GALERIE FOTO Investiţie de 35 de milioane de euro în Mehedinţi: spaniolii vor construi o centrală în locul unde este cel mai bun soare din Europa!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O firmă spaniolă va investi la Pristol peste 35 de milioane de euro în amenajarea unei centrale fotovoltaice. Principiul de funcţionare este acelaşi ca şi la panourile fotovoltaice amplasate pe locuinţe. Pristol Solar Park din comuna mehedinţeană Pristol este prima instalaţie de captare a energiei solare, la scară largă, din România.

O firmă spaniolă va investi la Pristol peste 35 de milioane de euro în amenajarea unei centrale fotovoltaice. Principiul de funcţionare este acelaşi ca şi la panourile fotovoltaice amplasate pe locuinţe.

Diferenţa vine din faptul că energia solară va fi transfomată în energie electrică şi nu termică. Suprafaţa pe care se va întinde parcul solar de la Pristol este de 25 hectare, 20 de hectare aparţin primăriei din localitate, iar restul unor proprietari particulari, care acum cultivă pe aceste suprafeţe cereale.

panoul instalat în faţa primăriei pristol cu detalii despre proiect

Oferta spaniolilor a fost destul de tentantă pentru ca localnicii să intre în asociere, dat fiind că aceştia le oferă drept redevenţă pe an 1000 de euro/ hectarul de teren.

 „Tot 1000 de euro/ ha an va obţine şi Primăria Pristol, drept redevenţă. De asemenea, la bugetul primăriei vor intra veniturile din impozitul pe profit, din impozite şi avize, venituri din TVA. Consiliul Local Pristol vine în asociere în participaţiune cu terenul, partenerii noştri vor veni cu banii pentru a realiza centrala. Spaniolii vor investi în instalaţie circa 35 de milioane de euro şi vor angaja 30 de localnici", ne-a declarat Adrian Constantinescu, viceprimarul comunei Pristol.

Zona este unică în Europa ca eficienţă de captare a energiei solare. Terasele de la Pristol sunt atât de bine poziţionate încât de la răsărit şi până la apus, panourile vor capta energia solară la maxim şi o vor distribui în sistemul energetic naţional. Întregul parc are o putere instalată de 18,4 MW /h.

 „Au făcut prin satelit nişte măsurători şi au zis că este cea mai bună suprafaţă pentru a face acest parc solar. În ţară este prima instalaţie de acest gen. Înainte de 1989, pe aceste terase au fost vii, dar au dispărut, iar acum este izlazul comunal, dar pământul este de aşa natură că nici iarba nu rezistă, moare, rezistă primăvara foarte puţin", a mai spus vicele.

 Parcul solar va fi înfiinţat la mal de Dunăre, pe o zonă în care înainte de 1989 erau podgorii. Proiectul are ca perioadă de implementare  mai 2012 -  noiembrie 2013.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite