Un ofiţer de la IPJ Mehedinţi a participat la Paris la un curs de pregătire profesională în cadrul unei şcoli militare franceze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
comisarul şef Eduard Niţu (foto stânga) la festivitatea de închidere a cursului
comisarul şef Eduard Niţu (foto stânga) la festivitatea de închidere a cursului

Comisarul şef Eduard Niţu de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Mehedinţi a participat timp de 10 luni la un curs de pregătire profesională în Franţa, organizat de „CHEMI", un centru aflat în subordinea ministerului francez de interne având ca obiect de activitate, completarea şi consolidarea cunoştinţelor profesionale ale cadrelor civile şi militare care activează în funcţii de responsabilitate.

Singurul poliţist selecţionat din România pentru a participa la acest curs a fost comisarul şef Eduard Niţu, şeful Secţiei Poliţiei Rurale Orşova din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi. Primul criteriu a fost cel privind cunoaşterea limbii franceze, după care ofiţerul a trecut cu brio un test on-line organizat de la Paris cu toţi candidaţii. Întors recent din capitala Franţei, comisarul şef Eduard Niţu povesteşte că experienţa şi cunoştinţele dobândite în urma acestui curs sunt extraordinare. În plus, ofiţerul român a avut privilegiul să înveţe alături de alte 14 cadre militare cu funcţii de conducere în structurile de combatere a traficului clandestin de persoane, stupefiante şi alte fapte de mare gravitate. Astfel, comisarul şef Eduard Niţu face parte, alături de patru subprefecţi, patru comisari divizionari din cadrul poliţiei naţionale franceze, patru colonei jandarmi, un colonel de pompieri şi un alt cursant străin din cadrul jandarmeriei algeriene, din cea de-a doua promoţie a acestei prestigioase şcoli militare franceze.

Pericolul criminalităţii informatice

Cursurile au permis participanţilor nu numai dobândirea unei culturi generale în domeniul securităţii şi justiţiei prin intermediul unor conferinţe susţinute de specialişti de nivel înalt, dar şi contactul cu parlamentari, reprezentanţi ai mediilor de afaceri, profesii liberali, diplomaţi. „Am putut participa direct la conferinţe susţinute de responsabilii de nivel înalt ai Ministerului Francez de Interne la care au fost prezenţi şi responsabili de securitate din firmele private cu care există un parteneriat. Scopul este acela de a găsi cele mai bune soluţii pentru a asigura securitatea informatică a întreprinderilor. Cyber criminality este un pericol real, practic un atac informatic poate fi lansat împotriva intereselor franceze sau europene ori americane în orice moment, provocând pagube foarte mari", a declarat comisarul şef Eduard Niţu. De asemenea, pentru o perioadă de 20 de zile, ofiţerul de la IPJ Mehedinţi a fost stagiar în cadrul grupului Renault, fiind cooptat de directorul de etică în grupul de redactare a noului cod de etică şi de deontologie care va fi implementat în toate uzinele Renault, inclusiv în România, la uzina din Piteşti.

Colaborare poliţienească eficientă

Comisarul şef Eduard Niţu mai spune că poliţia franceză colaborează foarte bine cu poliţia română în combaterea crimei organizate, dar şi a infracţiunilor mărunte, gen furturi din buzunare, cerşetorism. „În Franţa există foarte mulţi imigranţi care locuiesc la periferia marilor oraşe, inclusiv români, şi din păcate o parte din aceştia comit infracţiuni. Lucru regretabil pentru că aceşti imigranţi dau imaginea noastră în străinătate. Dar pot să vă asigur că pe parcursul celor 10 luni petrecute în Franţa am aflat că un număr de 25 de poliţişti veniţi din România au participat alături de poliţia franceză la destrămarea unor grupuri infracţionale care aduceau persoane în Franţa pentru a practica cerşetoria ori prostituţia. S-a lucrat împreună cu poliţia franceză pentru a face faţă provocărilor crimei organizate", a mai precizat comisarul şef Eduard Niţu.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite