VIDEO În ce au investit ţiganii evazionişti din Strehaia banii „câştigaţi” din fraudarea statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Mihai, unul din membrii reţelei, cercetat în libertate
Gheorghe Mihai, unul din membrii reţelei, cercetat în libertate

Clanul Mihai, din Strehaia, a devenit faimos după ce în luna februarie a.c., a intrat pe mâna procurorilor DIICOT Mehedinţi pentru evaziue fiscală, spălare de bani şi constituire de grup infracţional

Ion Mihai, şeful reţelei de evazionişti iubeşte luxul. Dovezile strânse împotriva mafiei evazioniştilor arată că membrii grupului infracţional din Strehaia au beneficiat de patru milioane de euro din cei peste 15 milioane de euro, prejudiciu adus statului.

Banii au fost investiţi într-un sil de viaţă „de huzur”(servitori în casă de naţionalitate română), cazări şi mese la hoteluri de lux şi cantităţi mari de aur.

Opulenţa afişată de capul reţelei de evazionişti este demonstrată de palatul din Strehaia, care este constuit pe patru niveluri, având la demisol o cramă somptuoasă, are un candelabru adus din Siria ce cântăreşte peste 1,5 tone, are o grădină de aproximativ un hectar cu piscină, foişoare şi fântână arteziană ce imită un munte şi sală de fitness.

În martie, anul trecut, Ion Mihai căuta muncitori care să-i moteze gresia în garaj şi cramă, dar şi o macara ca să instalze candelabrul de cristal. Banii au fost făcuţi prin intermediul societăţilor „fantomă”.

Ţiganii cu patru clase din Strehaia, afacerişti de top

Ion Mihai, liderul grupării, este unic asociat la firmă SC Under Construct Impex SRL, societate care are ca obiect de activitate achiziţionarea şi vânzarea de materiale feroase, dar care nu are niciun angajat sau mijloc de transport.

Din dosarul instrumentat de procurorii mehedinţeni reise faptul că Ion Mihai cumpăra în acte fierul de la membrii familiei, Paul Mihai, bunicul lui, şi Ofelia Frâncu, concubina lui, iar restul, utilaje de la o societate, al cărui administrator era decedat şi firma este în insolvenţă. 

Şirul ilegalităţilor constatate continuă cu o  sesizare penală făcută de Garda Finaciară Mehedinţi,  în aprilie 2010, din care rezultă că firma administrată de Ion Mihai şi-a făcut intrări fictive de la o societate din Bacău dizolvată din anul 2006.

Ca să scape de urmărirea penală ţiganul a vândut, în iulie 2011, societatea lui Marin Geonea, un deţinut încarcerat la penitenciarul Drobeta Turnu Severin. Mariţa Mihai este şi ea administrator alături de fiul ei, Ion Mihai,  la o altă  societate care nu deţine angajaţi sau mijloace de transport, dar a reuşit să vândă unei firme hundeorene peste 1400 de tone de fier vechi.

Anchetatorii au observat că Mariţa Mihai încheie întâi contractele de vânzare şi după aceea pe cele de cumpărare. Prin urmarea, ea vindea în 2009 ce va cumpăra în 2010.

Procurorul a mai arătat că societatea administrată de cei doi a fost nevoită să „piardă” 80.000 de euro pe comisioane bancare, pentru că trebuia să restituie contravolarea facturilor fictive încasate.

Cei doi administratori au împrumutat societatea pe care o conduceau cu opt milioane de euro, banii care nu au putut fi justificaţi de ei pentru că nu aveau venituri legale.

La fel de uluitoare este şi activitatea societăţii administrată de Claudia Mihai, sora lui Ion Mihai. În 2010, la o verificare s-a constatat că firma, care avea o cifră de afaceri de peste 2.600.000 de euro, a obţinut un profit de doar 2.800 de lei.

În plus, societatea nu înregistra cheltuieli cu transportul mărfii, nu avea salariaţi şi niciun fel de marfă pe stoc. Ţiganii ştiau să se ferească şi de poliţişti.

Din  dosarul întocmit de procurorii DIICOT reiese faptul că membrii grupului infracţional le cunoşteau toate mişcările. În februarie 2011, Ion Mihai îl atenţionează pe unul dintre colaboratori săi nu mai circule cu maşina lui, să o parcheze în dreptul vecinilor.

Ordinul a venit chiar în ziua în care procurorii DIICOT Mehedinţi au organizat o descindere la Strehaia. La fel au acţionat şi cu o zi înainte de descinderile din luna februarie a.c.

Ion, Gheorghe, Claudia şi Mariţa Mihai şi-au ascuns bolizii în curtea unui vecin ca să nu fie confiscaţi. Iar la domicilul Claudiei Mihai, locuiau 10 persoane dintre care două cu numele de Claudia Mihai, iar cea căutată de poliţie nu era de găsit.

Ţiganii ştiau şi când veneau controalele inspectorilor de la Garda Finaciară datorită contabilei. Într-o convorbire telefonica ea îl anunţă pe Ion Mihai, unul dintre capii reţelei că la Garda Finaciara  este pustiu.

„Şefii sunt în concediu. Amândoi sunt plecaţi. Stai liniştit ”, îl liniştea Maria Bîltac, contabila ţiganilor.



Cătălin Spătaru, miliardar la minut

La sfârşitul lunii februarie a.c., poliţiştii de la S.C.C.O. Mehedinţi au luat documentele originale de la SC Celly Ro SRL, SC General Trust Argeş SLR, SC I.C.M.E. Piteşti S.A, firme controlate de Cătălin Spătaru, „regele asfaltului din Piteşti”.

Cătălin Spătaru (cel din mijloc) este cunoscut drept "regele asfaltului din Argeş"

În baza acestor documente s-au probat tranzacţiile dintre omul de afaceri şi ţiganii din Strehaia. Astfel, s-a constatat că  prejudiciu adus statului de aceştia este de 12 milioane de euro şi nu de 1,6 de milioane de euro cum s-a crezut iniţial.

Prejudiciul produs iniţial, în valoare de 1,6 milioane de euro, prin neplata impozitului pe profit şi TVA-ului, constând în livrarea fictivă de mărfuri de către cele şase societăţi ale ţiganilor din Strehaia către cele trei firme administrate de piteştean, a intrat direct în conturile lui Cătălin Spătaru, mai puţin comisionul de 10 la sută care a fost împărţit între ţigani.



 Sănătatea, bat-o vina!

Potrivit motivaţiei în baza căreia s-a dat sentinţa, capii reţelei au primit pedepse mai blânde. Cătălin Spătaru a fost arestat preventiv pentru 20 de zile. Ion Mihai a fost arestat pentru 20 de zile şi nu 29 de zile cum a cerut procurorul, pentru că a avut în faţa instanţei o atitudine orecum cooperantă. 

Mariţa Mihai a primit interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu timp de 30 de zile, acest lucru  din cauza problemelor medicale, fiind încadrată la gradul II de handicap accentuat. 

Fiica sa, Claudia Mihai este şi ea cercetată în libertate pentru că are un copil minor, care necesită îngrijiri speciale din cauza unor afecţiuni medicale, dar  şi datorită faptului că  este înscrisă în grupa mare pregătitoare, unde frecventează regulat cursurile.

Gheorghe Mihai, tatăl lui Ion Mihai,  condamnat anterior pentru infracţiuni economice şi aflat sub supraveghere,  nu are voie să părăsească, o lună de zile, Strehaia.

El este cercetat în libertate şi din cauză că suferă de mai multe afecţiuni medicale.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite