GALERIE FOTO RAAN vrea să scumpească preţul gigacaloriei. Severinenii sunt îngroziţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Termocentrala de la Halânga, furnizorul de agent termic al municipiului Drobeta Turnu Severin
Termocentrala de la Halânga, furnizorul de agent termic al municipiului Drobeta Turnu Severin

Iarna care se apropie se anunţă una foarte grea pentru severineni. Nu vorbim aici de previziunile meteorologice, ci de preţul gigacaloriei care ar putea exploda în perioada următoare.

RAAN a solicitat Primăriei Drobeta Turnu Severin creşterea preţului gigacaloriei, iar în prima şedinţă de Consiliu Local este foarte posibil ca solicitarea lor să fie luată în discuţie de către aleşii locali.

Severinenii sunt disperaţi şi nu ştiu cum vor putea face faţă unor majorări, în condiţiile în care mulţi dintre ei nu şi-au achitat nici până acum facturile din iarna trecută. „Pensia este aşa cum este, mumă, bolnavă sunt, eu n-am cu ce să plătesc. Să mărească pensiile şi salariile şi atunci n-am nimic împotrivă", spune Elena Stoian, o pensionară din Drobeta Turnu Severin. Femeia mai spune că în iarna trecută a trebuit să-şi economisească fiecare bănuţ pentru a reuşi să achite facturile.

Administratorul mai multor asociaţii de proprietari din Drobeta Turnu Severin, Constantin Dumangiu, spune că această majorare cu siguranţă nu va puteafi suportată de severineni. „În ultima perioadă oamenii se descurcă foarte greu şi ar trebui să se gândească cei din conducerea judeţului că afişând la lista de plată sume colosale oamenii sunt în imposibilitatea de a plăti. Chiar şi cu subvenţiile acordate anul trecut avem datorii la asociaţia 20 unde am 300 de apartamente de peste 1,4 miliarde lei vechi. Trebuie luate nişte măsuri ferme pentru ca oamenii să poată să-şi plătească datoriile altfel vom ajunge în situaţia să rămânem fără căldură. Dacă se ia în calcul această propunere de dublare a preţului la gigacalorie vor trebui să ia măsuri pentru o protecţie socială mai bune pentru ca oamenii să poată cât de cât să-şi achite datoriile.  De când la guvernare a venit USL m-am gândit că se vor întreprinde nişte măsuri, dar văd că sunt contraproductive pentru oameni" a declarat Constantin Dumangiu.

Dumitru Malcasian, preşedintele asociaţiei de proprietari nr. 15 din Drobeta Turnu Severin

Chiar dacă pare greu de crezut, preşedintele asociaţiei de proprietari nr. 15 din Drobeta Turnu Severin, Dumitru Malcasian, zice că o parte din locatari au făcut foamea pentru a putea să plătească întreţinerea la bloc în sezonul trecut. „Dacă se dublează gigacaloria după cum se zvoneşte vreau să spun că vom intra în faliment. În primul rând cei care hotărăsc chestia asta să gândească să creeze locuri de muncă, să dubleze, să tripleze pensiile şi după aceea pot să mărească şi gigacaloria. Şi anul trecut cu subvenţia asta care s-a asigurat a fost foarte greu, ne-am plătit datoriile foarte greu şi încă mai avem datorii. O parte din locatari au trebuit să facă foamea ca să vină să-şi achite datoriile. Oamenii sunt total nemulţumiţi, cred că vom merge în faţa primăriei să dormim acolo în corturi. Sunt speriaţi de evacuări, sunt cu frica  în oase" a declarat Dumitru Malcasian.

Purtătorul de cuvânt al RAAN, Carmen Stănescu, a confirmat faptul că regia a solicitat majorarea preţului la gigacalorie. De asemenea, aceasta a precizat că regia are de recuperat sume uriaşe de la populaţie la plata energiei termice furnizate.  „Din ianuarie 2012, RAAN a făcut lunar solicitări de mărire a preţului gigacaloriei, fără niciun rezultat. Din această cauză RAAN suportă începând cu anul 2007 diferenţa de preţ neacordat de către Consiliul Local, ceea ce a cauzat înregistrarea de pierderi, fără a priva severinenii de confortul căldurii şi a apei calde, chiar dacă populaţia are restanţe foarte mari la plata energiei termice furnizate, care se ridică la aproximativ 29 milioane de lei. (...) RAAN a întreprins o serie de demersuri pentru recuperarea debitelor restante deţinute de proprietari la care un număr de 95 de asociaţii de proprietari nu au dat curs".

Conform solicitării RAAN, preţul gigacaloriei ar urma să crească de la 208,36 lei la 234,72 lei.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite