Severinenii, dar şi turiştii vin în număr mare să viziteze Castelul de Apă reabilitat cu fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Castelul de Apă, clădire emblematică a municipiului Drobeta Turnu Severin, a fost introdus în circuitul turistic, după ce a fost reabilitat cu 1 milion de euro, fonduri europene.

Castelul de Apă este clădire de patrimoniu fâcând parte din categoria monumentelor istorice. Monumentul istoric a fost reabilitată şi amenajat prin proiectul de modernizare şi conservare a castelului din cadrul programului de cooperare transfrontalieră IPA România-Serbia.

Clădirea cu funcţiuni multiple este concepută ca o succesiune de spaţii pe verticală, care să adăpostească un centru de informare turistică, un spaţiu de expoziţie şi galerie de artă, un muzeu „Istoria alimentării cu apă a municipiului Drobeta Turnu Severin, o expoziţie de fotografii şi sculptură, o cafenea literară şi spaţiu de belvedere.

 Deschiderea castelului a fost aşteptată cu multă nerăbdare de severineni. De altfel, aceştia au venit zilele acestea în număr foarte mare să viziteze acest monument istoric al oraşului. Şi nu numai. Turiştii care sunt cazaţi în staţiunea Băile Herculane ori turiştii care călătoresc pe Dunăre pe vasele de croazieră nu ratează acest punct. „Iată că în  momentul de faţă ne bucurăm de prezenţa a numeroşi vizitatori şi turişti. Pot să spun că au fost turişti din ţară, dar şi din străinătate foarte mulţi", a declarat Valery Stănescu, directorul Casei Municipale de Cultură.  „Foarte multă lume vine să viziteze Castelul, cum ne-am dorit de altfel noi toţi - în copilărie toţi ne doream să vizităm Castelul de Apă  şi toţi ne imaginam că aici sălăsluieşte o prinţesă, care îşi aşteaptă prinţul. Ei bine, severinenii au avut parte de o primire extraordinară şi vin în număr foarte mare. De exemplu, numai duminică au fost 250 de vizitatori", a spus, la rândul ei, Manuela Vasilescu, referent la Casa Municipală de Cultură.

 Construcţia Castelului de Apă, monument emblematic pentru severineni, operă de stil şi ţinută civilizatoare, care şi astăzi dă identitate Severinului prin aşezarea sa giratorie în axul principal al urbei, este legată de alimentarea cu apă din Dunăre a municipiului. Proiectul alimentării cu apă potabilă a oraşului Turnu Severin, întocmit la Ministerul Lucrărilor Publice de inginerul Elie Radu, format din 13 piese scrise şi 19 piese desenate şi aprobat de Consiliul Tehnic Superior, a fost trimis primarului oraşului la 21 martie 1909. Proiectul prevedea alimentarea cu apă de Denuăre decantată, filtrată şi sterilizată cu ajutorului ozonului. Licitaţia lucrărilor stabibilită pentru 6 mai 1910 a avut loc, la cererea firmelor interesate, pe data de 28 iunie 1910. Lucrarea a fost licitată de firma Petre Andreescu Fii din Craiova, care prin contractul încheiat la 31 iulie 1910 s-a angajat ca în termen de 2 ani să realizeze lotul I de lucrări, respectiv captarea apei din Dunăre, bazinele de decantare, castelul de apă, staţiunea de forţă motrice şi pompare, canalele, reţeaua de conducte din oraş, maşinile şi instalaţiile aferente, inginerul Elie Radu fiind angajat să supravegheze şi să conducă lucrările.

 Solemnitatea începerii lucrărilor a fost fixată pentru ziua de 17 octombrie 1910, la orele 9 dimineaţa. Deşi unele lucrări de finisare nu au mai fost efectuate (între acestea şi exteriorul castelului de apă), lucrările de alimentare cu apă a oraşului Turnu Severin au fost primite pe seama oraşului de către autorităţile municipale ale oraşului, în toamna anului 1915. Odată cu dezvoltarea oraşului, capacitatea de înmagazinare a castelului devine insuficientă şi se pune problema construirii celui de-al treilea bazin. Acesta se realizează în anul 1964 şi este amplasat în spaţiul podului peste ultimul planşeu de beton al construcţiei. În anul 1980, Castelul de Apă îşi pierde utilitatea, bazinele sunt golite şi este folosit ca birouri şi ateliere pentru societatea ce administrează alimentarea cu apă şi canalizarea oraşului. În decembrie 2010, Primăria Drobeta Turnu Severin a reuşit să obţină fonduri nerambursabile pentru reabilitarea Castelului de Apă.  

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite