OGOI, casa vie care creşte în Geoparcul Platoul Mehedinţi. Cum a renăscut fosta clădire a primăriei din Balta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
OGOI - fosta primărie din Balta - Mehedinţi Foto arhitectura-gpmh ro
OGOI - fosta primărie din Balta - Mehedinţi Foto arhitectura-gpmh ro

De câţiva ani, România îşi redescoperă frumuseţile şi bogăţia culturală, cu ajutorul generaţiei tinere, prin intermediul unor proiecte de suflet derulate de societatea civilă. OGOI este unul dintre ele.

În 2014, Asociaţia MAIE (Mişcarea pentru Acţiune şi Iniţiativă Europeană) începea o foto-documentare a arhitecturii locale din trei comune minunate ale judeţului din Mehedinţi: Balta, Isverna şi Ponoare. Se pornea astfel o adevărată vânătoare de comori arhitecturale specifice şi de comunităţi rurale care încă-şi păstrează legendele, miturile, poveştile, dar şi tradiţiile, obiceiurile şi meşteşugurile locale.

GALERIE FOTO CU CASA OGOI - FOSTA PRIMĂRIE DIN BALTA - GEOPARCUL PLATOUL MEHEDINŢI

Atunci avea să fie descoperit „sufletul” comunităţii Balta - clădirea fostei primării, pe care echipa MAIE şi studenţii participanţi la Şcoala de Vară de arhitectură şi antropologie, din cadrul Geoparcului Platoul Mehedinţi, au decis s-o restaureze. 

După ani şi planuri, concepute de mai multe generaţii de studenţi, şi după ce anul trecut asociaţia a reuşit să intre în administrarea clădirii, ideea a prins viaţă, în plină pandemie, alături de experţi şi specialişti. 

Astă-vară, membrii echipei, studenţi şi tineri din comunitate s-au apucat de renovare. După primele rezultate, spectaculoase, au simţit nevoia să împărtăşească tuturor din roadele muncii lor, invitând pe oricine doreşte într-un tur de explorare virtuală a casei

Clădirea a fost botezată cu numele de OGOI - un termen arhaic folosit încă în Mehedinţi, similar cu liniştea - regăsită în inima satului Balta. Participanţii au decis să transforme spaţiul în loc de adunare pentru cercetări antropologice despre cultura şi istoria locului. Când va fi complet utilată şi funcţională, spun ei, o vor transforma în „cartier general MAIE” pentru punerea în valoarea a Geoparcului Platoul Mehedinţi. 

Activităţile de renovare şi design al bucătăriei OGOI au fost realizate de Asociaţia MAIE în parteneriat cu Asociaţia Designers Thinkers Makers şi Primăria Comunei Balta, cu sprijinul Ordinul Arhitecţilor din România, din timbrul de arhitectură şi Fundaţia Prinţului de Wales România.

Poveştile celor implicaţi în renovarea fostei primării din Balta sunt savuroase şi demonstrează ce lucruri extraordinare se pot face atunci când societatea civilă se implică.

Locul în care poveştile prind viaţă

Anul trecut, s-au creionat paşii pentru a da o nouă viaţă fostei primării din Balta - Mehedinţi, astfel încât imobilul „să devină funcţional şi confortabil pentru omul contemporan, dar să îşi păstreze vie arhitectura specifică zonei”, povestesc iniţiatorii.

Ogoi - fosta primărie din Balta Mehedinţi renovată şi pusă în valoare de societatea civilă Foto arhitectura-gpmh ro

OGOI - fosta primărie din Balta - Mehedinţi Foto arhitectura-gpmh ro

„Între cele două momente cheie din demersul nostru, de revitalizare a peisajului cultural şi natural din Geoparcul Platoul Mehedinţi, a apărut nevoia unui spaţiu – un loc bun de adunare pentru comunitate, ai cărei reprezentanţi să se întâlnească aici şi să discute despre cum putem îmbina creativ vechiul şi noul pentru bunăstarea comunităţii şi dezvoltarea întregului teritoriu. Ne-am dorit ca acest spaţiu să fie şi un fel de cartier general pentru studenţii şi experţii care se alătură, an de an, contribuind la acţiunile noastre în Geoparc”, explică preşedintele MAIE, Bianca Maria Bălşan. 

Visul a devenit realitate după şase ani de documentare şi patru de planificare în cadrul şcolilor de vară organizate de MAIE pentru studenţii veniţi din întreaga ţară. Anul acesta, ideile au prins contur cu ajutorul arhitecţilor, designerilor şi meşteşugarilor, când s-a început renovarea bucătăriei şi crearea obiectelor de mobilier: care au pornit de la decapajul uşilor şi au continuat cu prelucrarea lemnului pieselor de mobilier - ce a avut la bază diversitatea patrimoniului speologic din zonă -, şi până la realizarea obiectelor de design.

Iar bucuria a fost cu atât mai mare când în proiect au început să se implice şi tinerii din comunitate. „Şcoala le-a oferit studenţilor ocazia să colaboreze cu tineri de pe plan local care, atraşi de hotărârea şi entuziasmul participanţilor, s-au alăturat activităţilor şcolii de vară, atât în partea de cercetare de teren, cât şi în amenajarea clădirii”, recunosc iniţiatorii. 

Ogoi - fosta primărie din Balta Mehedinţi renovată şi pusă în valoare de societatea civilă Foto arhitectura-gpmh ro

OGOI - fosta primărie din Balta - Mehedinţi Foto arhitectura-gpmh ro

Studenţii şi-au pus în practică ideile, „de la concept, schiţe, măsurători, până la executarea obiectelor de mobilier, cu ajutorul tâmplarilor”, mărturiseşte Laura Dinu, una dintre studentele la Arhitectură care a participat la şcoala de vară MAIE. „După ce pleci de la Mehedinţi”, recunoaşte tânăra, „te întorci acasă fericit, „îmbogăţit” profesional cu lecţii de arhitectură pe care nu le poţi învăţa la şcoală, plin de recunoştinţă... înţelegi cu adevărat că arhitectura este întotdeauna, înainte de toate, o poveste despre oameni”.

„Casa OGOI capătă viaţă şi exprimă o armonie a locului”

Şi, ca în orice proiect care îmbină vechiul cu noul, trecutul cu prezentul, tinereţea cu experienţa, au existat şi mici probleme: „Bucătăria... a fost o provocare foarte mare”, recunoaşte una dintre studentele prezente pe şantier. Oana Moraru, cursantă a Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, explica: „La facultate eşti obişnuit ca orice încăpere să fie simetrică, finisajul să fie foarte bine făcut, să nu existe soluţii de compromis, pe când în realitate nu este deloc aşa”. 

Lucrul în echipă a reprezentat nu doar una dintre provocări, ci şi unul dintre beneficii: „Nu ne gândeam doar la cum să tăiem piesa următoare, ci îi aveam în minte şi pe toţi oamenii care s-au deschis în faţa noastră, unii dintre ei oferindu-ne chiar şi câteva indicii despre cum ar vrea să arate un spaţiu în zona aceasta”. 

„Satul, ca o carte de istorie vie”

    

Tot Oana ne oferă amănunte despre locul în care se întrupează fiecare poveste a locuitorilor satului şi care a devenit acum o graniţă între trecut şi viitor, între ce a fost şi ce poate deveni: „Acest sat este ca o carte de istorie vie, un lucru foarte rar regăsit în prezent. Mi-ar plăcea să vină mai mulţi turişti în zonă..., iar acest loc să devină un punct de intersecţie între localnici şi oamenii care vin aici... Ne-am dorit să facem din OGOI un loc fain, să creăm atmosferă aici, să fie un loc în care să vrei să te întorci, fie că vii de la 500 de km depărtare, fie că stai în sat”. 

Ogoi - fosta primărie din Balta Mehedinţi renovată şi pusă în valoare de societatea civilă Foto arhitectura-gpmh ro

OGOI - fosta primărie din Balta - Mehedinţi Foto arhitectura-gpmh ro

O atmosferă căreia i-a dat viaţă o micuţă comunitate care „în timp se va dezvolta, deoarece este nevoie de oameni care să se implice şi să promoveze partea de frumos şi de aducere împreună a oamenilor”, după cum recunoaşte o altă studentă la Arhitectură, Cristina Ciobanu. Ea este cea care a amintit despre cum a luat totul naştere graţie libertăţii de exprimare de care studenţii au avut parte în cadrul atelierului de arhitectură al şcolii de vară: „Casa OGOI, care acum capătă viaţă şi exprimă o armonie a locului, îţi permite să te pui în valoare prin ideile pe care le ai”. 

Arhaismul care a dat nume locului

Despre semnificaţia numelui ales aflăm de la o masterandă la Sociologie, în cadrul Universităţii din Bucureşti, care şi-a petrecut ultimele două veri la Şcoala „Arhitectura GPMh” (Geoparcul Platoul Mehedinţi): „Mă întreb cât va mai dura până va ieşi din memoria colectivă faptul că spaţiul pe care-l restaurăm şi redăm comunităţii a încetat să mai fie doar vechea primărie. Că i-am dat un nume şi un sens nou: OGOI, un arhaism local al cărui înţeles doar bătrânii satului îl mai ştiu. „Ogoaie-te, copile!”, adică <linişteşte-te, găseşte-ţi locul>. Asta e şi ideea din spate, să oferim comunităţii un loc unde să se simtă bine primiţi şi în care să intre cu încredere. Un spaţiu familiar, care să spună povestea locului aşa cum am aflat-o şi noi, şi pe care acum o dăm mai departe.”

Masteranda recunoaşte că rezultatele muncii de la Şcoala de vară se văd la tot pasul: „Recondiţionarea casei, lucrul cu mobilierul şi cu tâmplăria, la care am contribuit, mă face să simt că locul acesta este puţin şi al meu, pentru că mi-am lăsat şi eu amprenta asupra lui”.

Ecomuzeul Balta - cum să păstrezi tradiţia vie într-o fostă staţie de autobuz

Înainte de renovarea fostei primării, la Balta s-au pus şi bazele unui Ecomuzeu pornit de la cultura tradiţională vie a locului, şi de la potenţialul patrimoniului arhitectural de a transforma întreg Geoparcul Platoul Mehedinţi într-o destinaţie ecoturistică veritabilă. 

De altfel, atât proiectul de revitalizare a fostei primării, cât şi cercetările pentru design-ului OGOI-ului, fac parte dintr-un program multianual iniţiat de Asociaţia MAIE şi co-finanţat de AFCN: „Ecomuzeul Balta. De la arhitectura tradiţională în Geoparcul Platoul Mehedinţi la turism durabil”. 

Cercetarea patrimoniul satului Balta, unul dintre ansamblurile arhitecturale din Mehedinţi înscris în lista monumentelor şi documentarea poveştilor de viaţă ale localnicilor au reprezentat pilonii ecomuzeului.

Astfel s-a ajuns la ideea de a fi restaurată fosta primărie, dar şi la crearea unei mici expoziţii construită într-o fostă staţie de autobuz de lângă primărie: „Vitrina comunei Balta”. Ca să-i convingă pe localnici să păstreze, să protejeze şi să valorifice patrimoniul local, în vitrină au fost expuse o serie de obiecte arhaice - mărturie a vieţii localnicilor din ultimele decenii.

  

Drumul de la fosta primărie la „cartierul general” pentru valorificarea geoparcului

Renovarea OGOI-ului va continua, promit iniţiatorii proiectului: „Încăperile vor reda, prin amenajare şi design de interior, poveşti interactive care pornesc de la temele cercetărilor antropologice despre cultura şi istoria locului derulate cu sprijinul studenţilor în timpul şcolilor de vară. După ce va fi complet utilat şi funcţional, imobilul va juca rolul unui „cartier general” al Asociaţiei MAIE în demersul de valorificare a peisajului local din Geoparcul Platoul Mehedinţi”.

În ceea ce priveşte spiritul locului, reînviat de societatea civilă, cel mai bine îl descrie o fostă absolventă a Facultăţii de Istorie, prezentă pe şantierul de la Balta, Corina Moşescu. „OGOI este o dovadă că lucrurile se pot schimba, este o măsură a valorilor numeroase ale locului, este oglindirea unui obraz de mamă şi mângâierea unei mâini aspre de tată. Este o continuare, este o asigurare că lucrurile nu se vor opri aici. OGOI este o datorie plătită de cei tineri celor ce au fost înaintea lor, este un omagiu închinat lor, este un exemplu pentru cei ce vin. Casa OGOI este vie, creşte în Geoparcul Platoul Mehedinţi, din oamenii, munţii şi pădurile sale, este un cuib al spiritului locului şi un spaţiu al liniştii, al calmului, ce se reflectă chiar în numele său”, arată Corina Moşescu. 

Vă mai recomandăm şi:

Vaideeni, satul din Vâlcea care vrea să facă turism pe modelul austriac. „Este un tărâm de legendă“

Redescoperirea satului românesc, în călătorii culinare prin Muntenia şi Oltenia FOTO VIDEO

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite