Sute de români plecaţi peste hotare se întorc să îşi petreacă vacanţa în România. Traficul prin Vama Porţile de Fier I a crescut cu 35 la sută

0
Publicat:
Ultima actualizare:
un român care lucrează în Spania şi vine acasă să petreacă concediul de odihnă
un român care lucrează în Spania şi vine acasă să petreacă concediul de odihnă

Ca în fiecare vară românii din străinătate vin în concediu acasă. Şi tot ca în fiecare vară, sfârşitul lunii iulie aduce cozi de maşini la punctul de frontieră Porţile de Fier I.

Traficul prin Vama Porţile de Fier I a crescut cu 35 la sută faţă de săptămâna trecută. „Comparativ cu săptămâna trecută, la începutul acestei săptămâni numărul cetăţenilor români  rezidenţi în state membre ale Uniunii Europene care au intrat în ţară prin P.T.F. Porţile de Fier I  tranzitând  Serbia  a crescut cu peste 35%. Dacă în ziua  de 22.07. 2012 au tranzitat P.T.F. Porţile de Fier I  4200 de persoane cu 1126 mijloace de transport, în ziua de 30.07.2012 au tranzitat frontiera peste 5500 persoane cu 1700 mijloace de transport şi valorile de trafic se menţin crescute în continuare", a precizat comisarul şef Valeriu Pera, purtătorul de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi.

În portbagaje se simte însă că e criză, pentru că darurile nu mai sunt atât de multe, şi de costisitoare ca în anii trecuţi. Distanţa e mare, drumul obositor şi cu toate acestea miile de kilometri străbătuţi sunt daţi uitarii în momentul revederii rudelor şi locurilor natale.

„În fiecare an venim acasă. Cu toată criza care este la ora actuală încercăm să venim acasă. Anul acesta le-am adus celor de acasă foarte puţine lucruri, altădată mai mult. Sunt bani puţini, după cum ştiţi, a venit criza şi în Spania, şomajul este foarte mare acum în Spania. Care au vechime se descurcă în continuare, care nu se întorc acasă pentru că nu mai au ce să facă acolo", ne-a spus un român, care a trecut prin Vama Porţile de Fier I în drum spre Alexandria.

Românii care lucrează în străinătate spun că este tot mai greu să îţi păstrezi locul de muncă acolo şi se gândesc serios să se întoarcă acasă.

„Unde e mai bine ca acasă? Nu am plecat de dragul de a pleca, am plecat din cauza nevoilor, greutăţilor, dar cel mai bine este să te întorci acasă. Asta sperăm că vom face în viitor şi cât mai repede. Pentru cei dragi am adus multe cadouri şi prezenţa noastră cred că face foarte mult pentru membrii familiei. Este din ce în ce mai greu să te întorci acasă, cei de acolo nu prea mai vor să ne dea drumul. În momentul în care pleci s-ar putea să nu mai găseşti de lucru când te întorci. De lucru nu mai găsesc decât cei care s-au adaptat dinainte şi care muncesc într-adevăr, ceilalţi ori se întorc acasă ori caută în continare de muncă. Dar cu banii câştigaţi acolo în ultimii şapte ani am făcut ceva în ţară", ne-a spus Ninel Cosma, din Drobeta Turnu Severin, care munceşte în construcţii în Spania.

Mălin Dărăban, din Constanţa, a plecat din România, împreună cu soţia şi fiul său, în urmă cu şase ani în Italia. În România a fost căpitan în armată, acum în Milano lucrează în construcţii. În fiecare vară se întoarce acasă să-şi petreacă concediul de odihnă pentru că dorul de ţară este imens.

„Ne întoarcem acasă după un an. În Italia, toţi ne vorbesc de rău, când aud de români întorc capul, nu vor să audă de noi. Acum două săptămâni, am văzut doi români în gara din Milano, care au fost descoperiţi morţi. Dormeau afară, arătau ca nişte boschetari. De ce au murit oamenii aceia acolo? Plecaseră de acasă pentru un viitor. Acolo nu îţi dă nimeni un pahar de apă, nu e ca la noi când te duci la poartă la cineva şi îi spui vă rog frumos îmi daţi un pahar cu apă că mie sete, acolo nu. Acolo şi la muncă dacă te duci şi ceri un pahar gol ca să pui din sticla ta îţi spune că nu are", ne-a spus constănţeanul, care de şase ani lucrează în Italia.  

 Dupa zilele de concediu care îi vor ajuta să-şi încarce bateriile, oamenii se vor întoarce în ţările unde lucrează, visând la următoarea vacanţă în locurile natale.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite