Poliţiştii mehedinţeni au învăţat despre munca planificată de la colegii spanioli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valentin Lazăr şi Aurel Pană (foto centru) alături de colegii poliţişti spanioli
Valentin Lazăr şi Aurel Pană (foto centru) alături de colegii poliţişti spanioli

O delegaţie formată din mai mulţi poliţişti de la IPJ Mehedinţi, membri ai Corpului Naţional al Poliţiştilor, s-a întors recent din Spania, unde a participat la o serie de activităţi de cooperare poliţienească.

Oamenii legii au avut posibilitatea să cunoască îndeaproape structura organizatorică a poliţiei spaniole din regiunea Andaluziei, modul de intervenţie şi soluţionare a cauzelor de la cele mai mărunte până la infracţiuni din sfera crimei organizate, dotarea unităţilor de poliţie.

Din delegaţie au făcut parte comisarul şef Valentin Lazăr - preşedintele Departamentului IGPR din cadrul Corpului Naţional al Poliţiştilor, comisarul Aurel Pană din cadrul IPJ Mehedinţi, trezorierul organizaţiei - comisarul şef Gheorghe Florea şi preşedintele comisiei de resurse umane - Berechea Ilie. Vizita poliţiştilor români a fost făcută la invitaţia directorului de securitate al primăriei din Malaga, Victor Marchez Martin, care anul trecut a fost prezent la Drobeta Turnu Severin.

 „Am vizitat mai multe unităţi de poliţie pornind de la Poliţia Locală din Malaga, un oraş cam de mărimea Timişoarei, care se ocupă de tot ceea ce înseamnă ordine publică poliţienească şi cercetarea micilor infracţiuni, adică până la omoruri, jafuri, crimă organizată. Are o vechime de 175 de ani ca organizare şi funcţionare. De asemenea, am vizitat o academie de poliţie locală unde se pregătesc cei care vor să acceadă în poliţie. Intersant este că acolo angajările în sistemul poliţienesc se fac în funcţie de necesităţi şi de numărul locurilor scoase ca disponibile. Interesant este că toţi cei care vor să acceadă în această profesie, fac pregătirea de specialitate pe banii lor, după care susţin concursuri pentru a intra în instituţie şi în decursul carierei susţin examene pentru avansare în grad sau funcţie. Deci un lucru foarte diferit de noi, cu atâtea promoţii pe care nu prea putem să le angajăm din considerente financiare şi bugetare", a spus comisarul şef Valentin Lazăr. Poliţiştii români au vizitat şi poliţia naţională din Malaga, care dispune de un elicopter pentru misiunile speciale.

Dincolo însă de dotarea ireproşabilă a unităţilor de poliţie, poliţiştii spanioli lucrează  după o planificare şi coordonare strictă, ceea ce în munca de poliţie cântăreşte foarte mult.

Niciun eveniment indiferent de gravitatea şi amploarea lui nu îi poate lua prin suprindere, poliţiştii fiind în orice minut pregătiţi să intervină prompt.

 „A fost foarte interesant să vedem că există o foarte bună planificare şi coordonare. Poliţistul ştie ce are de făcut aproape sigur de la o zi la alta. Există un compartiment de organizare şi planificare a misiunilor pe fiecare tură de serviciu. Adică sunt patru oameni care stau la calculator, acolo în interiorul secţiei, şi planifică misiunile pentru ziua următoare. În situaţia în care ar interveni un eveniment ei au totul pregătit pentru a face faţă acelor evenimente, chiar dacă intervine un omor, chair dacă intervine un incident de trafic cu aglomerări de maşini  sau un ambuteiaj. Şi acest lucru este de admirat şi zic eu că trebuie învăţat de la colegii spanioli. Din păcate, la noi se succed evenimente pe care nu le prevedem. În cazul în care un poliţist a lucrat peste programul de 8 ore pentru a rezolva un caz se ştie clar că acel poliţist în ziua următoare nu va fi planificat în serviciu şi el va fi liber", mai spune comisarul şef Valentin Lazăr.

Un alt aspect care ar putea da de gândit mai marilor din Poliţia Română este şi modul în care poliţiştii spanioli înţeleg să-şi doteze parcul auto. Nu cheltuiesc sume uriaşe pentru achiziţionarea unor autoturisme, ci le închiriază în sistem leasing, iar după 2-3 ani de folosinţă le restituie. În felul acesta, parcul auto este întodeauna dotat numai cu autoturisme şi motoscutere performante.

Oficial, în Malaga trăiesc circa 4000 de români, neoficial numărul acestora este mult mai mare. De la poliţiştii spanioli delegaţia română a aflat că o parte din românii care trăiesc aici le creează probleme în sensul că sunt autorii mai multor infracţiuni gen furturi de subzistenţă.

Foarte rar însă sunt cercetaţi în cazuri grave, în general în topul infractorilor fiind în acea zonă cetăţeni de origine marocană. Pe de altă parte, povesteşte comisarul Aurel Pană, sunt însă mulţi români care muncesc legal, care sunt apreciaţi de spanioli pentru activitatea lor şi care prin plata taxelor şi impozitelor contribuie la prosperitatea zonei respective.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite