Se „împărtăşesc” după bunul plac cu vin bisericesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Vinul bisericesc poartă  eticheta Episcopiei Severinului şi Strehaiei
Vinul bisericesc poartă eticheta Episcopiei Severinului şi Strehaiei

În bisericile şi mănăstirile din judeţul Mehedinţi, care ţin de Episcopia Severinului şi Strehaiei, se foloseşte, pentru Sfântul  Potir,  vin din podgoriile Recaş. Un vin special pregătit pentru sfintele slujbe după  regulile preoţilor mehedinţeni. Băutura a fost testată şi nu s-au descoperit chimicale, este un vin curat. Tot venitul care se face din vânzarea băuturii se foloseşte pentru biserică, iar sticlele

Vinul bisericesc tinde să îşi facă mulţi adepţi în rândurile credincioşilor severineni. Lichidul folosit pentru împărtăşanie este acum  cumpărat de oameni din locurile special amenajate pentru vânzarea obiectelor de cult. 

Ion Gujbă  este un pensionar care a descoperit de curând gustul deosebit al vinului folosit de preoţi pentru împărtăşirea credincioşilor.

„Vinul l-am primit cadou de la finii mei, pot să spun că are un gust bun şi un parfum plăcut. Cred că o să cumpăr şi eu, am auzit că este de vânzare şi că preoţii îl folosesc, la slujbă, în biserică”, a mărturisit pensionarul.

Episcopia  Severinului şi Srehaiei nu deţine vie şi vinul primit de la credincioşi nu poate fi folosit pentru sfintele taine bisericeşti pentru că normele lăcaşelor de cult cer utilizarea unui vin curat fără chimicale şi preparat după anumite reguli.

„Învăţăturile sfintei noastre biserici care sunt  normative, spun că pentru Sfântul Sânge, pentru  Taina Sfintei Euharistii, ce are loc în timpul Sfintei Liturghii se foloseşte vin curat, netratat cu fel de fel de substanţe pentru ca vinul să ţină mai mult timp.

Episcopia noastră neavând podgorii  cum au alte episcopii, trebuie să poarte grijă de toate aceste detalii”, a declarat Viorel Vlăducu , purtătorul de cuvânt al Episcopiei Severinului şi Strehaiei.


Vinul folosit de preoţi în biserici, poate fi cumpărat şi pentru consum de cei care nu se mulţumesc cu o linguriţă din acest lichid,  la împărtăşit

 Credincioşii mehedinţeni se bucură de două soiuri  de vin, unul roşu şi altul rose, vin ce poate fi achiziţionat de la pangarul bisericilor şi mănăstirilor cu doar 12 lei sticla. Băutura este cumpărată şi oferită în altar preoţilor pentru orânduielile bisericeşti, dar şi pentru consumul propriu.
„La catedrală unde sunt opt preoţi, şase diaconi şi unde există obiecte de cult deosebite se foloseşte mai mult vin, nu putem să intrăm în amănunte de acest fel, apoi trebuie să potriveşti în Sfântul Potir de câteva ori vin, nu  se pot măsura la centimă.

Cert este că la noi se consumă cea mai mare cantitate pentru că Sfânta Liturghie se săvârşeşte în fiecare zi. Vinul acesta nu se distribuie decât în reţeaua proprie, la biserici şi mănăstiri”, a adăugat preotul.

Creşterea cererii pentru vinul bisericesc a fost  observată şi de preoţi, chiar şi slujitorii lui Dumnezeu apreciază un vin bun.

„La un moment dat am observat  că s-au terminat mai repede şi cu siguranţă nu s-au consumat la Sfânta Împărtăşanie atât de mult şi există  clar credincioşii care apreciază acest vin, îl cumpără şi îl i-au acasă, eu unul îl apreciez foarte mult ”, a încheiat preotul.






Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite