La Catedrala Episcopală din Turnu Severin se află o copie a icoanei Maicii Domnului, făcătoare de minuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
copia Icoanei Maicii Domnului
copia Icoanei Maicii Domnului

De câteva zile, la Catedrala Episcopală din municipiu se află o copie după icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la mănăstirea clujeană Nicula.

Icoana Maicii Domnului cu Pruncul, de la Mănăstirea Nicula, aflată în judeţul Cluj, la numai trei kilometri distanţă de Gherla, este una dintre cele mai renumite şi cunoscute icoane din ţară, în jurul acesteia adunându-se, anual, zeci de mii de pelerini.

 Anual, biserica este înconjurată de pelerini, mergând în coate şi în genunchi, ca jertfă pentru iertarea păcatelor. Icoana este cunoscută pentru puterile ei tămăduitoare, fiind mulţi oameni care s-au vindecat de boli incurabile, inclusiv de cancer, şi multe familii care au dobândit prunci după ce s-au închinat la icoană.

 Icoana Maicii Domnului în jurul căreia s-a şi dezvoltat pelerinajul şi mulţimea rugăciunilor pelerinilor, a fost zugrăvită în anul 1681, de către preotul zugrav Luca, din localitatea Iclod. Icoana este realizată pe scândură de brad, întărită cu două cingătoare de brad, în grosime de doi centimetri.

 Potrivit unui proces verbal, scris de câţiva militari austrieci, icoana Maicii Domnului cu Pruncul, aflată astăzi la Nicula, a lăcrimat în mod continuu, între 15 februarie şi 12 martie 1699. Până să ajungă la mănăstirea Nicula, icoana a poposit şi în castelul guvernatorului Transilvaniei, Sigismund Kornis, în Benediugu Dejului. Icoana a fost adusă la castel în anul 1713, iar după o perioadă oarecare de timp, ea a fost adusă în mănăstirea Nicula.

 Icoana de la Nicula este preţuită în mod deosebit şi în lumea romano-catolică. Astfel, în anul 1767, papa Clement al XIII-lea a acordat "indulgenţă plenară" tututor pelerinilor ce călătoresc la Mănăstirea Nicula, spre a se închina icoanei, în zilele de 15 august şi 8 septembrie. În anul 1928, papa Pius al XI-lea numeşte locaşul drept "sanctuar marian", adică închinat Maicii Domnului intr-un mod deosebit.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite