Dublă lansare de carte la Palatul Culturii “Teodor Costescu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carmen Zamfirescu
Carmen Zamfirescu

La Palatul Culturii “Teodor Costescu” din Drobeta Turnu Severin va avea loc joi, 20 iunie, la ora 17,00, o dublă lansare de carte.

Este vorba de cărţile “Miza politică a atentatului”, Editura ”Mii de Cărţi”, Bucureşti, 2018, semnată de Carmen Zamfirescu, Florian Olteanu şi „Enigmaticul general Alexander Löhr”, Editura Mii de Cărţi, Bucureşti, 2019, de Carmen Zamfirescu.

Dubla lansare de carte va fi însoţită de o tombolă cu premii, precum şi de o serie de surprize. În plus, severinenii şi mehedinţenii pasionaţi de istoria celui de-Al Doilea Război Mondial vor putea dialoga atât cu autorii cât şi cu managerul Adrian Scrieciu, directorul Editurii ”Mii de Cărţi” din Bucureşti, editură specializată pe editarea şi publicarea lucrărilor ştiinţifice cu subiecte legate de istoria celui de-Al Doilea Război Mondial.

<<Cartea ”Miza politică a atentatului” îşi propune să prezinte cititorilor o perspectivă generală asupra acestor evenimente tragice, care s-au petrecut încă de la începutul istoriei şi până în zilele noastre. Atentatele au fost folosite în special pentru a schimba sau, cel puţin a influenţa mersul evenimentelor.  În această carte, cititorii vor putea vedea evenimente prezentate după un anumit tipar. Am identificat pe parcursul documentării, o serie de ”tipare”, în care atentatele    s-au încadrat. Am încercat să prezentăm o schiţă de portret a atentatorului, un profil al persoanelor împotriva cărora s-a încercat comiterea unui atentat. Atentatele au vizat atât persoane, cât şi instituţii cu valoare de simbol. Unele atentate au avut suport ideologic, altele au fost dictate de interese militare, au fost rezultatul unor  comploturi plănuite dar şi acte izolate ale unor oameni aflaţi în căutarea celebrităţii cu orice preţ. Evident, că în spatele unor acţiuni aparent izolate şi personale, au putut exista şi unele interese ale aşa numiţilor ”atentatori morali”, diferiţi de ”executanţi”. Având în vedere că pregătirile pentru atentate se fac în secret, este foarte greu să se descopere cine şi în spatele cărui atentat s-a aflat.
Noi am ales să prezentăm atât evenimente considerate oficial atentate, cât şi evenimente asupra cărora au planat şi încă planează suspiciuni că ar fi fost altceva decât ceea ce se prezenta oficial. Sunt evenimente petrecute cu zeci de ani în urmă despre care încă nu se ştie pe deplin cum s-au realizat, cine a fost responsabil.
Am optat să studiem de la surse clasice, precum cărţile, articolele, studiile tipărite, până la site-urile on-line, fiindcă şi acestea pot aduce noutăţi, înainte ca să se scrie o carte clasică.
Din aceste considerente, noi îi invităm pe cititori să facă o incursiune în această lume plină de violenţă şi mister a atentatelor pentru a putea să-şi formeze propriile lor opinii>>, spun cei doi coautori,


<<Am decis să scriu această carte din dorinţa ca publicul din România să poată cunoaşte aspectele importante ale vieţii şi activităţii Generalului-colonel Alexander Löhr. Acesta s-a născut la 20 mai 1885, în Turnu-Severin şi a murit la Belgrad, în 26 februarie 1947.
Generalul-colonel Alexander Löhr a fost un militar austriac, format la cele mai bune şcoli militare din Austro-Ungaria, combatant în Primul Război Mondial, decorat pentru meritele sale. Deşi a părăsit România de tânăr, Generalul-colonel Alexander Löhr nu a uitat niciodată limba română, fapt remarcat de mulţi ofiţeri superiori aliaţi din Armata Română. Fratele său Friedrich Löhr, fost ofiţer austro-ungar a rămas, după 1918, ofiţer în Armata Regală Română, a participat la campania din aprilie 1919, îndreptată împotriva Ungariei bolşevice, care a culminat cu ocuparea  Budapestei de către Armata română, la 4 august 1919. După război, a avansat până la gradul de Colonel. În 1940, şi-a pierdut viaţa, în urma declanşării atrocităţilor horthyste, după ce  Transilvania a fost sfârtecată prin Diktatul de la Viena din 30 august 1940.
În cel de-al Doilea Război Mondial, de numele Generalului-colonel Alexander Löhr sunt legate multe acţiuni aeriene şi terestre soldate cu victime, care au fost incluse în categoria crimelor de război şi care i-au adus condamnarea la moarte pronunţată de către un tribunal militar iugoslav.
Eu am încercat să prezint, în această lucrare, pe parcursul a 10 capitole,  o serie de elemente mai puţin cunoscute, care, chiar dacă nu schimbă viziunea generală (şi nici nu mi-am propus să le includ pentru a schimba această percepţie generală), ele ajung să fie cunoscute publicului, fiindcă aceasta este misiunea unei lucrări de istorie: să scoată la lumină tot ceea ce este relevant pentru un eveniment,un personaj, o acţiune politică sau militară.
Faptul că numeroşi istorici europeni şi nu numai au studiat elemente ale acţiunilor sale, elemente de tactică şi strategie militară (îndeosebi în războiul aerian) care poartă amprenta gândirii sale, este un argument suficient pentru a încerca să prezint activitatea sa într-o lucrare apărută în limba română.
Consider că prin această lucrare, am reuşit să ofer o imagine obiectivă a unui comandant militar german, care, de departe, a fost considerat cel mai important  ”comandant al Balcanilor”>>, spune scriitoarea Camen Zamfirescu.
 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite