Pregătirile în Portul Drobeta Turnu Severin pentru Ziua Marinei sunt în toi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
jocurile marinăreşti sunt aşteptate cu multă nerăbdare de copii
jocurile marinăreşti sunt aşteptate cu multă nerăbdare de copii

Ca în fiecare an, de Sfânta Marie, marinarii sărbătoresc Ziua Marinei. La Severin pregătirile sunt în toi pentru o zi care se anunţă plină de evenimente.

Severinenii sunt aşteptaţi miercuri să participe în Portul din Drobeta Turnu Severin la manifestările organizate cu prilejul Zilei Marinei. În fiecare an, jocurile marinăreşti atrag ca un magnet severinenii, în special copiii. Autorităţile portuare din Drobeta Turnu Severin, dar şi poliţiştii de frontieră severineni fac ultimele pregătiri pentru Ziua Marinei.  

Liga Navală Română - filiala Drobeta Turnu Severin şi Căpitănia Zonală, SCNFR Drobeta SA  şi APDF Turnu Severin au pus la punct un program din care nu vor lipsi bineînţeles jocurile marinăreşti. Manifestările vor începe la ora 9,00 cu intonarea imnului de stat şi discursul oficialităţilor locale. Urmează o slujbă religioasă susţinută de un sobor de preoţi şi depunerea de coroane la Monumentul eroilor marinari din port din partea autorităţilor şi instituţiilor locale, Centrului Militar Judeţean, Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor - filiala Mehedinţi. Indiferent că sunt „lupi de mare" sau „marinari de apă dulce", marinarii sunt acei oameni care  şi-au legat existenţa de ape, acei oameni care cu romantism şi pasiune şi-au ales o profesie plină de riscuri, privaţiuni şi sacrificii, animaţi însă de curaj şi dăruire. Şi pentru că meseria de marinar implică poate mai mult ca oriunde munca în echipă, această sărbătoare constituie un prilej de pomenire a celor care au trecut în nefiinţă, mulţi dintre ei făcându-şi până în ultima clipă datoria la postul său. 

Momentul mult aşteptat vor fi jocurile marinăreşti: trasul la parâmă, alergatul cu oul în lingură, alergarea în sac, atingerea purcelului agăţat la capul unui şcondru dat cu ulei, prinderea raţelor.

În febra pregătirilor pentru Ziua Marinei sunt şi poliţiştii de frontieră. În cadrul componentei navale a IJPF Mehedinţi sunt încadraţi 90 de poliţişti de frontieră marinari care supraveghează 193,8 de kilometri fluviali pe frontiera de apă din judeţ, beneficiind de suportul tehnic a 27 de nave şi ambarcaţii.

„Dotarea cu  nave şi ambarcaţii performante de ultimă generaţie  a uşurat misiunile de supraveghere  a frontierei pe fluviul Dunărea şi a făcut posibilă contracararea fenomenului de migraţie ilegală, de contrabandă, dar şi a braconajului piscicol de  către poliţiştii de frontieră marinari. Cu ajutorul navelor şi ambarcaţiilor din dotare, poliţiştii de frontieră marinari au acordat o atenţie deosebită căutării şi salvarii vieţilor omeneşti pe fluviul Dunărea, numai în această vară fiind salvate ambarcaţiile şi vieţile a 8 persoane aflate în pericol de a se îneca", a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi, comisarul şef Valeriu Pera.

După ceremonia de ridicare a pavilionului şi marelui pavoaz, poliţiştii de frontieră mehedinţeni se vor deplasa cu navele şi ambarcaţiile din dotare în Portul Drobeta Turnu Severin pentru a participa la activităţile organizate pentru cinstirea acestei sărbători. Astfel în portul Drobeta Turnu Severin, poliţiştii de frontieră marinari vor depune coroane de flori în cinstea eroilor marinari, vor participa la jocurile marinăreşti  şi vor face demonstraţii cu ambarcaţiile din dotare.

Acţionând de multe ori în condiţii vitrege, marinarii au dat dovada profesionalismului lor şi a dragostei pentru meseria aleasă. Acest lucru este evident mai ales la înapoierea din misiune când lăsând la o parte oboseala acumulată, pot raporta că misiunea a fost îndeplinită cu succes, iar nava este în bună stare.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite