Trei preşedinţi de secţii de votare din Mehedinţi, trimişi în judecată pentru fraude la referendum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei preşedinţi şi un membru al unor secţii de votare din judeţul Mehedinţi au fost trimişi în judecată, în dosarul "Fraude la referendum", a informat luni Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările în dosarul "Fraude la referendum" - Mehedinţi şi au dispus, luni, punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpaţilor: Dumitru Mirea, Liviu Cătălin Bondoc, Gheorghiţa Burcu şi Manuela Carina Micu, pentru săvârşirii infracţiunii prevăzute de art. 55 alin. 1 din Legea nr. 3/2000.

Dumitru Mirea de la Gârla Mare se declară nevinovat şi spune că singura vină pe care şi-o asumă este aceea că nu a verificat lista care s-a întocmit de cei care au plecat cu urna mobilă prin comună. Mirea mai spune că aceste nereguli care i se imput ar fi putut fi evitate dacă legea ar fi cerut în mod expres ca persoanele care solicită urna mobilă să prezinte şi o adeverinţă medicală.

Dumitru Mirea susţine că în spatele fraudării referendumului la Gârla Mare stă de fapt primarul comunei, Dumitru Baicu: „Primarul comunei având în vedere că este în litigiu cu mine de patru ani a încercat să scape de mine. Situaţia este clară acest primar care iniţial a fost cu partidul de guvernământ, cu PD L-ul, acum s-a transferat la USL şi a făcut acest joc". Contactat telefonic primarul comunei Gârla Mare a declarat: „Nu am niciun fel de amestec, vă spun că o să dorm foarte liniştit noaptea, iar vina cea mai mare aparţine preşedintelui secţiei. Cei care au greşit trebuie să răspundă, iar eu nu am niciun amestec".

„Singura mea vină este că n-am verificat lista suplimentară care a plecat prin sat. Această situaţie a întocmit-o altcineva, pe care am rugat-o eu să o întocmească deoarece toţi membrii biroului secţiei de votare nu ştiau să scrie. Aceştia nu veniseră ca să facă treabă, ci doar ca să primească un milion şi jumătate de lei. În situaţia respectivă eu ce puteam să fac ca preşedinte de secţie? La urna mobilă, lista eu am predat-o persoanei respective care a plecat cu ea în sat. Ce a făcut băiatul ăla în sat cu poliţistul şi cu persoana care a fost eu nu mai ştiu. Au venit cu ele semnate. Au fost 245 de cereri pentru urna de mobile, dar nu s-a prevăzut ca aceste cereri să fie păstrate ca în momentul în care le cere cineva să le poţi arăta. Eu nu puteam să îmi dau seama că la 245 de cereri sunt semnături duble, să stau să verific CNP-ul pe atâtea liste. Acum nu s-a mai cerut adeverinţă medicală la persoanele respective şi vă daţi seama că a fost un volum atât de mare de cereri şi eu nu mi-am dat seama că într-adevăr cei care veneau cu ele erau dubluri", ne-a declarat Dumitru Mirea, fostul preşedinte al secţiei de votare nr. 170 din Gârla Mare.

Potrivit procurorilor, Dumitru Mitrea este acuzat că, în calitate de preşedinte al Secţiei de Votare nr. 170 Gârla Mare din judeţul Mehedinţi, atât în ziua referendumului din 29 iulie, cât şi în perioada anterioară acestei date, a întocmit în fals mai multe documente ale biroului electoral, respectiv procesul-verbal privind rezultatele referendumului şi lista electorală suplimentară aferente urnei mobile, prin înscrierea pe această listă a aceloraşi persoane de mai multe ori sau a unor persoane care nu au formulat cerere în acest sens, urmată de introducerea în urnă a unui număr de buletine de vot egal cu cel al persoanelor înscrise în fals în această listă. În acest mod, în plus faţă de cele 1391 de persoane care s-au prezentat la vot, au fost introduse în urnă în mod fraudulos 127 de buletine de vot.

image

Prezenţa la vot la secţia de votare nr. 170 din Gârla Mare a fost de aproape 90 la sută, iar pe listele suplimentare au votat în jur de 150 de persoane din alte localităţi.

Pe de altă parte, oamenii din comună vorbesc despre multe nereguli care s-au petrecut la referendum.

„Aici două case mai încolo. Este bărbată-su mort de şase ani de zile şi a fost trecut şi ăla pe lista că de aia vă spun că a fost şi ai morţi pe listă", ne-a spus o localnică. „Copilul meu este plecat de aici cu nevasta-sa cu tot şi ei s-au localizat în Deva, că nora mea este din Deva. Ce-au căutat copiii mei Dumitrescu Garofiţa, Dumitrescu Dumitru să voteze aici pe liste. Au fost găsiţi pe liste? Da", spune o altă localnică.  „M-a luat de acasă miliţia şi au văzut că nu am ştampila pe buletin. Eu mai am puţin, fac doi paşi şi fac 80 de ani, sunt bolnavă şi n-am mers la votare, dar s-a spus că aş fi votat, dar eu n-am fost deloc. Mi-a fost rău din cale afară", a spus foarte intrigată o bătrână.

„Prea multe se pun în spatele acestui băiat că ar fi făcut. S-au făcut împreună cu conducerile, cu partidele şi poate a fost forţat din spate să facă aşa ceva", a spus un pensionar din Gârla Mare.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite