O grupare formată din 16 mehedinţeni a comis furturi în state UE de peste 1,1 miloane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
comisarul şef Alexandru Stoica (foto dreapta) şi comisarul şef Marin Ciobotea
comisarul şef Alexandru Stoica (foto dreapta) şi comisarul şef Marin Ciobotea

Poliţiştii severineni au efectuat astăzi patru percheziţii domiciliare în municipiul Drobeta Turnu Severin, care au vizat membrii unei grupări infracţionale care acţionează în state UE.

Percheziţiile au fost efectuate ca urmare a solicitării autorităţilor germane din Munchen. Mehedinţenii, membri ai acestei grupări, au sustras dintr-un magazin cu obiecte de lux 25 de ceasuri de mare valoare, prejudiciul creat fiind de circa 120.000 de euro. Ca mod de operare, poliţiştii spun că aceştia au tăiat geamul securizat cu un flex electric, după care au sustras ceasurile din vitrină. Oamenii legii au reuşit să recupereze 8 din cele 25 de ceasuri furate. 

„Cele patru percheziţii implică o activitate transfrontalieră, în care au fost angrenate patru state, respectiv România, Italia, Elveţia, Austria şi Germania. Priveşte o grupare infracţională formată din 16 persoane care acţiona şi comitea infracţiuni de furt pe teritoriul acestor state. Persoanele respective sunt toate din judeţul Mehedinţi. Ei vizau în general bunuri de valoare, ceasuri electronice de marcă, bijuterii de valoare şi sume de bani. Prejudiciul stabilit şi reclamat în această speţă este de 1,1 milioane de euro", a declarat comisarul şef Alexandru Stoica, adjunctul IPJ Mehedinţi.

Furturile au fost comise în perioada 2008-2012. Pentru identificarea hoţilor români autorităţile din statele respective au colaborat cu poliţiştii mehedinţeni.

„Vreau să vă spun că este meritul poliţiei din Mehedinţi privind identificarea şi stabilirea vinovăţiei celor 16 persoane. Şi în acest sens am avut ofiţeri de la Serviciul de Investigaţii Criminale care împreună cu lucrători de la IGPR s-au deplasat în Austria şi în Elveţia şi au lucrat împreună cu poliţiştii de acolo la identificarea acestor persaone şi la administrarea probatoriului, iar la fibalizarea acestor activităţi au fost emise 16 mandate europene de arestare. La acest moment, vă informez că cele 16 persoane din grupare au fost reţinute în diverse ţări, 7 în România, 5 au fost arestate în Austria, 2 în Elveţia şi 2 în Italia", a mai spus comisarul şef Alexandru Stoica.

Membrii grupării trăiau pe picior mare acasă în România. Îşi achiziţionau maşini scumpe, case şi cheltuiau sume importante prin restaurantele din Drobeta Turnu Severin. De altfel, din cauza luxului afişat au şi intrat în vizorul poliţiştilor.

„Modul de operare era simplu şi uzitat de către infractori. Se deplasau în cele patru ţări. Identificau magazine de lux sau locaţii unde realizau că ar fi bunuri de valoare, spărgeau vitrina. Au fost situaţii când loveau vitrina cu maşina, luau din ea ce puteau să ia, fugeau înapoi în România unde vindeau bunurile la amatorii de chilipiruri. În acest econdiţii a fost destul de greu să fie identificaţi şi de autorităţile din statele respective pentru că perioada în care stăteau acolo era foarte scurtă", a spus comisarul şef Marin Ciobotea, şeful biroului urmăriri de la Serviciul de investigaţii Criminale al IPJ Mehedinţi.

În acest dosar, se continuă cercetările pentru că oamenii legii au informaţii că mai există şi alte persoane implicate în această grupare infracţională.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite