Mehedinţiul primeşte despăgubiri pentru suprafeţele agricole calamitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cornel Stroescu, preşedintele APA Mehedinţi FOTO Corina Macavei
Cornel Stroescu, preşedintele APA Mehedinţi FOTO Corina Macavei

În Mehedinţi, în urma evaluării realizate la nivelul Direcţiei Agricole şi înaintată la Ministerul Agriculturii, peste 10.000 de hectare ar fi fost calamitate de grindină sau alte intemperii. Totuşi, Ministerul Agriculturii acordă despăgubiri doar pentru 4600 de hectare calamitate din Mehedinţi.

Potrivit Hotărârii de Guvern privind aprobarea schemei ajutoare de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada ianuarie – august 2014 care se acordă în agricultură, în sectorul vegetal,  cuantumul spijinului financiar este următorul: grâu, porumb, sorg, floarea soarelui, rapiţă, orz, secară, triticale, ovăz, soia, orzoaică – 335 lei/ha; legume în câmp, pepeni – 610 lei/ha; cartof – 700 lei/ha; plantaţii pomicole – 1200 lei /ha; plantaţii viticole – 500 lei /ha; sfeclă de zahăr -  400 lei/ha; lucernă, muştar, tutun - 250 lei /ha; căpşuni – 300 lei /ha.

Sprijinul financiar se calculează pentru fiecare beneficiar în funcţie de suprafaţa cu care este înscris în procesul verbal de constatare a pagubelor, întocmit de comisiile locale.

Direcţia pentru Agricultură Mehedinţi a transmis către Ministerul Agriculturii o suprafaţă de 10.000 de hectare calamitate, însă în proiectul de hotărâre Mehedinţiul figurează doar cu 4600 de hectare.

„Până la această dată nu a apărut nimic în Monitorul Oficial, vorbim despre o propunere de hotărâre aşa cum este afişat pe site-ul ministerului în suprafaţă de 4600 de hectare la nivelul judeţului Mehedinţi, mult prea puţin faţă de cifra pe care noi, Direcţia pentru Agricultură am raportat-o la minister”, a precizat ing. Monica Lungu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Agricultură Mehedinţi.

Pentru a beneficia de acest ajutor, fermierii trebuie să depună până la data de 7 noiembrie a.c. cererile conform prevederilor acestei hotărâri, să fie înregistraţi în evidenţele registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cu culturile agricole afectate şi să deţină proces verbal de constatare a pagubelor produse, întocmit de comisiile locale pentru situaţiile de urgenţă.

Preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli Mehedinţi, Cornel Stroescu, spune că acest ajutor este binevenit în condiţiile în care firmele de asigurări nu au mai despăgubit fermierii anul acesta fiindcă a fost depăşită perioada de recoltare la păioase.

„Cea mai gravă situaţie s-a înregistrat în zona Bălăciţa unde au fost inundaţiile în primăvară şi apoi în vară, grindina şi ploile torenţiale au afectat zona de sud, respectiv comunele Pătulele, Gruia, Pristol, Gârla Mare, Vrata şi Cujmir, unde nici nu s-a mai putut recolta grâul, orzul şi rapiţa. A fost un an agricol rău, perioada de recoltare la grâu şi orz s-a dus până aproape de 15 august, fermierii nu au mai fost despăgubiţi de firmele de asigurări deoarece contractele se încheie pentru păioase de obicei până la 15 iulie. De aceea ajutorul statului este acum binevenit şi ne ajută pentru lucrările de însămânţat”, a declarat Cornel Stroescu.

Preşedintele APA Mehedinţi mai spune că şi fermierii mici, care plătesc impozit pe norma de venit, ar trebui să fie scutiţi de această normă de venit întrucât nu este firesc să plăteşti acest impozit în condiţiile în care producţiile agricole au fost compromise.

Citeşte şi:

FOTO VIDEO Recoltarea grâului în Mehedinţi, întârziată de ploile interminabile

Peste cinci mii de hectare de culturi de cereale, distruse de grindină în Mehedinţi
 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite