Medicii Fundaţiei VIER PFOTEN au finalizat cu succes operaţia de reconstrucţie a tendoanelor la piciorul calului tăiat cu toporul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
imagine din timpul operaţiei (foto Fundaţia Vier Pfoten)
imagine din timpul operaţiei (foto Fundaţia Vier Pfoten)

Medicii şi colaboratorii VIER PFOTEN au reuşit să finalizeze astăzi, cu succes, operaţia de reconstrucţie a ligamentelor şi tendoanelor calului din Mehedinţi căruia îi fuseseră rănite picioarele cu toporul, se arată într-un comunicat de presă al Fundaţiei Vier Pfoten.

Animalul, aflat în proprietatea unei familii din satul Bârda, judeţul Mehedinţi, a fost atacat duminică dimineaţă de un vecin, pe motiv că ar fi intrat în grădina lui. Animalul a fost adus de VIER PFOTEN la Corbeanca, unde, azi-dimineaţă, a fost operat  la piciorul căreia i se secţionaseră tendoanele şi ligamentele.

De-a lungul operaţiei, care a durat circa 2 ore, a fost nevoie de eforturile a 4 medici veterinari pentru întinderea tendoanelor şi fixarea lor într-o potcoavă ortopedică specială, peste care a fost turnat un bandaj gipsat. Medicul Ovidiu Roşu, de la VIER PFOTEN, a fost ajutat de trei colaboratori ai Fundaţiei: dr. Vadim Virgolici, dr. Luana Udrescu şi dr. Florin Mlagiu.

„A fost o operaţie dificilă, din cauza localizării tăieturilor la tendoane, însă nu au existat complicaţii. În funcţie de evoluţia procesului de vindecare, sperăm ca tendoanele să se refacă în următoarele două luni. După această perioadă, însă, calul nu va mai putea fi folosit în activităţi care presupun eforturi mari, precum înhămarea la căruţă. Va putea susţine greutăţi, însă nu foarte mari", a declarat medicul Ovidiu Roşu.

Calul va ramâne cel puţin două luni, pe perioada recuperării, în grija VIER PFOTEN, care va susţine financiar cazarea, hrana şi tratamentul medical al animalului. În afara costurilor legate de operaţie, numai bandajele şi medicamentele costă peste 100 euro/zi.

Calul a fost adus la Corbeanca miercuri dimineaţă, după ce medicii VIER PFOTEN i-au acordat primul ajutor. Operaţia şi anestezierea îndelungată au fost posibile deoarece calul se afla într-o stare bună de sănătate.

„Sperăm ca autorităţile să se trezească şi să-şi facă datoria, astfel încât cei care se fac vinovaţi de asemenea lucruri să plătească pentru faptele lor. E cea mai bună modalitate de a descuraja comiterea unor astfel de fapte pe viitor", a declarat Kuki Bărbuceanu, coordornator de proiecte la VIER PFOTEN. 

Cei care doresc să se implice în mod direct în sprijinirea eforturilor de salvare a calului o pot face printr-o donaţie către VIER PFOTEN România.

Cont lei: RO05 RZBR 0000 0600 1008 6169
Cont euro: RO33 RZBR 0000 0600 1008 6150
Cod de identificare fiscala : CIF 12969627

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite