Pe fondul crizei din portofelele severinenilor, micile ateliere de reparații produse electrocasnice înfloresc în fiecare zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii își cruță bugetul plătind câteva zeci de lei pentru repararea televizorului vechi, în loc să dea câteva sute, pe unul nou.

Potrivit puținilior electroniști rămași în branșă, clienții nu își permit achiziționarea unui televizor nou, așa că apelează la serviciile lor.

În ultimele două luni, unii electroniști au primit și cu 80% mai multe aparate decât în aceeași perioadă a anului trecut.

„La începutul anului trecut primeam în atelier cam 5-6 obiecte zilnic. Anul acesta, din februarie avem și câte 10 comenzi, sunt nevoit să dau timpi de așteptare mai mari”, ne spune Viorel Țampoi, electronist.

Un alt factor care explică succesul micilor ateliere este sentimentalismul severinenilor. Aceștia preferă să își repare un televizor pe care îl au de 10 ani și cu care s-au obișnuit, decât să își cumpere altul nou.

În plus, specialiștii spun că aparatele mai vechi sunt net superioare calitativ celor fabricate în ultimii ani.

„La prețurile care sunt acum, oamenii nu au bani să cumpere lucruri noi. Preferă să vină cu aparatul la mine, plătesc manopera de 30 de lei și se întorc peste 5 ani, cu vreo problemă minoră. Viața electrocasnicelor este mult mai lungă în acest fel. În plus, mulți oameni țin la lucrurile lor, nu renunță așa ușor la ele”, spune și Ion Țăranu, electronist cu o experiență de peste 30 de ani.



„Televizoarele vechi, mai durabile”
Cei mai frecvenți clienți ai atelierelor sunt pensionarii, însă în general există doritori de toate vârstele. Televizorul este cel mai des întâlnit aparat pe masa de lucru a electroniștilor, urmat de cuptor cu microunde, casetofon sau combină muzicală.

image

Prețul pentru manoperă variază între 30 și 50 de lei, în funcție de problemele întâlnite.

Aparatele mai vechi sunt mult mai durabile decât ceea ce iese acum pe piață. Astea noi folosesc o tehnologie de vârf, iar în momentul în care ies din garanție, s-a terminat. În schimb, am clienți cu televizoare vechi de 10-12 ani, care încă funcționează foarte bine”, mai spune electronistul Ion Țăranu.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite