Episcopia Severinului şi Strehaiei îi îndeamnă pe părinţi să completeze cererile pentru participarea copiilor la orele de religie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În vederea participării elevilor la ora de religie, Episcopia Severinului şi Strehaiei face apel către toţi părinţii să-şi exprime, până la 6 martie a.c., acordul scris prin completarea cererii tip disponibilă în unităţile de învăţământ.

Episcopia Severinului şi Strehaiei îi îndeamnă pe părinţi să completeze cererile pentru participarea copiilor la orele de religie

În vederea participării elevilor la ora de religie, Episcopia Severinului şi Strehaiei face apel către toţi părinţii să-şi exprime, până la 6 martie a.c., acordul scris prin completarea cererii tip disponibilă în unităţile de învăţământ.

Cererile completate vor fi depuse de către profesorii diriginţi la secretariatele şcolilor pentru a fi ulterior înregistrate în Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR).

Părinţii trebuie să depună, până pe 6 martie 2015, o cerere prin care să solicite participarea copilului la ora de Religie în anul şcolar în curs. În lipsa acestei solicitări scrise, copilul nu va mai studia disciplina Religie în acest semestru. Solicitarea oficialilor de la minister vine ca urmare a sentinţei Curţii Constituţionale de la sfârşitul anului trecut. Curtea Consituţională (CC) a decis, în 12 noiembrie 2014, că obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie, prevăzută în Legea educaţiei, este neconstituţională, oficiali ai Curţii precizând că, urmare a hotărârii, o astfel de solicitare va trebui făcută doar de cei care vor să studieze disciplina.

Într-un comunicat de presă  al Episcopiei  Severinului şi Strehaiei se arată că marele nostru poet naţional Mihai Eminescu evidenţia importanţa educaţiei şi a predării religiei în şcoală. Astfel, în ziarul Timpul din 11 octombrie 1878 scria: "Şcoalele primare nu sunt institute pentru propagarea ştiinţei, ci institute de creştere (educaţiune). Pe de altă parte, Biserica este asemenea un institut de creştere şi influenţa ei asupra şcolii primare este cea mai folositoare. Cititul, scrisul şi socoteala nu sunt ştiinţe, sunt mijloace numai, cele dentâi pentru a-şi fixa memoria şi a ajunge la cunoştinţe, cea din urmă pentru a uşura judecata asupra valorilor. Materia adevărată ce caută a se preda în şcolile primare trebuie să fie educativă. Ştiinţa începe abia acolo unde judecata e coaptă, disciplina caracterului deplină, înainte de această epocă nu există decât creştere prin deosebite mijloace, din cari religia este cel mai puternic. Partea pur dogmatică a religiei se pierde cu vremea, dar sâmburele ei moral rămâne şi formează tăria caracterului".

Episcopia  Severinului şi Strehaiei consideră că înlăturarea orei de religie din programa şcolară va duce la o necunoaştere a învăţăturii creştine şi va determina căutarea răspunsurilor existenţiale în alte practici şi credinţe, ce-şi au originea în Orient: “Aşa se explică aderarea la grupări extremiste şi radicale a unor tineri crescuţi şi şcolarizaţi în ţări occidentale. De asemenea, lipsa unei educaţii religioase şi deci, implicit a învăţăturii aduse pe pământ de Iisus Hristos, Mântuitorul lumii, face ca tinerii să devină nişte indivizi imorali şi amorali, care manifestă în societate şi faţă de părinţi comportamente deviante, supuse patimilor”.       

“Facem cunoscut tuturor părinţilor că pentru predarea disciplinei Religie există un corp profesoral format în şcolile noastre de Teologie unde şi-au îndreptat paşii datorită credinţei, vocaţiei şi a chemării pe care le-au simţit fiecare în parte în momentul în care au optat şi au ales să se pregătească pentru a deveni Dascăli de Religie. Odată ajunşi la catedră, aceştia şi-au înmulţit talentul, mulţi fiind profesori cu gradul I în învăţământ. Îi încredinţăm pe toţi părinţii că vlăstarele lor se află în grija unor profesori capabili, bine pregătiţi, devotaţi profesiei şi mult stăruitori în slujba lui Hristos şi a neamului nostru românesc”, spune părintele Viorel Vlăducu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Severinului şi Strehaiei.
   .

Pe de altă parte, în cadrul unei conferinţe de presă, Gheorghiţa Cranta, vicepreşedinte al Federaţiei Naţionale a Asociaţiei de Părinţi, şi-a exprimat atât susţinerea organizaţiei pe care o reprezintă cât şi pe cea personală, arătând că orele de religie formează caractere morale, cultivându-le elevilor o morală activă.

Citeşte şi:

ORA DE RELIGIE Ministerul Educaţiei s-a răzgândit: Copiii trebuie să depună cerere de participare la Religie până pe 6 martie

Cum arată cererea de înscriere la ora de Religie

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite