Seceta a pârjolit sudul judeţului Mehedinţi. Peste 30.000 de hectare sunt calamitate de arşiţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
peste 14000 de hectare cu porumb sunt afectate de secetă
peste 14000 de hectare cu porumb sunt afectate de secetă

Seceta care s-a abătut peste sudul judeţului Mehedinţi pune mari probleme producătorilor agricoli. De pe mii de hectare cultivate cu floarea soarelui şi porumb fermierii spun că nu vor scoate nici măcar investiţiile.

În cea mai importantă zonă agricolă din Mehedinţi, cea din sud, mii de hectare de culturi agricole sunt compromise. Administratorul unei ferme din comuna Gârla Mare, Nicu Stroescu, spune că în lipsa unui sistem de irigaţii, pagubele produse de secetă sunt uriaşe.

Ferma, care se întinde pe o suprafaţă de 1280 hectare (terenuri în proprietate, dar şi cu contracte de arendă), a luat fiinţă în urmă cu cinci ani. Din păcate sistemul de irigaţii construit înainte de 1989 a fost distrus în totalitate, iar acum, fără fonduri europene şi fără sprijinul Guvernului, fermierii nu pot susţine o asemenea investiţie.

„Am cultivat în primăvară aproximativ 200 de hectare cu porumb şi 600 de hectare cu floarea soarelui. Seceta a afectat în proporţie de 70 la sută cultura de floarea soarelui, iar porumbul cam 80 - 85 la sută este uscat la ora actuală. Ne zbatem să facem o organizaţie  de udători ca să putem accesa fonduri pentru a reabilita sistemul de irigaţii. Fără irigaţii suntem copiii ploii. Tot ceea ce înseamnă infrastructură pe câmp, antene de irigaţii, pompe pe canal sunt distruse în totalitate. Singurul care ar mai fi în stare de fucţionare este staţia de mare presiune care trage apă direct din Dunăre, care este proprietatea statului, dar şi la aceasta dezinteresul este total", spune Nicu Stroescu.  

Fermierul estimează pagubele produse de secetă undeva la circa 2 milioane de lei. „Pentru culturile de primăvară este dezastru, la grâu am avut noroc cu ploile din lunile aprilie-mai şi închidem undeva pe o producţie de 3 tone la hectar. Să zicem că ne scoatem cheltuielile la grâu. Dar rapiţa a fost calamitată 100 la sută. În total, pagubele se ridică la peste 20 de miliarde lei vechi", mai spune Nicu Stroescu.

Potrivit Direcţiei pentru Agricultură Mehedinţi, suprafaţele afectate de seceta excesivă din judeţul Meehdinţi sunt de 31333 de hectare. Din acestea 14465 hectare sunt cultivate cu porumb, 7558 cu grâu, 5050 cu floarea soarelui, 439 cu orz, ş.a. Din cele 31333 de hectare afectate, 6069 de hecatre sunt afectate în proporţie de 100 la sută, iar 25264 de hectare în proporţie de circa 30 la sută. Doar o mică suprafaţă agricolă este asigurată.

"Dacă nu va ploua în perioada următoare, riscăm să avem pierderi destul de mari la porumb şi floarea soarelui în special. Din păcate suntem încă dependenţi de ploi, iar suprafeţele afectate cresc îngrijorător", a spus Ştefan Răceanu, directorul Direcţiei pentru Agricultură Mehedinţi.

Turnu-Severin

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite