„Revelaţia“ spaniolă pentru 19 elevi români pasionaţi de mecanică auto. „Mi-au propus să vin la ei când fac 18 ani“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Instantanee din timpul practicii în Spania
Instantanee din timpul practicii în Spania

Câţiva elevi de la Colegiul Tehnic de Transporturi Auto din Drobeta-Turnu Severin, judeţul Mehedinţi, au văzut cum se lucrează într-un service auto din UE şi, în plus, au primit un atestat care le oferă posibilitatea să se angajeze în orice ţară din Europa. Ei au fost impresionaţi de modul de lucru ordonat al spaniolilor, de nivelul ultramodern al dotărilor, dar mai ales de amabilitatea acestora.

Participarea la un curs de formare profesională în Spania, în Sevilia, a fost o experienţă extrem de utilă pentru 19 elevi de la Colegiul Tehnic de Transporturi Auto din Drobeta-Turnu Severin, pasionaţi de mecanică auto. Au avut şansa să lucreze la service-uri auto ale unor mari companii ca Citroen, Skoda ori Volkswagen, alături de specialişti cu experienţă în domeniul auto.

Trei săptămâni a durat stagiul de practică în Sevilia, dar pentru elevii români a însemnat enorm. Nu doar că au învăţat de la mecanicii auto spanioli cum să schimbe un filtru de ulei ori să pună un diagnotic corect, dar au căpătat încredere în forţele proprii. Şi asta datorită profesorilor spanioli care s-au ocupat îndeaproape de ei, le-au explicat cu multă răbdare ce au de făcut şi i-au pus efectiv să muncească cot la cot cu angajaţii de acolo.

„Cursul acesta i-a schimbat foarte mult şi să ştiţi că tutorii spanioli au fost foarte mulţumiţi de copii. Elevii au avut un progres în tot ceea ce au făcut“, spune Daniela Bodean, unul dintre profesorii care au însoţit grupul.

Elevii români au utilizat echipamente şi aparate performante ca standuri computerizate, scannere, instrumente de măsură sau truse pentru măsură şi control, au utilizat scheme, diafragme şi manuale de diagnostic pentru diferite tipuri de automobile şi şi-au format deprinderi de lucru cu astfel de echipamente, dobândind abilitatea de a citi indicaţiile acestora şi de a interpreta datele obţinute.

„Au învăţat să îşi organizeze timpul de lucru, să lucreze în echipă, să poarte discuţii pe teme profesionale şi să se informeze, astfel că acum au şansa de a fi în pas cu tendinţele europene  în domeniul instruirii şi formării profesionale şi de a răspunde noilor cerinţe ale pieţii muncii“,

spune profesoara Laura Filimon, coordonatorul proiectului.

Ce i-a impresionat pe elevi

„Am fost repartizat împreună cu doi colegi într-un service auto renumit în Sevilia, reprezentanţa lui Volkswagen. Am învăţat să pun borna pe maşină, să pun diagnosticul, să schimb uleiul, să fac întreţinere şi reparaţii. Tutorele era tot timpul lângă noi, ne învăţa, dacă greşeam ceva, ne spunea că nu este nicio problemă, că se mai întâmplă, avea foarte mare încredere în noi“, spune Alexandru Mitică Cîtu, elev în clasa a X-a E.

elevi in spania FOTO Arhiva personală

Elevul Daniel Urdă a fost repartizat într-un service universal, dar cu tradiţie. A rămas uimit de atmosfera destinsă în care se lucra: „Acolo veneau maşini de toate felurile. Lucram singur, nu le era frică că aş putea strica ceva, mă puneau să ridic maşina pe elevator şi să mă apuc de treabă. Aveau foarte mare încredere în mine. Patronul din service lucra împreună cu mecanicii. Clienţilor li se explica cu răbdare şi calm ce are maşina“. La finalul cursului, a primit de la patronul service-ului  o trusă nouă de chei şi o invitaţie să se reîntorcă în Sevilia pentru un job în unitatea sa, când termină şcoala.

Spaniolii îi vor ca angajaţi

Şi Vasile Sorin Văcaru le-a făcut o impresie bună spaniolilor, care i-au propus să lucreze la ei atunci când termină şcoala: „Eu am lucrat într-un service mai mic, dar cu o tradiţie de 40 de ani. Am învăţat multe lucruri pe care nu le cunoşteam despre partea mecanică, testerul auto. Veneau maşini de tot felul acolo, totul decurge foarte normal. Mi-au propus ca după ce termin şcoala să merg acolo să lucrez şi cred că asta o să fac“.

elevi in spania FOTO Arhiva personală

Şi elevul Daniel Laurenţiu Şolea a luat în serios propunerea spaniolilor: „Era curăţenie peste tot, oamenii foarte înţelegători. Am învăţat să pun un diagnostic pe laptop, acum m-aş descurca să lucrez cu puţin ajutor în orice service din România. Mi-au propus să vin la ei când fac 18 ani şi termin şcoala“. Pe de altă parte, elevul Denis Andrei Rudilă a fost impresionat de modul cum mecanicii auto relaţionează cu clienţii: „Mi-a plăcut foarte mult modul cum munceau, dar şi cum se purtau cu clienţii. Le explicau foarte clar ce au făcut, ce au înlocuit şi multe alte lucruri. Şi la fel de mult mi-a plăcut faptul că nu se grăbeau în a repara o maşină, făceau totul cu calm. M-au învăţat să lucrez cu diagnosticul, să aliniez roţile“.

„Era o curăţenie exemplară”

Deşi tinerii sunt dornici să înveţe această meserie, foarte greu reuşesc acest lucru în ţară, fiindcă patronii service-urilor auto din Drobeta-Turnu Severin nu sunt dispuşi să-i primească în practică ori chiar dacă o fac nu îşi fac timp pentru elevi, nu au răbdarea şi disponibilitatea tutorilor spanioli. Elevii spun că în cele trei săptămâni petrecute în Spania au învăţat de zece ori mai multe lucruri decât ar fi făcut-o în oraşul lor.

„Am lucrat într-un service al firmei Citroen. Se închiriau maşini, se vindeau şi le reparau. Mi-a plăcut faptul că oamenii sunt ordonaţi, fiecare îşi făcea treaba cum trebuia, fiecare avea dulapul lui de scule, era o curăţenie exemplară. Faţă de ce am învăţat în practică aici în ţară, acolo cred că am învăţat zece ori mai mult. Ne puneau să muncim, nu le era frică că le stricăm“,

spune elevul Andrei Timotei Baldovin, elev în clasa a X-a D, profil mecanic auto.

Proiect finanţat de UE

Colegiul Tehnic de Transporturi Auto din Drobeta Turnu-Severin, judeţul Mehedinţi, a obţinut în 2017 un grant de 90.977 de euro pentru implementarea unui proiect finanţat de Uniunea Europeană, prin programul Erasmus+,  „Mobilitatea VET E+ - cheia succesului pentru viitorii profesionişti mecanici auto“. Proiectul se adresează elevilor din clasa a X-a şcoală profesională, meseria mecanic auto. Proiectul se desfăşoară în perioada 1 septembrie 2017- 31 august 2018.

elevi in spania FOTO Arhiva personală

„Un astfel de proiect este foarte important doarece înseamnă o promovare a şcolii, atât la nivel local, cât şi internaţional. Copiii intră în contact cu mediul de lucru extern şi obţin şi un certificat în urma acestui curs“, spune Camelia Mâţu, directorul Colegiului Tehnic de Transporturi Auto. Concret, scopul acestui proiect este ca un grup ţintă de 35 de elevi din clasa a X-a, şcoală profesională, meseria  mecanic  auto, să dobândească competenţe profesionale şi personale necesare practicării cu succes a meseriei şi integrării facile pe piaţa europeană a muncii. Un alt grup de 16 elevi cu doi profesori însoţitori vor pleca la Sevilia în perioada 12 - 31 martie 2018.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite