Un bărbat din Mehedinţi are 16 tablouri cu Ceauşescu agăţate pe casa sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitru Gheaţă, din satul Cerneţi
Dumitru Gheaţă, din satul Cerneţi

Amintirile despre fostul dictator Nicolae Ceauşescu încă mai trezesc fiori românilor numai când îi pronunţi numele. Totuşi, un bărbat din Mehedinţi, care trăieşte în satul Cerneţi, la o aruncătură de băţ de municipiul Drobeta Turnu Severin, îi păstrează vie memoria. Pe vila sa sunt agăţate 16 tablouri cu chipul dictatorului, dar şi al soţiei sale, Elena Ceauşescu ori cu Gheorghe Gheorghiu Dej, un alt lider comunist.

Dumitru Gheaţă este cunoscut în satul Cerneţi ca un om deosebit de harnic, dar şi foarte corect. Este un electrician foarte priceput şi aproape că nu este om în satul Cerneţi care să nu-i fp bătut vreodată la poartă pentru a-i cere ajutorul. Dar nea Mitică, aşa cum îi spun sătenii, mai este cunoscut şi pentru admiraţia sa faţă de fostul dictator Nicolae Ceauşescu.

Pe faţada  casei sale stau agăţate mai multe tablouri de diverse dimensiuni cu Nicolae Ceauşescu ori cu soţia sa Elena. Alături de aceste tablouri se află şi chipul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, perceput în toate mediile ca un lider animat de convingeri staliniste puternice.

Chiar dacă are o gospodărie de invidiat şi o familie frumoasă, Dumitru Gheaţă nu este mulţumit de actualul regim. Cea mai mare supărare a sa este faptul că tinerii nu îşi mai găsesc un loc de muncă.

"Degeaba muncesc eu, fiindcă am patru copii. Doi au servici, doi n-au, trăiesc de pe spatele meu toţi. Toţi vin la mine să-mi ceară ceva, să le dau", ne spune cu năduf nea Mitică.

Cât despre regimul comunist, omul are numai cuvinte de laudă.

„Ei au fost nişte oameni care au făcut ceva pentru ţara asta. Eu am fost mulţumit de ce a făcut Ceauşescu pe vremea lui, cum am dus-o eu. Acum o duc foarte rău. A făcut fabrici pentru ţara, iar ăştia nu au fost capabili nici măcar să le menţină. Acum e foarte rău, foarte greu pentru poporul român. Eu aşa văd că era mai bine atunci decât acuma.  Pot să muncesc zi şi noapte că tot nu pot să trăiesc ca pe vremea aceea, nu ai cum. Eu lucram la Energoreparaţii Gura Văii, ca electrician  întreţinere şi reparaţii. Aveam salariul mare, îmbrăcam copii numai din alocaţia. Acum cu alocaţia d eastăzi nu poţi să le iei nici o pereche de ciorapi", spune Dumitru Gheaţă.

Tablourile nu au fost uşor de procurat. Au trecut mulţi ani de la revoluţie şi puţini mai sunt aceia care mai păstrează prin casă tablouri cu chipul dictatorului. Totuşi, nea Mitică a reuşit să facă rost de la prieteni de mai multe fotografii, pe care le-a mărit la centrele foto din Severin, le-a înrămat şi apoi le-a agăţat pe faţada casei.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite