GALERIE FOTO O femeie a fost dată afară din serviciu în timp ce se afla în concediu medical. ITM Mehedinţi va declanşa o anchetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionica Oproiu, angajata care cere să i se facă dreptate
Ionica Oproiu, angajata care cere să i se facă dreptate

O femeie din Drobeta Turnu Severin s-a trezit aruncată în stradă după ce timp de un an şi jumătate a lucrat ca vânzătoare la un magazin de pe strada Numa Pompiuliu din municipiu.

Toate au fost bune şi frumoase până când Ionica Oproiu s-a îmbolnăvit. În stare gravă, din cauza unor afecţiuni ginecologice, femeia a fost internată luna trecută la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Drobeta Turnu Severin, unde a fost operată. După externare a primit concediu medical pentru 14 zile, dar între timp, patroana firmei la care lucra i-a solicitat să vină la lucru fiindcă nu are înlocuitor. „Pe 12 şi 13 mi-a fost rău, abia am putut să stau la servici, iar pe 14 am avut dureri groaznice şi m-am internat la spitalul judeţean. De aici m-au trimis la maternitate unde m-au ţinut patru zile şi apoi m-au tranferat iar la spitalul judeţean. La spitalul judeţean am fost operată de domnul doctor Mănescu. La externare mi-au dat concediu medical 14 zile şi doamna patroană mi-au spus să mă prezint la servici după cele 14 zile că nu are om în loc şi că mă ajută celelalte colege din unitate. Dar după o săptămână mi s-a făcut iarăşi rău şi atunci mi-a spus că nu poate să mă mai plătească, aşa a spus la toată strada. Eu am fost din nou internată în spital şi când am fost externată doamna nu mi-a mai primit concediile medicale şi m-a trimis acasă, mi-a spus că nu mai sunt angajata firmei dânsei", ne-a spus Ionica Oproiu.

Ionica Oproiu nu doreşte decât să i se achite concediile medicale şi să beneficieze de ajutorul de şomaj, la fel care orice alt salariat. „A doua oară am fost cinci zile internată şi mi-a dat până pe 14 septembrie concediu medical. Patroana  mi-a spus că dacă îmi dau demisia îmi primeşte concediile medicale. Eu am refuzat şi i-am spus că nu îmi dau demisia şi să mi se dea şomaj dacă nu mai corespund la munca din magazin. Nu mi-a primit cererea de şomaj şi mi-a spus că ea face ce vrea că este patroană şi că pot să mă duc şi la Haga că nu am ce-i să fac. Ea e patroană, ea închide magazinul, ea îl deschide, nu am eu ce să-i fac", a mai spus Ionica Oproiu.

Ionica Oproiu, angajata concediată

De cealaltă parte, patroana magazinului, Daniela Popescu, spune că i-a desfăcut contractul de muncă angajatei sale fiindcă a absentat trei zile nemotivat de la serviciu. „Există decizii, există referate, i s-a încheiat contractul din acest punct de vedere. Dacă are concedii şi le aduce acum este tardiv. Dumneai crede că îşi bate joc de această firmă. Dânsa are foarte multe abateri de când este angajată de un an de zile vine când doreşte la servici, întârzie, i-am cumpărat şi ceas deşteptător. Am hârtii că se ceartă cu clienţii. Nu am dat-o eu afară, s-a dat singură afară fiindcă nu a venit la servici", ne-a declarat Daniela Popescu.

Disperată femeia s-a adresat Tribunalului Judeţean Mehedinţi pentru a i se face dreptate, dar şi Inspectoratului Teritorial al Muncii Mehedinţi. „La Inspectoratul Teritorial de Muncă Mehedinţi s-a înregistrat sesizarea formulată de către petent. O echipă de inspectori de muncă vor verifica în zilele următoare aspectele pe care dumneaei le-a specificat aici în sesizare. Toate deficienţele care se vor constata la agentul economic vor fi prinse într-un proces-verbal cu măsuri, cu sancţiuni, în funcţie de aspectele legale care au fost încălcate. Se va formula în termen legal un răspuns petentului îndrumându-se către o altă instituţie, în speţă instanţa de judecată dacă este un conflict de muncă şi excede competenţei ITM-ului", a precizat inspectorul Octavian Mărţuică, şef serviciu în cadru ITM Mehedinţi.

Cazul acestei femei nu este singular. Nici Codul Muncii, nici autorităţile din România nu protejează salariaţii în faţa abuzurilor angajatorilor. De altfel, şi la ITM Mehedinţi zeci de persoane depun reclamaţii în fiecare lună. În cele mai multe cazuri, plângerile oamenilor se dovesc a fi întemeiate. „Zilnic se înregistrează petiţii pentru neacordarea drepturilor salariale, pentru neplata orelor suplimentare şi alte aspecte privind derularea contractului individual de muncă", a mai spus Octavian Mărţuică.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite