Fermierii din Mehedinţi vor primi banii pentru culturile calamitate anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Culturi afectate de grindină la Gârla Mare FOTO Corina Macavei
Culturi afectate de grindină la Gârla Mare FOTO Corina Macavei

Veşti bune pentru fermierii din Mehedinţi, care anul trecut au suferit pagube importante din cauza ploilor torenţiale şi grindinei fiindcă Guvernul a aprobat astăzi alocarea de sprijin financiar pentru crescătorii de animale şi pentru producătorii de legume şi fructe.

Guvernul a aprobat alocarea de sprijin financiar pentru crescătorii de animale şi pentru producătorii de legume şi fructe, prin două Hotărâri adoptate în şedinţa de astăzi. “Astfel, pentru anul 2015, Executivul a stabilit suma de 146,85 milioane de lei ca valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor.

Din această sumă, 44,5 milioane de lei se acordă pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine, iar 102,35 milioane lei pentru speciile ovine şi caprine. Fondurile se asigură de la bugetul de stat, în limita bugetului aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anul 2015”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Printr-o a doua Hotărâre adoptată astăzi, Guvernul a stabilit alocarea sumei de 10,8 milioane de lei pentru unele măsuri excepţionale de sprijin cu caracter temporar, sectorului producătorilor de fructe şi legume.

Fondurile sunt destinate acoperirii unei părţi din pierderile suferite de sectorul legume/fructe ca urmare a efectelor generate de decizia guvernului rus de a interzice importul de legume şi fructe din Uniunea European, deci şi din România.

Astfel, în baza cererilor de plată, producătorii de fructe şi legume, precum şi organizaţiile din acest sector agricol, vor primi sprijin financiar pentru acoperirea unei părţi din pierderile suferite în perioada 18 august 2014 - 31 decembrie 2014.

În Mehedinţi, în urma evaluării realizate la nivelul Direcţiei Agricole şi înaintată la Ministerul Agriculturii, peste 10.000 de hectare au fost calamitate de grindină sau alte intemperii.

Pentru a beneficia de acest ajutor, fermierii au trebuit să depună până la data de 7 noiembrie 2014 cererile conform prevederilor acestei hotărâri, să fie înregistraţi în evidenţele registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cu culturile agricole afectate şi să deţină proces verbal de constatare a pagubelor produse, întocmit de comisiile locale pentru situaţiile de urgenţă.

Preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli Mehedinţi, Cornel Stroescu, spune că acest ajutor este binevenit în condiţiile în care firmele de asigurări nu au mai despăgubit fermierii anul acesta fiindcă a fost depăşită perioada de recoltare la păioase.

„Cea mai gravă situaţie s-a înregistrat în zona Bălăciţa unde au fost inundaţiile în primăvară şi apoi în vară, grindina şi ploile torenţiale au afectat zona de sud, respectiv comunele Pătulele, Gruia, Pristol, Gârla Mare, Vrata şi Cujmir, unde nici nu s-a mai putut recolta grâul, orzul şi rapiţa. A fost un an agricol rău, perioada de recoltare la grâu şi orz s-a dus până aproape de 15 august, fermierii nu au mai fost despăgubiţi de firmele de asigurări deoarece contractele se încheie pentru păioase de obicei până la 15 iulie”, a declarat Cornel Stroescu.

Citeşte şi:

FOTO VIDEO Recoltarea grâului în Mehedinţi, întârziată de ploile interminabile

Peste cinci mii de hectare de culturi de cereale, distruse de grindină în Mehedinţi
 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite