus Inspectoratul de Poliţie Mehedinţi de pe funcţia de adjunct al inspectorului şef.

Numele lui Romulus Opriţa nu este legat până acum de niciun scandal de corupţie, însă instituţia pe care o conduce din 2009 este profund măcinată de scandalurile cu poliţişti corupţi.

De altfel, postul de inspector şef al IPJ Mehedinţi a rămas vacant după ce fostul şef al poliţiei mehedinţene a fost reţinut la începutul lunii aprilie a.c. pentru trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă alături de baronul PSD de Mehedinţi, Adrian Duicu, şi omul de afaceri orşovean Constantin Popescu într-un megadosar de corupţie.

Imediat după începerea urmăririi penale şi reţinerea lui Ştefan Constantin Ponea, ministrul Afacerilor Interne a dispus retragerea lui de la comanda Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mehedinţi şi punerea lui la dispoziţie.

Adrian Duicu, preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, în perioada martie-iunie 2013, ar fi afirmat, într-o discuţie cu şeful IPJ Mehedinţi, Ştefan Ponea, că are influenţă asupra unor membri ai Guvernului, unor funcţionari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne şi a şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române, pe de o parte, precum şi asupra unor consilieri locali din CL Orşova.

Adrian Duicu i-a promis fostului şef din cadrul IPJ Mehedinţi că o să intervină la şeful Poliţiei Române care o să îl menţină temporar în funcţie. Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj a afirmat că ulterior Ponea va fi numit director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică din Inspectoratul General al Poliţiei Române, iar soţia sa o să primească o funcţie de conducere în cadrul Ministerului Public.

Preşedintele CJ Mehedinţi i-a cerut în schimb lui Ponea să determine un magistrat să îi admită cererea dintr-un dosar în care Duicu ceruse anularea raportului Agenţiei Naţionale de Integritate prin care s-a stabilit că a fost în incompatibilitate.

După episodul ruşinos cu Ştefan Ponea, cel care cerea subalternilor săi să-i spună “doctor”, iată că IPJ Mehedinţi încheie anul 2014 cu un alt scandal de corupţie la fel de răsunător. Comisarul şef de poliţie Ion Ianoşi, şef al Serviciului de Investigaţii Fraude din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Mehedinţi, a fost trimis în judecată în luna decembrie de procurorii DNA pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită. În luna octombrie 2012, comisarul şef de poliţie Ion Ianoşi, în legătură cu atribuţiile sale de serviciu, a pretins şi primit de la afaceristul severinean Sorinel Duducea Zis “Regele asfaltului” materiale de construcţii în valoare de 10.508, 88 lei (două uşi de garaj cu acţionare electrică, precum şi accesoriile necesare montării acestora), toate necesare modificării garajului pe care ofiţerul de poliţie îl are pe un teren din municipiul Orşova. Bunurile remise, în valoare de  10.508, 88 lei, au fost plătite de Sorinel Duducea, prin firma sa SC VIA VITA CONSTRUCŢII SRL,  firmei de la care au fost achiziţionate bunurile menţionate. În acelaşi dosar au mai fost trimise în judecată şi prim-procurorul Parchetului de la Orşova, Carmen Sîrboiu, dar şi Ionuţ Fişter, subofiţer de poliţie, şef al Formaţiunii Rutiere din cadrul Poliţiei municipiului Orşova, pentru folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, fals intelectual şi abuz în serviciu, în scopul obţinerii, pentru sine ori pentru altul, a unor foloase necuvenite.

Despre toate aceste scandaluri, IPJ Mehedinţi nu a scos o vorbă şi a preferat să ascundă gunoiul sub preş. De altfel, sub comanda lui Romulus Opriţa, cel care acum doreşte să ocupe funcţia de inspector şef, Biroul de Presă al IPJ Mehedinţi oferă jurnaliştilor pe buletinele de presă, în fiecare zi, informaţii de genul “conducere sub influenţa băuturilor alcoolice” ori “sfaturi pentru conducătorii auto pe timp de ceaţă”.

Contracandidatul lui Romulus Opriţa, tânărul Remus Lucian Luca, este şeful Serviciului Judeţean Anticorupţie Mehedinţi, instituţia care anul acesta a fost vârful de lance în lupta împotriva corupţiei în rândul angajaţilor MAI. Potrivit declaraţiei de avere, Lucian Luca are domiciliul în Strehaia, unde deţine o casă de locuit şi un hectar de teren agricol, soţia acestuia fiind angajat al IPJ Mehedinţi.

Citeşte şi:

Prim-procurorul de la Orşova a fost trimis în judecată alături de un comisar-şef de poliţie şi doi afacerişti

Inspectoratul Judeţean de Poliţie Mehedinţi, „cuibul“ poliţiştilor cercetaţi de DNA
 

Scandalurile în care au fost implicaţi poliţiştii la Mehedinţi. Ponea este cap de afiş

Baronul din Mehedinţi, Adrian Duicu, făcea trafic de influenţă la Guvern pentru şeful poliţiei judeţene

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite