În comuna Cireşu se va amenaja primul centru de salvamont din judeţul Mehedinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
intrare în peşterea Topolniţa din comuna Cireşu
intrare în peşterea Topolniţa din comuna Cireşu

Consiliul Judeţean Mehedinţi va amenaja la Cireşu, cu fonduri europene, un centru regional de intervenţii rapide şi de monitorizare a situaţiilor de urgenţă. Concret, cu aceste fon­­duri se reabilitează o construcţie care este proprietatea CJ Mehedinţi şi se trans­formă într-un centru de sal­vare şi in­tervenţie rapidă în situaţii de ur­genţă, în domeniul salvamont, sal­vas­peo şi alte situaţii neprevăzute în car

Consiliul Judeţean Mehedinţi, în parteneriat cu Primăria Golubac - Republica Serbia, implementează proiectul „Modernizarea şi reabilitarea Centrului Regional de Intervenţii Rapide şi Monitorizare în Situaţii de Urgenţă - Cireşu, judeţul Mehedinţi", finanţat de Uniunea Europeană prin Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România - Republica. Buget total este de 941.260,10 Euro, din care fond IPA - 800071,09 Euro, cofinanţare naţională - 121.422,55 Euro, contribuţie proprie 19.766,46 Euro.

În cadrul proiectului, ce se derulează în perioada decembrie 2010 - septembrie 2012, sunt prevăzute lucrări privind modernizarea şi reabilitarea Centrului Regional de Intervenţii Rapide şi Monitorizare în Situaţii de urgenţă - Cireşu conform proiectului tehnic realizat, dotarea Centrului cu echipamente şi bunuri specifice, dotarea corespunzătoare cu echipamente pentru intervenţii a personalului din cadrul compartimentului de specialitate al Consiliului Judeţean Mehedinţi, realizarea unui schimb de experienţă între personalul de specialitate al celor două administraţii locale din România şi Serbia şi realizarea în comun a unui „Ghid de supravieţuire" conform normelor europene în vigoare.

De asemenea, proiectul îşi pro­pune crearea unui nucleu de sal­vatori montani spe­cializaţi în salvarea per­soanelor atât în mediul montan, cât şi în zona cars­tică. Este primul cen­tru de acest gen în judeţul Mehe­dinţi. Singurii care interveneau până acum în astfel de situaţii erau  lucrătorii ISU Mehedinţi, ajutaţi de salva­montiştii profesionişti din Caraş-Seve­rin.

Comuna Cireşu es­te situată în partea de nord-vest a ju­deţului Mehe­dinţi. Zona prezintă un relief predo­mi­nant deluros cu for­maţiuni carstice, cu poieni şi lunci stră­bătute de râurile Bahna şi Topol­niţa. Regimul climateric este de tip tem­perat cu influenţe me­diteraneene cu o temperatură medie anuală de 8-9 gra­de C. Principalele atrac­ţii turistice ale zonei cuprind: Com­plexul carstic „To­polniţa - Epu­ran" (Peştera Topol­niţa, Peştera Epu­ran), cuptoarele dacice de prelucrare a fierului, form­a­ţiunea naturală Co­coşul de Munte.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite