Contrabandiştii şi-au mutat afacerile la Vama Porţile de Fier II

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vama Porţile de Fier II
Vama Porţile de Fier II

Dacă până în urmă cu şase luni de zile, Vama Porţile de Fier II era pustie, în ultima perioadă, traficanţii de ţigări şi-au mutat activităţile ilicite în Colonia de la Barajul Porţile de Fier II. Asta deoarece locul este unul retras şi poprice introducerii în ţară a unor cantităţi mari de ţigări şi alcool. Spunem acest lucru doarece intrarea în Insula Ostrovul Mare se face prin puncte cheie (barajul Gogoşu, podul suspe

În multe cazuri, în spatele contrabandiştilor se află oameni cu o situaţie materială precară care pentru suma de 100 de lei îşi asumă riscuri uriaşe. Şă în colonia de la Porţile de Fier II sărăcia este la ea acasă. Traficanţii cu state vechi preferă să se folosească de aceşti oameni pentru că prezenţa lor în vamă ar atrage cu siguranţă atenţia lucrătorilor vaali. Astfel, traficanţii de ţigări folosesc „săgeţile", cărora le pun la dispoziţie autoturisme cu locaşuri special construite pentru ascunderea ţigărilor. Traseul este ales în aşa fel încât să deruteze şi să evite pe cât posibil filtrele poliţiei. Ies din ţară prin Vama de la Porţile de Fier I şi se deplasează împreună (traficanţii şi săgeţile lor) în localitatea Negotin, unde cumpără ţigarete atât din magazine, cât şi de pe piaţa neagră. Marfa o ascund în locaşurile respective. Apoi, „săgeţile" aleg să iasă prin ţară prin Vama Porţile de Fier II, unde consideră ei că nu este atât de exigent controlul vameşilor.

Autorităţile au pierdut controlul

Fiind ultima vamă deschisă pe frontiera cu Republica Serbia şi cea mai izolată autorităţile par să fi pierdut controlul fenomenului de contrabandă la Porţile de Fier II, neexistând o supraveghere vamală specifică din partea Direcţiei Regionale Vamale Timişoara, cea care are în subordine această vamă. De altfel şi controalele asupra integrităţii personalului care îşi desfăşoară activitatea în acest punct au fost tot mai puţine, ceea ce poate induce o stare de relaxare în rândul angajaţilor. Slaba coordonare o putem pune pe seama distanţei foarte mari de aproximativ 400 de kilometri între Timişoara şi Porţile de Fier II  ori a perioadei  concediilor de odihnă ... Este adevărat şi faptul că Biroul Vamal Porţile de Fier II lucrează cu personal redus în unele cazuri, frecvente fiind zilele când există un singur lucrător vamal pe ambele sensuri. Cert este însă faptul că piaţa neagră din sudul judeţului Mehedinţi este foarte bine aprovizionată cu ţigări de contrabandă, care provin din Serbia. O spun atât distribuitorii de ţigări care aprovizionează magazinele din această zonă a judeţului Mehedinţi, dar şi vânzătorii de ţigări netimbrate care îşi fac veacul în piaţa centrală din Drobeta Turnu Severin. „Pe zi ce trece am tot mai puţine comenzi de ţigări. Oamenii preferă să cumpere ţigările de contrabandă fiindcă sunt mai ieftine. Nu-i interesează că tutunul este însă de proastă calitate, important este că scot mai puţini bănuţi din buzunare", ne-a spus un distribuitor de ţigări din Turnu Severin. „De când s-a deschis vama asta de la Porţile de Fier II avem numai probleme. Am pierdut oamenii din sudul judeţului care veneau la noi să cumpere ţigări şi ne-au scăzut vânzările", spune la rândul său, un vânzător ambulant de ţigări de contrabandă din Severin.

Ţigări ascunse într-un autofurgon încărcat cu cărămidă

Oficial, potrivit comunicatelor de presă trasmise de Poliţia de Frontieră din Mehedinţi, în ultima perioadă au fost confiscate peste 20.000 pachete de ţigări în Vama Porţile de Fier II. Cel mai răsunător caz a fost înregistrat în data de 5 iulie a.c. când poliţiştii de frontieră au confiscat 12.000 pachete ascunse în plafonul şi pereţii dubli au unui autofurgon ce transporta cărămizi, aparţinând unui bărbat din Drobeta Turnu Severin. Ţigările urmau să fie vândute pe piaţa din sudul judeţului Mehedinţi. Este cunoscut cazul chiar al unui cântăreţ de muzică populară cunoscut în Serbia ca „japonezul", care a fost descoperit la controlul de frontieră în Vama Porţile de Fier II cu peste 300 pachete de ţigări. Profitând de popularitatea lui, acesta a crezut că poate înşela vigilenţa poliţiştilor de frontieră.

Profituri uriaşe

Modalităţile de ascundere a ţigărilor depăşesc orice imaginaţie. Contrabandiştii ascund marfa de ochii vameşilor în roţile ori rezervoarele autoturismelor, în cutii de suc, în plafoanele şi pereţii lateriali ai maşinii, în cutii cu vopsea lavabilă, în saci de dero. După ce au introdus ţigările în România, acestea sunt vândute vânzătorilor ambulanţi din Ostrovul Mare, din sudul judeţul Mehedinţi şi în loalităţile limitrofe din Dolj. Profiturile din contrabanda cu ţigări sunt uriaşe. Un pachet de Fast, Pall Mall, Viceroy ori Manus costă în Serbia doar un euro, iar pe piaţa neagră din Mehedinţi se vinde cu 2 euro. Ca urmare, contrabanda a luat o asemenea amploare, încât nu mai constituie o simplă infracţiune de fraudă, ci deja se înfăţişează ca o variantă a crimei organizate.  Multe din faptele de acest gen căpătă dimensiuni impresionante în ceea ce priveşte pericolul social, prin aceea că sunt săvârşite de participanţi constituiţi în bande, cu activităţi programate în timp, bine documentate şi susţinute din punct de vedere logistic, în care sunt angrenate persoane ce îndeplinesc roluri prestabilite, cu obligaţii şi responsabilităţi exacte. Toate acestea sunt motivate de dorinţa obţinerii unor profituri foarte mari şi chiar setea de putere, motivaţie care include un potenţial foarte mare de violenţă, corupţie şi fraudă.

Serbia continuă să fie principala sursă pentru comerţul ilicit cu ţigarete

Conform ultimului studiu al Companiei Novel Research, Serbia continuă să fie principala sursă pentru comerţul ilicit cu ţigarete, ajungând la o pondere de 32% din totalul produselor traficate ilegal, în creştere cu 2,9 pp comparativ cu luna mai. Industria tutunului a înaintat recent autorităţilor de resort o serie de propuneri concrete în vederea reducerii comerţului ilicit cu ţigarete şi a creşterii veniturilor la bugetul de stat, considerând că este nevoie în continuare de îmbunătăţirea cadrului legislativ unitar care să reglementeze mai clar infracţiunile de contrabandă şi evaziunea fiscală. „Reducerea contrabandei determină creşterea pieţei legale şi implicit a contribuţiei industriei tutunului la bugetul statului. Limitarea comerţului ilicit permite, de asemenea, producătorilor de ţigarete să facă investiţii, să creeze locuri de muncă şi, astfel, să plateasca mai multe taxe", a declarat Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania şi Moldova. O propunere se referă la confiscarea mijlocului de transport folosit pentru activităţi ilicite, indiferent dacă a fost sau nu modificat în acest scop.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite