Piaţa imobiliară din Severin dă semne de dezmorţire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
garsonierele sunt cele mai căutate
garsonierele sunt cele mai căutate

Cei care caută să achiziţioneze apartamente vor să fie aproape de centrul oraşului şi eventual în apropierea unui parc, în bloc ridicat după anul 1990, la etaj intermediar şi cu balcon. Pe de altă parte vânzătorii cer în general mult mai mulţi bani şi uneori chiar urcă pe parcurs preţurile solicitate iniţial.

Orice apartament scos la vânzare la preţul de tranzacţionare al pieţei dispare dintre oferte în doar câteva zile. Altfel spus, unităţile pentru care se solicită un preţ realist pentru această perioadă se vând imediat. Asta nu înseamnă altceva decât că nu banii cumpărătorilor sunt principala problemă ci diferenţele mari dintre preţul cerut de proprietari şi cel oferit de potenţialii cumpărători. Şi mai înseamnă ceva: cumpărători hotărâţi să cumpere sunt mai informaţi decât proprietari despre preţurile de tranzacţionare. Aici nu vorbim despre situaţiile în care unii proprietari sunt presaţi de anumite probleme să vândă repede, mulţumindu-se cu preţuri mici. Mare importanţă nu au nici cumpărătorii care doar testează piaţa, oferind preţuri valabile în urmă cu 10 ani. Este vorba aici despre faptul că preţurile pe care sunt dispuşi să le ofere cumpărătorii hotărâţi să facă achiziţii acum sunt cu mult mai aproape de preţurile de tranzacţionare decât preţul cerut de proprietari.

 Garsonierele, cele mai vânate

Cele mai multe oferte de cumpărare sunt în ultima perioadă cele pentru garsoniere  sau apartamente cu două camere. O garsonieră confort I, de 27 mp, se vinde cu circa 16.000-17.000 de euro, iar un apartament cu două camere - 25.000 - 27.000 de euro. Spre deosebire de anul trecut când piaţa imobiliară din Turnu Severin intrase în blocaj din cauza proprietarilor care sperau să obţină sume fabuloase din vânzarea unor imobile în blocuri din anii '70-'80, anul acesta piaţa s-a dezgheţat oarecum. Oamenii au început să înţeleagă că pot încheia o tranzacţie doar dacă preţul solicitat este unul realist. Vremurile în care un apartament cu două camere se vindea chiar şi cu 60.000 de euro au apus de mult. "Tranzacţii se fac atâta timp cât preţurile sunt bune. Dacă ceri pentru un apartament cu 3 camere 30.000 de euro îl vinzi, dacă ceri 38.000 de euro stai cu el. În Kiseleff dacă ceri 26.000-27.000 de euro pentru un apartament cu două camere îl vinzi. Vorbim aici de etajele 1, 2 şi 3, fără 4. La etajul 4 am în Kiseleff un apartament cu 25.000 de euro, dar nu există cerere pentru el", ne-a spus Cătălin Golumbină, administratorul celei mai importante agenţii imobiliare (KAT) din Drobeta Turnu Severin. Agenţia are cum la vânzare şi locuinţe care au intrat în proprietatea unor bănci, după ce clienţii acestora nu şi-au achitat ratele. Aceste apartamente se vând sub preţul pieţei.

Centrul şi Kiseleff-ul, în top

Cele mai căutate zone rămân în continuare centrul Severinului şi cartierul Kiseleff. Agenţia imobiliară KAT dă exemplu un apartament cu 3 camere care în Kiseleff se vinde cu circa 3000-5000 de euro peste preţul pieţei de 30.000 de euro. Cumpărătorii fug de apartamente cu patru camere şi de cele aflate la etajul patru al blocurilor. „Pe strada dr Babeş avem un apartament cu 4 camere, anvelopat, cu toate îmbunătăţirile la preţul de 40.000 de euro, dar cumpărătorii nu sunt interesaţi de el", spune Cătălin Golumbină.  La terenuri, zona cea mai căutată este cea a Aeroportului, unde metru pătrat se vinde cu 15-20 de euro. În anul 2008, în această zonă se vindea metrul pătrat şi cu 80 de euro. Casele se vând în continuare la preţuri piperate. Cine îşi doreşte o căsuţă cu 2-3 camere şi o bucată de teren nu mai mare de 450 de mp trebuie să aibă în cont circa 80.000 -100.000 de euro. Spre deosebire de anii trecuţi când stranierii veniţi în vacanţă în ţară cumpărau cu banii jos locuinţele, în această vară au fost mult mai rezervaţi şi cu mai puţini bani în buzunar. 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite