Minerii de la Cariera Husnicioara pleacă în şomaj tehnic cu teama că îşi vor pierde locurile de muncă peste trei luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cariera de la Husnicioara FOTO Corina Macavei
Cariera de la Husnicioara FOTO Corina Macavei

Cei apoape 600 de mineri de la Cariera Husniciora din cadrul Complexului Energetic Oltenia vor intra, începând din 1 aprilie, în şomaj tehnic, timp de trei luni. Decizia a venit în contextul în care Cariera Husniciora va pierde, de la începutul lunii viitoare, singurul beneficiar, Termocentrala de la Halânga, unitatea care asigura căldura pentru municipiul Drobeta Turnu Severin.

Minerii de la Cariera Husnicioara nu au primit vestea cu bucurie. Vor pleca acasă pentru trei luni în şomaj tehnic, adică vor primi 75 la sută din salariu, dar nu au certitudinea că la întoarcere vor mai avea un loc de muncă. Oamenii sunt dezamăgiţi de modul cum Complexul Energetic Oltenia a înţeles să gestioneze această carieră, dar şi abandonaţi de autorităţile locale, care nu au mişcat un deget pentru a se evita această situaţie.

„Este o situaţie dezastruoasă pentru întreg oraşul, întreg judeţul. S-a închis RAAN-ul şi alte întreprinderi şi e greu pentru toată lumea. Vara e scurtă, intrăm în iarnă şi nu ştim cum, muncitorii sunt disperaţi, este un haos. Aici nu vorbim de 600 de oameni, ci de 600 de familii, 600 de case”, se plânge un miner de la Cariera Husnicioara.

„Există şi posibilitatea închiderii Minei Husnicioara, şomaj tehnic pentru trei luni. Apoi, dacă intervine ceva pe parcurs, vreun contract, deşi nu se întrevede nimic. Vedem că primăria are intenţia de încălzit pe gaz. Situaţia este destul de grea, în condiţiile în care salariaţii au vârsta între 30 şi 56-58 de ani, fiecare cu probleme lui, cu copii în ântreţinere, datorii la bănci, perspectiva angajării în judeţul ăsta nu o văd, locuri de muncă n-au fost create”, spune Bebe Piciorgros, maistru la această mină.

„Avem cărbune, dar nu avem contracte”

„E păcat, suntem la o vârstă la care nu putem ieşi la muncă, dar nici foarte tineri pentru a ne găsi în altă parte un loc de muncă. Avem cărbune, dar nu avem contracte, este foarte dificil. Nu ştiu ce o să facem, avem o incertitudine, nu ştim ve hotărâri se vor lua. Noi sperăm să nu se închidă, să putem funcţiona”, zice şi Costinel Ungureanu, electrician.

Termocentrala Halânga îşi restrânge activitatea

Din aprilie când se închide sezonul rece, Termocentrala de la Halânga va furniza până în luna august doar apă caldă către locuinţele severinenilor, ceea ce înseamnă un consum mult mai redus de cărbune. În aceste condiţii, Cariera de la Husnicioara îşi pierde principalul beneficiar de cărbune. Liderii de sindicat consideră că reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia sunt cei care ar trebui să asigure piaţa de desfacere prin contracte ferme pentru Cariera de la Husnicioara, având în vedere că zăcămintele de aici sunt extrem de generoase.

Paul Constantinescu, liderul de sindicat de la Mina Husnicioara

„Am fost notificaţi că Unitatea Minieră de Carieră Husnicioara va rămâne în întrerupere de activitate, şomaj tehnic pentru trei luni, aprilie, mai şi iunie. Au venit cu un plan de restructurare şi organizare, pe care l-au prezentat organizaţiilor sindicale şi celor patru federaţii,  în care unitatea noastră era în plan de conservare, lucru cu care nicio federaţie şi niciun sindicat nu a fost de acord. Pe lângă conservarea unităţii ei mai intenţionau să dea 1500 de salariaţi   (aproape 500 de la Husnicioara) în concedieri colective, pe criterii de pensionare până în 2019”, declară Paul Constantinescu, preşedintele Sindicatului Liber Carieră Husnicioara.

De altfel, într-un clasament al celor 11 subunităţi mininere ale Complexului Energetic Oltenia, Cariera de la Husnicioara este pe locul 6 ca eficienţă economică. În plus, ultimele analize care s-au făcut în zonă arată că aici există 2 milioane de tone de cărbune care poate fi exploatat, pe lângă cele 14 milioane de tone omologate până la această oră.

Liderul de sindicat Paul Constantinescu mai spune că de cărbunele de aici s-au arătat  interesaţi cei de la Conterm Timişoara, dar şi firme din Serbia, iar un potenţial client ar putea fi şi CET Govora.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite