O româncă în Elveţia: „Este imposibil să nu putem aduce folclorul în mijlocul nostru“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adriana Schmidt (foto stânga) alături de Nina Predescu şi Irina Zoican (dreapta) FOTO Facebook
Adriana Schmidt (foto stânga) alături de Nina Predescu şi Irina Zoican (dreapta) FOTO Facebook

Ia românească şi muzica populară ajung în Germania peste câteva zile datorită unei românce care anul trecut a pus bazele unui festival din care nu lipsesc artiştii populari din România.

Adriana Schmidt (42 de ani) este plecată de 20 de ani din România şi trăieşte împreună cu soţul şi cei doi copii la Basel, în Elveţia, un orăşel aflat la graniţa cu Franţa şi Germania. Adriana are o firmă de cosmetice, iar soţul conduce o firmă de construcţii. Moldoveancă după locul naşterii, dar bănăţeancă după locul unde a trăit până la 20 de ani când a plecat în străinătate, Adriana poartă în suflet tradiţiile populare, dar mai ales dragostea pentru muzica populară. Este îndrăgostită iremediabil de Mehedinţi, de muzica populară din acest colţ al României şi două îndrăgite interprete ale locului, Nina Predescu şi Irina Zoican, îi sunt  alături la acest eveniment.

I-a încolţit ideea organizării unui festival al iei departe de ţară şi ca un protest, o replică la spectacolele cu manelişti, care  în mod frecvent au loc peste graniţă, în comunităţile de români. A plecat la drum de una singură, cu forţe proprii, însufleţită de dorinţa aprigă de a aduce muzica populară autentică acolo printre românii plecaţi departe de casă.

„Se organizează foarte multe spectacole aici, dar cu manelişti, iar eu iubind mult muzica populară am ţinut neapărat să organizez acest festival. Şi într-adevăr, anul trecut am văzut că lumea este doritoare de folclor autentic. Eu obişnuiesc să cânt la petreceri private şi am văzut că lumea este foarte încântată, aşa că am zis că este imposibil să nu putem aduce în mijlocul nostru folclorul”, spune Adriana Schmidt.

Anul trecut nu a reuşit să acopere din preţul biletelor de participare costul organizării acestui eveniment, dar cu toate astea nu a dezarmat şi cu toată încrederea merge mai departe. Şi puterea de care are nevoie a luat-o tocmai de aici, din Mehedinţi, când anul trecut românca noastră a petrecut două săptămâni în compania Ninei Predescu, pentru înregistrarea unui CD. 

O seară românească autentică

Cea de-a doua ediţie a Festivalului Iei are loc anul acesta pe 25 iunie într-un orăşel din Germania, Lorrach (5 km de la Basel), unde sunt aşteptaţi români, care trăiesc în Elveţia, Germania şi Franţa. Şi-au anunţat prezenţa la eveniment şi români care vin tocmai de la 300 de kilometri distanţă, din Italia.

„Va fi o seară românească în care cântecul popular este la mare înălţime, apoi va avea  loc o prezentare de costume populare. O seară în care românii se întâlnesc şi petrec aşa cum numai ei ştiu să o facă”, spune îndrăgita interpretă de muzică populară din Mehedinţi, Irina Zoican. Şi tot din Mehedinţi vor ajunge în Germania şi iile cusute cu multă migală în atelierul Iuliei Martinescu de la Ponoarele.

În mijlocul românilor va fi prezentă anul acesta şi doamna cântecului popular românesc, Maria Ciobanu. Participanţii la festival vor servi mâncare românească  şi vor încinge  hore si sârbe tradiţionale după melodiile artiştilor din România, Nina Predescu, Irina Zoican, Luminiţa Jucu, Eugenia Moise Niculae şi Taraful din Clinceni.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite