Contrabanda cu ţigări la Vama Porţile de Fier II a luat amploare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultima perioadă din cauza creşterii preţurilor la ţigări în magazinele sârbeşti, contrabandiştii s-au reorientat şi se deplasează în Serbia prin punctele de trecere a frontierei Porţile de Fier I şi Porţile de Fier II în căutarea ţigărilor netimbrate având ca provenienţă duty-free-urile din Muntenegru şi Kosovo.

De altfel, contrabandiştii s-au structurat în cel puţin două clanuri, care au ca principală ocupaţie introducerea în ţară a ţigărilor netimbrate din Muntenegru şi Kosovo, care sunt foarte ieftine, în jur de 0,80 eurocenţi cartuşul. În zona de sud a judeţului Mehedinţi, în localităţi precum Balta Verde, Gogoşu, Izvoare, Gruia, Pristol, Gârla Mare, ţigările marca „Marble" se găsesc la tot pasul, chiar şi în magazine, unde se vând pe sub tejghea. Fenomenul este scăpat de sub control, iar întreaga zonă pare un sat fără câini, unde singura lege care domneşte este doar cea a banului. Sumele care se obţin din traficul cu ţigări sunt uriaşe şi de neimaginat pentru un om care îşi câştigă traiul cinstit. Unul dintre liderii grupului de contrabandişti se laudă în anturajul său că a câştigat din traficul cu ţigări peste 50.000 de euro de când s-a deschis Vama de la Porţile de Fier II.

Mai grav este faptul că doi dintre vameşii de la Biroul Vamal Porţile de Fier II, un bărbat şi o femeie, consăteni cu unii dintre contrabandişti, le facilitează acestora introducerea unor cantităţi peste limitele legal admise, evident contra unor sume importante de bani. De acest fapt nu sunt străini nici jandarmii, care asigură paza hidrocentralei de la Porţile de Fier II, aceştia informându-i pe contrabandişti de apariţia echipajelor de poliţie în Colonia Porţile de Fier II. Şi nu numai atât. Luna trecută, un jandarm repartizat pe un post din structura operativă de la barajul Porţile de Fier II a fost prins de poliţie pe o stradă din municipiul Drobeta Turnu Severin având asupra sa 90.000 de ţigarete sârbeşti. Plutonierul Nicuşor Păunache, care activa în Jandarmerie din anul 2008 a declarat oamenilor legii că a strâns această cantitate de ţigări de la mai mulţi cetăţeni din zonă care se ocupă cu micul trafic la sârbi. Şi-a motivat activităţile "extraprofesionale" spunând că are salariul mic.

La sfârşitul lunii august a.c., când am semnalat faptul că afacerile contrabandiştilor s-au mutat la Vama Porţile de Fier II, la scurt timp şeful Punctului de Trecere a Frontierei Porţile de Fier II, cms. Ion Murdărea a fost înlocuit din funcţie cu inspectorul principal Sorin Alexandrescu. În acelaşi timp a fost schimbat de la conducere şi şeful Biroului Vamal PF II cu Vasile Pera, adus special de la Direcţia de Operaţiuni şi Accize Vamale pentru a pune ordine în vamă. Fiind ultima vamă deschisă pe frontiera cu Republica Serbia şi cea mai izolată, nu există o supraveghere va­mală specifică din partea Direcţiei Regionale Vamale Timişoara, cea care are în subordine această vamă. De altfel şi controalele asu­pra integrităţii personalului care îşi desfăşoară activitatea în acest punct au fost tot mai puţine, ceea ce poate induce o stare de relaxare în rândul angajaţilor. Slaba coor­donare o putem pune pe seama dis­tanţei foarte mari de apro­ximativ 300 de kilometri între Timi­şoara şi Porţile de Fier II.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite